Najmo var kun 11 år gammel, da hun slap væk fra en skræmmende virkelighed og et tvangsægteskab i Somalia. I dag producerer hun videoer på sociale medier til at inspirere og hjælpe piger rundt omkring i verden.
«Sosiale medier er mektige – jeg kan spre budskapet mitt helt til landsbygda i Somalia», sier Najmo. Bilde: © UNHCR/Max-Michel Kolijn
“Jeg ville ønske, at verden var mere som mine forældre og vores familie,” siger Najmo. “Vi har ikke samme hudfarve, vi kommer ikke fra samme land, vi har ikke engang samme religion, men vi er stadig en familie og tager os af hinanden og elsker hinanden.”
Najmo var 11 år gammel, da hendes far døde. Allerede dengang var Somalia et meget farligt sted at leve, og hendes onkel besluttede, at Najmo skulle giftes med sin fætter, der var tre gange så gammel som hende selv. Najmo nægtede, men hendes familie tvang hende til at flytte ind hos den meget ældre mand. En nat besluttede hun at flygte og sprang på en bus til hovedstaden.
“Jeg var kun 11 år gammel, men jeg vidste, at det var forkert. Jeg var kun et barn. Så jeg flygtede.” Najmo var 13 år gammel, da hun forlod Somalia. Hun var alene og bange, men hun var fast besluttet på at overleve.
“Folk spurgte: ‘Hvor er dine forældre? Hvorfor lod de dig gå?’ Og jeg svarede: “Der er ikke noget med, at ‘mine forældre lod mig gå’. Jeg lod mig selv gå.”
Najmo rejste tværs over Sahara med en gruppe fremmede mennesker i lastrummet af en stor lastbil. Hun så folk blive mast til døde. Rejsen gennem ørkenen tog 28 dage.
“Jeg kiggede bare ud på sandet og vidste, at der ikke var noget, jeg kunne gøre. Hvis bilen brød sammen, ville ingen af os have overlevet,” genkalder hun sig.
Det lykkedes hende at rejse gennem Libyen og krydse Middelhavet i en lille båd. Efter tre års rejse og en tilværelse i konstant frygt, tilbød nogen at hjælpe hende med at komme til Canada. Da hun mellemlandede i Island, blev Najmo imidlertid tilbageholdt og bragt direkte til børneforsorgen.
“Det første, de spurgte mig om, var, hvad jeg ville, og jeg sagde straks, at jeg ønskede at studere,” siger hun. “Jeg var 16 år gammel og havde ikke været i skole, siden jeg var 11. Jeg vidste, at uddannelse var det første skridt for mig mod et nyt liv, og at det ville åbne dørene for min fremtid.”
Najmo begyndte i skole og blev med det samme anbragt i en plejefamilie. Efter at hun var faldet til og havde lært lidt grundlæggende islandsk, indså hun, at hun havde et vigtigt budskab, som hun ønskede at dele med verden så hurtigt som muligt.
“Somaliske piger, der ikke er i Somalia, har bedre chancer. De har bedre mulighed for at være de kvinder, de har potentialet til at blive. Jeg laver videoer for at inspirere unge, og især for at give kvinder inspiration og styrke. Jeg vil gerne vise piger, at de kan sigte højere.”
Hendes plejeforældre har støttet hendes drøm og hjulpet hende med videoudstyr, og hendes nye far Finnbogi, som er interesseret i fotografi, har hjulpet hende med at etablere et lille studie i hendes værelse med belysning og reflektorer, som de har bygget sammen. Najmos Facebook- og Youtube-kanaler vokser, og hun hra nu over 60.000 følgere.
“Sociale medier er magtfulde. Jeg kan få mit budskab helt ud på landet i Somalia. Selv folk, der går rundt mellem kameler og får, kan bare åbne for deres Facebook, se mig og få nogle ideer. Jeg vil gerne hjælpe somaliske kvinder og piger. Jeg vil inspirere dem til at studere, til at kæmpe for deres rettigheder.”
Najmo taler om uddannelse, kvindelig omskæring, tvangsægteskaber og kvinders rettigheder. Hun taler også om kulturelle normer, religion, politik og vold mod kvinder. Og hendes holdninger er ikke altid populære.
“Mange mennesker er vrede på mig og skriver grimme kommentarer, fordi jeg ikke dækker mit hår, og fordi jeg har en stærk stemme. Men hvis alle forbliver tavse om disse ting, så vil det bare fortsætte. Og det går ud over os kvinder. Vi skal have flere kvinder til at gøre modstand og til at hæve deres stemmer.”
Najmo er nu 20 år gammel og fortsætter med at slå til lyd for pigers rettigheder. Hun rejser rundt i verden med forskellige organisationer og ungdomsgrupper, og folk vil gerne høre hendes budskab. Som flygtning har hun fundet beskyttelse og tryghed i Island, og det giver hende mulighed for fortsat at sprede sit budskab uden at sætte sit liv på spil. Hun målretter sine videoer til piger og kvinder rundt om i hele verden, men også har en særlig opfordring til somaliske kvinder, der bor i Europa og andre steder.
“Vi har flere muligheder nu. Vi skal studere, vi skal stå sammen og rejse os sammen, så vi kvinder en dag kan vende tilbage til Somalia i fred og i fællesskab genopbygge landet.”
Del på Facebook Del på Twitter