Det treårige projekt bliver gennemført i Burundi, Sudan og Tanzania. Målet er, at helt op til en million flygtninge, hjemvendte flygtninge og internt fordrevne kvinder og mænd, og mindst 500.000 mennesker fra lokalsamfundene, vil få gavn af bedre behandling inden for ikke-smitsomme sygdomme.
Et nyt partnerskab mellem World Diabetes Foundation og UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, der blev offentliggjort i dag, skal skabe bedre forhold for mennesker tvunget på flugt som lever med ikke-smitsomme sygdomme, herunder både med hensyn til forebyggelse og behandling af disse sygdomme.
Ikke-smitsomme sygdomme som forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, kroniske luftvejssygdomme, diabetes og psykiske lidelser kan være livstruende, hvis de ikke behandles. Disse sygdomme forårsager et stadigt stigende antal dødsfald globalt, herunder blandt flygtninge.
Mange flygtninge lever ofte under svære forhold med få eller ingen sundhedsfaciliteter og sundhedstilbud i nærheden. Når mænd og kvinder tvinges på flugt fra deres hjem, bliver deres sygdomsbehandling ofte afbrudt eller sygdommen slet ikke diagnosticeret, hvilket kan have fatale følger.
”Det er vigtigt, at forebyggelse og behandling af ikke-smitsomme sygdomme integreres systematisk i den humanitære indsats og som en del af en helhedsorienteret tilgang til flygtninges sundhed. Vi ser frem til at arbejde tæt sammen med UNHCR om at forbedre indsatsen i forhold til ikke-smitsomme sygdomme blandt flygtninge i Burundi, Sudan og Tanzania,” siger Leif Fenger Jensen, direktør for World Diabetes Foundation.
Partnerskabet har en samlet værdi på 43.8 millioner kr. og støttes gennem en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til World Diabetes Foundation.
”Gennem vores støtte til dette vigtige partnerskab ønsker Novo Nordisk Fonden at forbedre flygtninges sundhedstilstand globalt. Med World Diabetes Foundation’s tekniske erfaring og UNHCR’s globale rolle i forhold til at fremme sundhed for flygtninge og stærke lokale tilstedeværelse, tror vi på, at samarbejdet vil have en væsentlig betydning for hundredtusinder af flygtninge og mennesker i lokalsamfundene, der lever med ikke-smitsomme sygdomme,” siger Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President, Social & Humanitarian, Novo Nordisk Fonden.
Partnerskabet vil støtte kapacitetsopbygning af de lokale sundhedsfaciliteter, uddanne sundhedspersonale i den primære sektor og sikre tilvejebringelse af medicinsk udstyr. Forskellige sundhedsindsatser vil også blive styrket, herunder øget opmærksomhed og oplysning omkring ikke-smitsomme sygdomme, vurderinger og screeninger af risikofaktorer, og ikke mindst diagnosticering og behandling. På globalt plan vil UNHCR arbejde med fortsat at inkludere ikke-smitsomme sygdomme i sundhedsprogrammer på tværs af organisationen.
”I UNHCR vil vi meget gerne fortsætte vores arbejde med at integrere behandling og forebyggelse af ikke-smitsomme sygdomme i vores sundhedsprogrammer, da det er et meget underfinansieret område indenfor sundhed. Private aktører og fonde, som for eksempel World Diabetes Foundation, spiller en vigtig rolle i deres støtte til UNHCR’s indsatser, og jeg er meget glad for dette partnerskab, der støttes af to stærke og visionære danske fonde,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCR’s Repræsentant for de Nordiske og Baltiske lande.
Del på Facebook Del på Twitter