Fortsatte intense russiske angreb på energiinfrastrukturen i Ukraine skaber en livsfarlig situation for mennesker på tærsklen til en barsk vinter.
Tirsdag den 19/11, 2024 runder vi en dyster milepæl; 1.000 dage siden Rusland indledte en fuldskala invasion af Ukraine. Behovene blandt civilbefolkningen vokser dag for dag, mens intense angreb fortsætter, og endnu en hård vinter står for døren.
Ruslands angreb på energiinfrastrukturen har ødelagt 65 procent af landets samlede energikapacitet i løbet af de seneste måneder. Det betyder store afbrydelser i forsyningen af strøm, varme og vand – og angrebene fortsætter.
”Under mit besøg i Ukraine i sidste uge så jeg, hvordan de konstante og intense luftalarmer og angreb på kritisk infrastruktur og i civile områder tærer på folk både fysisk og mentalt. De uskyldige betaler en høj pris for krigen,” siger Kelly T. Clements, UNHCR, FN’s Flygtningeorganisations, vicehøjkommissær.
Hver eneste dag bliver mennesker tvunget på flugt fra deres hjem
Siden august er omkring 170.000 mennesker blevet tvunget på flugt fra deres hjem i det østlige Ukraine, mange fra områder med voldsomme kampe. De slutter sig til de næsten 4 millioner internt fordrevne og de 6,7 millioner, der har søgt tilflugt uden for landets grænser. Bare i år har 400.000 nye flygtninge krydset grænsen til Europa for at finde sikkerhed.
”I Kharkiv, en af de mest krigsramte regioner, hørte vi eksplosioner i baggrunden, mens vi besøgte et kollektiv center støttet af os i UNHCR. Her mødte jeg Svitlana, en 65-årig kvinde, hvis lejlighed blev smadret af en glidebombe for nylig. Trods at krigens traumer gennemsyrer hendes hverdagen, viste hun en stille styrke, som minder om den ukuelige ukrainske ånd,” fortæller Kelly t. Clements.
I Uzhhorod, tæt på grænserne til Ungarn og Slovakiet, har området indtil videre undgået direkte angreb. Alligevel er det under pres, da det huser hundredtusinder af fordrevne. Især kapaciteten til at hjælpe dem, der har særlige behov, er ved at være opbrugt.
Mange børn går stadig i skole online, hvilket betyder, at de går glip af klassekammerater og det sociale liv. I Kharkiv foregår undervisningen nogle steder i underjordiske beskyttelsesrum for at beskytte dem mod de konstante luftalarmer. Disse “metro-skoler” mangler både dagslys og legepladser.
”Sæsonens første sne faldt, mens jeg var der – en skarp påmindelse om den barske vinter, der venter. Der skal gøres meget mere for at hjælpe civilbefolkningen gennem de kommende måneder, mens angrebene fortsætter mod energifaciliteter og andre civile strukturer. Vi kan ikke vende ryggen til nu,” fortæller Kelly T. Clements.
UNHCR estimerer, at organisationen har brug for 1 milliard dollars i 2024 for at kunne imødekomme behovene blandt dem, der er berørt af krigen, både i Ukraine og blandt flygtningene i nabolandene. Desværre har vi indtil videre i år kun modtaget lidt over halvdelen af det beløb.
Midt i al ødelæggelsen er der også håb.
UNHCR’s samarbejde med den ukrainske regering er stærkt, og det gør os i stand til både at støtte nødhjælpen og genopbygningen. Regeringen har reageret hurtigt på krisens mange udfordringer. Lokale aktører rydder murbrokker og sikrer områder, hvor angreb har fundet sted. Det viser en stærk vilje til at komme videre.
I UNHCR har vi – sammen med vores partnere i FN samt NGO’er – tilpasset os hurtigt til den skiftende situation. Vi kombinerer nødhjælp med initiativer, der giver langsigtede løsninger. Vi uddeler blandt andet kontant nødhjælp, igangsat boligprojekter samt mikrotilskud, der hjælper folk med at genvinde selvstændighed og mulighed for at bidrage, selv midt i krigen.
”Flere eksempler viser, hvordan ukrainerne kæmper sig tilbage: Olena fra Kharkiv startede en bilvaskforretning, Inna i Zakarpattia begyndte en systue og oplærer lokale romakvinder, og Liudmila fra Kyiv-regionen har genopbygget sit hjem og startet et lille opdræt af gæs. De finder styrken til at starte forfra,” siger Kelly T. Clements og forsætter.
”Vores medarbejdere i Ukraine er enestående. Mange er selv fordrevne, men arbejder fortsat utrætteligt for at hjælpe andre. De kæmper med angst, depression og traumer, men viser en utrolig dedikation og modstandskraft.
Den hjælp, vi yder, er kun mulig takket være vores mange donorer. De partnerskaber, vi har opbygget i Ukraine gennem tre årtier, gør en forskel. Sammen kan vi fortsætte med at hjælpe.”
Pressekontakt:
I København: Andreas Fløistrup, [email protected], +45 28 15 72 28
I Ukraine: Elisabeth Arnsdorf Haslund, [email protected], +38 095 239 00 72 / Iryna Tymchyshyn, [email protected], +38 050 474 35 12
Del på Facebook Del på Twitter