Et højteknologisk system til en overkommelig pris, der gør det muligt i realtid at overvåge brug og forsyning af vand i flygtningeområder, vinder Europa-Kommissionens prestigefyldte innovationspris.
BRUXELLES – Da David Githiri ankom til Uganda i 2017 for at føre tilsyn med et teknisk team, der leverer tjenester til flygtninge og værtssamfund for UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, startede han sin udstationering midt i en massiv tilstrømning af flygtninge fra konflikten i Sydsudan.
En af de største udfordringer, som Githiri – en civil- og miljøingeniør fra Kenya – og hans team stod overfor, var, hvordan man kunne sikre nok tilførsel af vand til at dække de daglige behov hos flygtningene, hvoraf de fleste var kvinder og børn.
Da nødsituationen var på sit højeste, og over en halv million flygtninge ankom til den nordvestlige del af landet, var UNHCR, grundet de fjerntliggende og underudviklede forhold, kun i stand til at levere vand ved hjælp af op til 630 lastbiler – og det til en meget høj pris.
”Der var behov for rent drikkevand for at forhindre sygdomme og dødsfald, men det er både dyrt og meget besværligt at monitorere vandleverancer under de forhold”, udtalte Githiri. “Vi skulle stå til regnskab for hver en dollar, der blev brugt, hvilket blev en stor udfordring for os.”
Regionskontoret, der lå hundredevis af kilometer væk i hovedstaden Kampala, modtog således en kontinuerlig strøm af håndskrevne kvitteringer, som var vanskelige at verificere.
“Vi havde brug for en sikker og pålidelig løsning”
For at imødegå disse udfordringer satte en anden gruppe UNHCR-ingeniører i Genève sig for at finde en innovativ måde at overvåge vandleverancerne. De havde stor erfaring inden for vand-, sanitets- og hygiejne-operationer (WASH) i flygtningemiljøer rundt om i verden.
”Vi havde brug for en løsning, der var pålidelig, billig og anvendelig i nødsituationer i nogle af de mest udfordrende operationer i verden,” forklarede UNHCR’s WASH-konsulent Ben Harvey.
Deres løsning bliver nu med stor succes anvendt i flygtningelejre i fem forskellige lande. Den 24. september blev løsningen ligeledes anerkendt af Europa-Kommissionen, som vinder af en prestigefyldt teknologipris på 1 million euro.
Inden teamet besluttede sig for valget af teknologier til systemet, kiggede de på en række mulige løsninger, der allerede var brugt i olieindustrien og satte sig for at anvende dem i vandsektoren.
Systemet består af en række netværksbaserede, ultra-soniske vandniveausensorer, der er installeret i tankene på vandlastbilerne , såvel som statiske vandtanke i flygtningelejrene. Det genererer realtidsdata for vandleverancer og vandforbrug. Teknologien er baseret på “Internet of Things” – hvor fysiske genstande udstyres med sensorer, der forbindes med henblik på at udveksle data via internettet.
Enhederne, der koster omkring 50 euro hver, sender deres aflæsninger til en central gateway svarende til en mobiltelefonmast. Disse gateways har en rækkevidde på 30 kilometer og kan opsamle data fra op til 20.000 individuelle sensorer, hvilket betyder, at en enkelt gateway kan dække alle vandtanke og lastbiler, der betjener en hel flygtningelejr.
Data føres derefter til et online dashboard, der samler information fra alle de aktive gateways i et land eller en region. Her kan Githiri og hans kolleger se i realtid, hvor meget vand der leveres og forbruges over hele landet.
”Flygtningene er gladere”
“Teknologien har forbedret vandforsyninger og reduceret vandspild. Det har den, da vi nemtkan overvåge leverancer og forbrug, og hurtigt kan sætte ind, hvis der opstår mangel på vand,” sagde Githiri. “Flygtningene er gladere. De modtager vandforsyninger, når de har brug for det.”
At sikre flygtninge en pålidelig og let tilgængelig adgang til rent vand er nøglen til en forbedret sundhedsbeskyttelse og til at reducere beskyttelsesrisici. De lange afstande til vandstationer har tidligere eksponeret kvinder og piger for seksuelle overgreb – ligesom det har forhindret børn i at komme i skoleI løbet af pilotfasen af projektet blev teknologien installeret i bosættelserne i Uganda samt i Irak, Rwanda, Tanzania og Kenya. Inden udgangen af dette år, forventes den at blive rullet ud i verdens største flygtningelejr i Bangladesh.
Ud over overvågning af vandforsyning i lejrene vil systemet også blive installeret i borehuller for at overvåge pumpens indvirkning på grundvandsmagasiner og derved mindske den negative miljøpåvirkning under ekstraktion af vand. Der installeres også sensorer til måling af vandkvalitet, strømningshastigheder og tryk i distributionsnetværk. Dette vil hjælpe UNHCR med at sikre ligelig fordeling af vand i flygtningelejre, samt at sikre effektiv drift af systemerne.
“Innovation hjælper os til at levere bedre og mere effektiv nødhjælp”
Projektet blev udvalgt som en af de fem vindere af Europa-Kommissionens EIC Horizon-pris for højteknologiske løsninger til overkommelige priser for humanitær bistand. Prisen blev vundet under kategorien vand, sanitet og hygiejne.
Mariya Gabriel, som er EU-kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdom, præsenterede prisen og sagde: ”Disse innovationer viser tydeligt, hvordan fysiske teknologier såsom sensorer, solpaneler eller 3D-printning, kan kombineres med digitale teknologier for at hjælpe dem, der er desperat i nød. Det styrker dem og forbedrer deres levevilkår. Jeg er meget glad for at tildele denne pris til både veletablerede humanitære organisationer og til unge, innovative virksomheder, der er dedikeret til at forbedre folks liv. ”
Europakommissær for krisestyring Janez Lenarčič tilføjede: ”Innovation kan hjælpe os med at levere bedre og mere effektiv hjælp til mennesker, der er i nød. De teknologier, der anerkendes i dag, er et fremragende bevis på netop det. Det er opmuntrende at se mangfoldigheden af aktører og nye partnerskaber inden for innovation; lige fra opstartsvirksomheder, til eksisterende humanitære organisationer. Jeg håber, at denne pris kan understøtte opskalering og bred anvendelse af disse fornyelser indenfor humanitært arbejde rundt om i verden. ”
Det forventes, at præmiepengene på 1 million euro vil blive brugt til at udvide brugen af teknologien til andre dele af verden, hvor UNHCR opererer. Dertil vil pengene gå til at finansiere projekter, der skal se på, hvordan lignende systemer kan anvendes på andre aspekter af humanitære operationer – såsom energi- og miljøovervågning.
”Vi er alle stolte over, at det arbejde, vi har udført, er blevet anerkendt på denne måde. Vi ser frem til at bruge præmiepengene til at finde nye løsninger til at forbedre livet for flygtninge,” konkluderede Harvey.
Del på Facebook Del på Twitter