Det er blandt andet konflikter i Sudan, Gaza og Myanmar, der har fået tallet til at stige, viser ny rapport fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation. UNHCR advarer mod manglende interesse og handling over for det stigende antal mennesker, der tvinges på flugt.
Antallet af mennesker, der er blevet tvunget på flugt af krig, konflikt og forfølgelse har nået historisk nye højder, viser ny rapport fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.
Ved udgangen af 2023 var mere end 117 millioner mennesker tvunget på flugt – et tal, der i løbet af årets blot fem første måneder er blevet opjusteret, så det nu lyder på 120 millioner mennesker.
Det er 12 år i træk, at tallet stiger, og det sker som konsekvens af både nyopståede og genopblussede konflikter samt manglende løsninger på allerede igangværende, langvarige kriser.
Antallet af mennesker på flugt svarer til størrelsen af Japans befolkning og ville være det 12. mest folkerige land i verden.
Konflikter flere steder i verden driver mennesker på flugt
En af hovedårsagerne til stigningen i antallet af mennesker, der er blevet tvunget på flugt, er den voldelige konflikt i Sudan. Siden april 2023 er mere end 7,1 millioner mennesker blevet tvunget på flugt internt i landet, mens yderligere 1,9 millioner er blevet tvunget til at forlade deres hjem og flygte ud af landet.
Hvis man tæller de sudanesere, der allerede var tvunget på flugt inden krigens udbrud, når det samlede antal af sudanesere på flugt op på 10,8 millioner – det er flere mennesker, end der bor i Sverige.
Andre steder som i DR Congo og Myanmar blev millioner sidste år tvunget på flugt internt i landet af blodige og voldelige kampe. UNRWA, FN’s Hjælpeorganisation for Palæstinensiske Flygtninge i Mellemøsten, anslår, at op til 1,7 millioner mennesker i Gaza-striben, svarende til 75% af befolkningen, blev fordrevet sidste år på grund af den katastrofale vold – nogle palæstinensiske flygtninge var flygtet flere gange – mens Syrien forbliver verdens største fordrivelseskrise med 13,8 millioner mennesker, der er tvunget på flugt i og uden for landet.
“Bag disse dystre og stigende tal ligger utallige menneskelige tragedier. Den lidelse, som disse mennesker gennemgår, må tilskynde det internationale samfund til at gribe ind straks for at tackle de grundlæggende årsager til at mennesker tvinges på flugt,” siger Filippo Grandi, FN’s Flygtningehøjkommissær, og forsætter:
“Det er på høje tid, at de stridende parter rundt om i verden respekterer krigens regler og den internationale humanitære folkeret. Uden bedre samarbejde og målrettede indsatser for at løse konflikter, menneskerettighedskrænkelser og klimakrisen, vil antallet af mennesker på flugt fortsætte med at stige, hvilket vil øge elendigheden og udgifterne til det humanitære hjælpearbejde.”
Rapport giver en flig af håb
Internt fordrevne på flugt fra konflikt udgør den største gruppe af fordrevne – ifølge Internal Displacement Monitoring Centre er antallet steget til 68,3 millioner mennesker, hvilket næsten er en fordobling på fem år.
Antallet af flygtninge og andre, der har brug for international beskyttelse, steg i 2023 til 43,4 millioner, når man inkluderer alle dem, der er omfattet af hhv. UNHCR’s og UNRWA’s mandater.
Langt de fleste flygtninge opholder sig i nabolande til deres hjemland – 75 procent befinder sig pt. i lav- og mellemindkomstlande, der tilsammen står for mindre end 20 procent af verdens indkomst.
UNHCR’s nye rapport viser også, mere end 5 millioner internt fordrevne og 1 million flygtninge på verdensplan vendte hjem i 2023. Disse tal viser en vis fremgang henimod langsigtede løsninger. Ligeledes er det positivt, at antallet af flygtninge, der er blev en del af kvoteflygtningeprogrammet, steg til næsten 160.000 i 2023.
“Flygtninge – og de lokalsamfund, der huser dem – har brug for støtte og hjælp. Flygtninge kan og vil bidrage til samfundet, når de bliver en del af det,” siger Filippo Grandi og fortsætter:
”Millioner af mennesker vendte hjem sidste år, hvilket giver os en vigtig flig af håb. Løsningerne findes derude – vi har set lande som Kenya gøre store fremskridt i forhold til inklusion af flygtninge i lokalsamfundet – men det kræver reel forpligtelse og engagement.”
Rapporten kommer også med en ny analyse af klimakrisen og hvordan den i stigende grad og uforholdsmæssigt påvirker mennesker, der er tvunget på flugt.
I lyset af de enorme udfordringer, som 120 millioner mennesker på flugt står over for, hvilket tydeliggøres i rapporten, fortsætter UNHCR med at levere nye tilgange og løsninger, som kan beskytte og hjælpe mennesker, der er tvunget til at flygte fra deres hjem, uanset hvor de er.
Del på Facebook Del på Twitter