I fire år har restauranter rundt om i verden åbnet deres køkkener for kokke med flygtningebaggrund under Refugee Food Festival, der i år nåede den danske hovedstad.
Syriske Zaki Abarra blev budt velkommen i køkkenet hos restaurant ILUKA og chefkok Beau under Refugee Food Festival © Hannah Kraus
På menuen stod udsolgte borde, tilfredse restaurantgæster og masser af gastronomisk nytænkning og smagsoplevelser med et twist, da Refugee Food Festival for første gang indtog København.
Fem vidt forskellige restauranter bød kokke med flygtningebaggrund ind i deres køkkener for at skabe opmærksomhed om flygtninges ressourcer og talenter – og samtidig fejre mad og gastronomi som en universel fællesnævner, der formår at samle mennesker på tværs af grænser, nationalitet og kultur.
Refugee Food Festival er grundlagt i Frankrig som et borgerinitiativ, drevet af den franske nonprofit-organisation Food Sweet Food og med støtte fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.
Festivallen løb første gang af stablen i 2016, men er siden vokset eksplosivt og har bredt sig til flere lande. I år afholdtes festivallen i 15 byer rundt om i verden – fra London til New York, Cape Town til Paris, og for første gang altså også i den danske hovedstad. Og alle steder i dagene omkring World Refugee Day 20. juni.
Projektkoordinator Nima Tisdall, der med hjælp fra Crossing Borders organiserede den danske del af festivallen, var positivt overrasket over engagementet fra de danske restauranter og interessen fra københavnerne.
”Interessen har været over al forventning, når man tænker på, at det er første gang, festivallen foregår i København. Vi havde slet ikke turdet håbe på udsolgte restauranter over hele linjen, og samtidig har det været fantastisk at opleve samarbejdet mellem restauranterne og vores flygtningekokke.”
For marokkanske Nabila betød samarbejdet med det økologiske spisehus Birkemosegaard og kok Riccardo eksempelvis en udflugt til restaurantens gård i Nordsjælland. Her plukkede, opgravede og indsamlede de sammen de friske og lækre råvarer, som efterfølgende blev tryllet om til en marokkansk fem-retters menu.
Den syriske kok Zaki åbnede sin første restaurant som 18-årig og har efterfølgende udviklet sit kulinariske repertoire efter at have boet i Syrien, Cypern, Italien og nu Danmark. Han blev dog sat på en prøve, da han blev parret med restaurant ILUKA i det centrale København, der især fokuserer på fisk og skaldyr.
”Vi gør os ikke så meget i fisk i det syriske køkken … Men jeg elsker at kaste mig ud i nye ting, og jeg lægger altid vægt på detaljerne,” forklarede han. Og sammen med ILUKA’s kok Beau og restaurantchef Fanny fik han komponeret en innovativ menu, hvor nordisk fisk og skaldyr blev iklædt smage og aftryk fra Syrien.
På restaurant Amazônia fusionerede det nordafrikanske køkken med det latinamerikanske, restaurant MADEINITALY forkælede gæsterne med syriske mezze i vegansk version, og restaurant Ferment bød på en tre-retters menu fra det thailandske køkken.
Erfaringerne fra tidligere års festivaller viser, at Refugee Food Festival i høj grad er med til at forbedre restaurantgæsternes syn på flygtninge og styrke flygtningekokkenes integration. Således har 59 pct af tidligere festivallers deltagende kokke fået mindst én jobmulighed i kølvandet på Refugee Food Festival, viser en effektanalyse fra januar 2019, udført af (IM)PROVE.
”Vi har fået utrolig positiv feedback fra både restauranter, kokke og gæster, og jeg håber, at Refugee Food Festival ikke kun bliver en oplevelse for én aften, men er med til at skabe positive ringe i vandet. Så endnu flere får øjnene op for flygtninges potentiale og alt det, der samler os, mere end adskiller os,” siger projektkoordinator Nima Tisdall.
Hun ser allerede nu frem til at gentage successen til næste forår, når Refugee Food Festival forhåbentlig kan vokse sig endnu større i København.
Læs mere på refugeefoodfestival.com
Del på Facebook Del på Twitter