Ny UNHCR-rapport om flygtninges adgang til uddannelse.
UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, opfordrer til international handling for at sikre ungdomsuddannelse til flygtningebørn og -unge, da niveauet for flygtninges indskrivning i skoler og på universiteter fortsat er kritisk lavt.
Opfordringen kommer samtidig med lanceringen af UNHCR’s uddannelsesrapport for 2021, Staying The Course: The Challenges Facing Refugee Education. Rapporten fremhæver, hvordan unge flygtninge rundt om i verden har forsøgt at fortsætte deres uddannelse og læring i en tid med hidtil usete udfordringer og afbrydelser, forårsaget af COVID-19-pandemien.
Ungdomsuddannelse bør være en tid med udvikling og muligheder. For udsatte unge kan det styrke deres jobudsigter, sundhed, selvstændighed og lederskab, og der er mindre risiko for, at de vil blive presset ud i børnearbejde.
Ifølge data, indsamlet af UNHCR i 40 lande, var det i 2019-2020 imidlertid kun 34 procent af flygtningebørnene, der var tilmeldt såkaldt sekundær uddannelse, som dækker de ældste klassetrin i grundskolen og ungdomsuddannelse. I næsten alle lande halter niveauet efter det, der er gældende for værtslandets børn.
Pandemien har sandsynligvis undermineret flygtninges uddannelsesmuligheder yderligere. COVID-19 har været forstyrrende for alle børn, men for unge flygtninge – der allerede står over for betydelige forhindringer for at komme i skole – kan det ødelægge alle håb om at få den uddannelse, de har brug for.
“De seneste fremskridt inden for uddannelse af flygtningebørn og -unge er nu truet,” siger FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi.
“Det kræver en massiv, koordineret indsats at løse denne udfordring, og det er en opgave, som vi ikke har råd til at unddrage os.”
UNHCR opfordrer stater til at garantere alle børns, herunder flygtningebørns, ret til adgang til ungdomsuddannelse samt sikre, at de er en del af nationale uddannelsessystemer og planlægning.
Desuden har stater, der huser et stort antal flygtninge og fordrevne, brug for hjælp og støtte til at opbygge kapacitet – der er behov for flere skoler, egnede læringsmaterialer, træning af lærere til specialiserede fag, støtte og faciliteter til teenagepiger samt investeringer i teknologi og konnektivitet for at lukke den digitale kløft.
Data viser også, at fra marts 2019 til marts 2020 var 68 procent af flygtningebørn indskrevet i grundskole.
Tilslutningen til videregående uddannelse blandt flygtninge lå på 5 procent, hvilket er en stigning på 2 procent-points fra året før og et fremskridt, der vidner om afgørende forandringer for tusinder af flygtninge og deres lokalsamfund. Det er en stigning, der også giver håb og opmuntring til yngre flygtninge, der står over for bekymrende udfordringer med at få adgang til uddannelse.
Alligevel er niveauet stadig lavt sammenlignet med unges adgang til videregående uddannelse globalt. Uden en markant fremgang i flygtningebørns adgang til ungdomsuddannelse, vil 15by30-målsætningen om at sikre 15 procent af flygtninge adgang til videregående uddannelse i 2030 – sat af UNHCR og vores partnere – forblive uden for rækkevidde.
Del på Facebook Del på Twitter