En gruppe universitetsstuderende i København har taget initiativ til netværket ”Student Refugees”, hvor de hjælper og guider unge flygtninge til at komme i gang med videregående uddannelse i Danmark. De rådgiver dem om kvalifikationskrav, ansøgningsproces og hele systemet, samtidig med at de udgør en vigtig personlig støtte. Photo: UNHCR/Max-Michel Kolijn
Da 24-årige Ali kom til Danmark for to år siden som flygtning fra Syrien, var han ikke i tvivl om, at han gerne ville fortsætte med at studere. Men han fandt hurtigt ud af, at der er en verden til forskel på uddannelsessystemet i Danmark og det, han kendte fra sit hjemland.
Hans sagsbehandlere forsikrede ham ellers om, at det ville være muligt for ham at begynde at studere i Danmark – men det stod klart, at det ikke ville blive let at komme i gang.
”Det er min drøm, men desværre mødte jeg en masse udfordringer og vanskeligheder. Jeg følte, at jeg var fastlåst. At jeg ikke kunne tage de næste skridt,” forklarer Ali.
Dette ændrede sig, da en ven fortalte ham om netværket Student Refugees – en gruppe af frivillige universitetsstuderende, der har slået kræfterne sammen for at hjælpe unge flygtninge med at komme i gang med videregående uddannelse.
De hjælper flygtninge med at forstå det danske system, overkomme sprogbarrierer og forbedre deres kvalifikationer. De rådgiver om muligheder, suppleringskurser og ansøgningsproces. Og – mindst lige så vigtigt – så yder de værdifuld personlig støtte og motivation.
“Vi kan se, at flygtninge bliver guidet mod ufaglærte lavtlønsjob, og det synes jeg ikke er den bedste måde at integrere på, fordi så ender mennesker, der har studeret til at bliver læger og professorer, med at køre taxa og gøre rent,” forklarer Alba Ortega, der stiftede netværket.
Med økonomisk støtte gennem Studenterhuset og Danske Studerendes Fællesråd blev Student Refugees officielt etableret i efteråret 2017, og allerede efter cirka et halv års levetid har de væreti kontakt med mere end 70 unge flygtninge. Flygtninge med uddannelsesbaggrund inden for økonomi, kemi, jura og ingeniør for blot at nævne et par eksempler. Tallene fortsætter med at vokse i takt med, at netværket jævnligt afholder åbne ”ansøgningscafeer”, hvor flygtninge kan dukke op, få hjælp og vejledning – og efterfølgende bliver parret med mentorer fra Student Refugees.
”Vi ønskede at give folk mulighed for rent faktisk at fortsætte det, de har begyndt i deres hjemlande,” siger stifter Alba Ortega, der sammen med andre frivillige har præsenteret netværkets koncept og erfaringer ved adskillige integrationskonferencer i Europa.
En af mentorerne hos Student Refugees er den danske medicinstuderende Sara, der engagerede sig i netværket i et forsøg på at imødegå det negative billede, der bliver tegnet i den danske offentlighed.
”Der er hele tiden sådan en negativ forestilling om, at flygtninge er en byrde, men det er jeg ikke enig i. Og jeg ville gerne gøre noget for at fremstille Danmark på en anden måde. Det her er måske kun en dråbe i havet, men jeg byder flygtninge velkomne, og jeg vil gerne hjælpe,” siger hun.
24-årige Ali, der studerede fransk oversættelse hjemme i Syrien, før han var nødt til at flygte med sin mor og søster, har nu sendt sin ansøgning afsted til Roskilde Universitet, hvor han håber at få blive optaget på Human Studies i det kommende efterårssemester. Dette var dog kun muligt, efter at det lykkedes ham – med rådgivning og støtte fra Student Refugees – at få sine syriske universitetspapirer og sin tidligere uddannelse godkendt af Ministeriet for Forskning og Videregående Uddannelse.
Nu skal han bare væbne sig med tålmodighed, indtil han til sommer vil få svaret – om han er blevet optaget eller ej. Præcis som det også er tilfældet for mange af de andre unge flygtninge, der er blevet hjulpet af Student Refugees til at ansøge om optagelse på danske universiteter.
Men støtten og hjælpen fra Student Refugees har i det mindste givet Ali håb. Og et vigtigt løft af selvtilliden.
”De hjalp mig til at få et nyt perspektiv. Jeg var tryg ved dem, fordi de ved meget mere end mig om det danske system. De fik mig til at føle, at jeg kan klare det. At det ikke er umuligt,” siger han.
Denne video er oversat til dansk. For at få adgang til undertekster på dansk, klik på ’Settings” (nederste, højre hjørne), derefter ”Subtitles” og vælg så sprog.
Opdateret September 2018:
Godt nyt! Ali er blevet optaget på Roskilde Universitet.
“Jeg var optimistisk, men også ret nervøs. Da jeg modtog brevet om, at jeg var optaget, var det næsten den bedste dag i mit liv.”
For et par uger siden begyndte Ali på universitet, hvor han nu læser en Bachelor i Internationale Humanistiske Studier.
“Jeg har allerede fået mange nye venner, og her er vi allesammen bare studerende,” siger han. ”Jeg er virkelig glad, men jeg ved også, at det bliver udfordrende, fordi jeg ikke har gået i skole i mange år. Jeg har brug for at komme tilbage i studie-form.”
Desværre er det ikke alle børn og unge, som er blevet tvunget på flugt fra deres hjem, der får mulighed for at vende tilbage til skolebænken. Kun 1 pct. af alle flygtningeunge har adgang til videregående uddannelse, og UNHCR slog for nylig alarm over den store udfordring med at sikre uddannelse til flygtninge. I øjeblikket står 4 millioner flygtningebørn uden skolegang. Læs mere her.
Del på Facebook Del på Twitter