Hundredvis af flygtninge er allerede blevet evakueret væk fra farene i Libyen og i sikkerhed i det nye transitcenter i Rwanda, der understøttes af finansiering fra lande som Danmark.
© UNHCR / Eugene Sibomana
For blot få år siden leverede Anwar* et godt liv i Mogadishu i Somalia, hvor hun arbejdede som frisør sammen med sin søster. Men da hendes søster og hendes fire børn blev dræbt af al-Shabaab i 2012, så Anwar ingen anden udvej end selv at flygte fra landet.
”Jeg var ikke sikker dér. Min søster og hendes børn blev slået ihjel. Min man forlod mig og tog vores søn med sig. Ethvert håb forsvandt,” siger Anwar, der flygtede sammen med en større gruppe kvinder og overlevede den 45-dage lange rejse gennem ørkenen, der krævede adskillige menneskeliv blandt dem, hun rejste med. Da de ankom til Libyen, blev situationen kun værre:
”Vores rejse endte i hænderne på menneskehandlere, og nogle af os blev tvunget til prostitution og sexslaveri. Libyen var et helvede for mig, for alle kvinder … Alle kvinderne blev voldtaget systematisk og gentagne gange,” erindrer hun.
Anwar og hendes 5-måneder-gamle datter, der er født i et detentionscenter, var blandt de 117 sårbare flygtninge, der blev evakueret af UNHCR, FNs Flygtningeorganisation, fra Libyen til Rwanda i slutningen af november.
Siden september 2019 har Rwanda generøst faciliteret et transitcenter i Gashora som en del af UNCHR’s Emergency Transit Mechanism (ETM) og således udvist sand afrikansk solidaritet. Dette bidrag giver UNHCR mulighed for at fortsætte de vigtige evakueringer af flygtninge fra Libyen. Når flygtninge bringes i sikkerhed i Gashora, bliver de indkvarteret og modtager livreddende hjælp såvel som lægebehandling og psykosocial støtte fra UNHCR.
Økonomisk støtte til Rwanda og UNHCR’s operation i landet er nødvendig for den fortsatte drift af transitcentret. For nylig har UNHCR afsat 10 millioner kr. fra Danmarks nødhjælpspulje til at hjælpe med at støtte operationen i Rwanda.
Det anslås, at omkring 4.500 flygtninge, der er tvunget på flugt på grund af krig, vold og forfølgelse i deres hjemlande, stadig er yderst udsatte i Libyen. De risikerer at blive fanget i den igangværende konflikt – i juli blev mere end 50 flygtninge og migranter dræbt i et luftangreb på Tajoura detentionscenter tæt på Tripoli. Og de risikerer at blive udsat for forfærdelige former for overgreb og menneskeretlige krænkelser i hænderne på menneskesmuglere eller under forfærdelige forhold i libyske detentionscentre.
Indtil videre har UNHCR gennemført tre evakueringer til Rwanda. De evakuerede grupper af sårbare flygtninge tæller blandt andet babyer født i detention i Libyen – nogle af dem kun få måneder gamle – et stort antal uledsgaede mindreårige, der er blevet adskilt fra deres forældre, samt torturofre. Størstedelen har eritreansk baggrund, men også flygtninge fra Somalia, Etiopien, Sudan og Sydsudan er blevet evakueret til Gashora.
Andre UNHCR-evakueringer fra Libyen har bragt flygtninge i sikkerhed i et lignende transitcenter i Niger, som har været i drift siden november 2017. Derudover er et mindre antal flygtninge blevet evakueret direkte til genbosættelse som kvoteflygtninge i europæiske lande. I 2019 har UNHCR hjulpet i alt 2.141 flygtninge og asylansøgere med at finde løsninger uden for Libyen.
”I takt med at volden og uroen er blevet intensiveret i Libyen, og tusinder af flygtninge stadig er i fare i landet, er det mere presserende end nogensinde, at vi får evakueret de mest sårbare flygtninge. Dette er kun muligt med den generøse hjælp fra de lande, der huser transitcentrene, og lande som Danmark, der yder den nødvendige økonomiske støtte. De bidrag er virkelig med til at redde liv,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCRs Regionale Repræsentant for Nordeuropa.
Flere humanitære evakueringer ud af Libyen er planlagt i de kommende måneder.
Som andre flygtninge i Rwanda får de evakuerede fra Libyen adgang til beskyttelse, og de har fri adgang til sundhedssystemet, uddannelse og arbejdsmarkedet. Gennem arbejdstræning, færdigheds- og sprogprogrammer har de mulighed for at tilegne sig evner, der kan hjælpe med med at få genopbygget deres liv og skabe sig en fremtid.
For alene-moren Anwar er Rwanda lig med sikkerhed, frihed og muligheder for hendes unge datter.
”Det er et kæmpe privilegium at kunne indånde frisk luft igen. Jeg tilbragte mange måneder med at være låst inde i bygninger. Jeg er så taknemmelig for det hele .. Mit håb er at få lov til at være i sikkerhed med mit barn. Jeg beder for, at hun kan få en god uddannelse, læse flittigt og blive børnelæge en dag.”
*Anwars navn er ændret for hendes beskyttelse.
Danmark som donor til UNHCR
Danmark har længe rangeret blandt UNHCR’s top ti donorer. I 2019 har Danmark øget sit samlede bidrag til UNHCR til allerede i alt 92 mio. USD (en stigning i forhold til det samlede bidrag på 82 mio. USD i 2018). Hvert år, bliver ca. 160 mio. kr. (25 mio. USD) af det danske bidrag givet som ikke-øremærket og fleksibel finansiering.
Som en del af sin samlede finansering bidrager Danmark i begyndelsen af hvert år med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) på 50,5 mio. kr., som UNHCR kan fordele til indsatser, hvor behovene er mest akutte. Puljens fleksibilitet gør det muligt for UNHCR at reagere på nødsituationer, hvilket redder liv og hjælper mennesker på flugt med kritiske bekyttelsesbehov og akute, basale fornødenheder.
Del på Facebook Del på Twitter