Rapporten ”Desperate Journeys” viser, at mens antallet af mennesker, der ankommer til Europa via Middelhavet, er faldet, er antallet af dødsfald på ruten steget dramatisk.
Det er tre år siden, at billederne af det syriske barn Alan Kurdis livløse krop, skyllet op på en strandbred i Tyrkiet, chokerede verden. Alligevel er det i dag farligere end nogensinde før at krydse Middelhavet, viser en ny rapport fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.
Alene i år er mere end 1600 personer døde eller forsvundet i et desperat forsøg på at komme til Europa – og mere end 1500 af dem er omkommet i Middelhavet.
Rapporten ”Desperate Journeys” viser desuden, at mens antallet af mennesker, der ankommer til Europa via Middelhavet, er faldet, er antallet af mennesker, der er døde i Middelhavet steget dramatisk. I det centrale Middelhav døde eller forsvandt én ud af 18 personer, der forsøgte at komme til Europa mellem januar og juli 2018. Dette tal er højere end i samme periode i 2017, hvor én ud af 42 personer døde eller forsvandt på den samme rute.
”Rapporten bekræfter endnu engang, at Middelhavet er et af verdens mest dødelige have at krydse,” siger UNHCR’s Europa-Direktør, Pascal Moreau. ”Med et faldende antal mennesker, der ankommer til Europas kyster, er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt Europa kan håndtere antallet, men nærmere om Europa kan mønstre medmenneskeligheden til at redde liv. ”
I de seneste måneder har UNHCR i samarbejde med FN’s Migrationsorganisation, IOM, opfordret til en forudsigelig regional tilgang til at håndtere redning og landsætning (eller landgang) af mennesker i nød i Middelhavet.
UNHCR appellerer desuden til Europa om at øge adgangen til sikre og lovlige ruter for flygtninge til at komme i sikkerhed. Det inkluderer at øge genbosætningen af kvoteflygtninge og fjerne forhindringerne for familiesammenføring – hvilket kan skabe alternativer til de desperate rejser.
Rapporten påviser også den fare, som flygtninge møder, når de rejser ad landruterne mod Europa, og nogle gange i Europa. Det gælder særligt de former for overgreb, som mange, der har krydset havet fra Libyen, er blevet udsat for undervejs. Med henvisning til at nogle stater har iværksat tiltag for at forhindre folk, heriblandt flygtninge, at krydse ind over deres grænse, opfordrer UNHCR i rapporten til, at stater giver adgang til asylprocedurer for de, der søger international beskyttelse – og ydermere beskytter uledsagede børn, der søger om asyl.
Forfatter og UNHCR Goodwill-ambassadør, Khalid Hosseini, som selv er tidligere flygtning fra Afghanistan, har udgivet en ny illustreret bog i forbindelse med den tredje årsdag for Alan Kurdis død. Bogen ”En Bøn til Havet” (Original titel ”Sea Prayer”) er dedikeret til de tusindvis af flygtninge, der er omkommet verden over under deres flugt fra krig, vold og forfølgelse.
”Da jeg så de frygtelige billeder af Alan Kurdis krop, knustes mit hjerte,” siger Hosseini. ”Alligevel, blot tre år senere, og til trods for yderligere tusindvis af menneskeliv mistet på havet, er vores kollektive hukommelse og akutte behov for at forbedre situationen forsvundet.”
I juni og juli 2018 besøgte Hosseini Libanon og Italien, hvor han så den forfærdelige påvirkning, det har for familier at miste familiemedlemmer i forsøget på at nå Europa.
”På Sicilien besøgte jeg en forladt, forsømt kirkegård fyldt af umarkerede grave til folk – inklusiv børn – som var druknet på rejser som Alans i løbet af de seneste par år,” siger Hosseini. ”Hver enkelt af disse mennesker er nu reduceret til blot et tal, en kode på en grav, men de var alle sammen mænd, kvinder og børn, som vovede at drømme om en lysere fremtid. Tre år efter Alans død er det på tide, at vi står sammen og gør mere for at stoppe fremtidige tragedier og giver vores venner, familier, samfund og regeringer besked om, at vi støtter flygtninge.”
Den fulde rapport kan læses her: http://www.unhcr.org/desperatejourneys
Nøgletal
Del på Facebook Del på Twitter