Kakuma, 31. januar 2024
“Jeg kom til Kenya som flygtning fra Sydsudan i 2016, og to år senere befandt jeg mig i så dårlig en tilstand, at jeg knap var i stand til at gå. Først da jeg kom til klinikken her, fandt jeg ud af, at mit høje blodtryk gjorde mig syg, og jeg var nødt til at tage medicin for at kontrollere det.”
Sådan lyder det fra Charles Oliwa Akim. Han er en af de mange mennesker tvunget på flugt, som har fået behandling og hjælp til sin sygdom på klinikken for ikke-smitsomme sygdomme, der ligger ved Kalobeyei i Turkana-regionen, i den nordlige del af Kenya, der huser mange mennesker tvunget på flugt.
Klinikken er drevet af Røde Kors i Kenya med støtte fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og den har – sammen med personale og patienter – været hovedfokus for et netop overstået besøg, som UNHCR i Kenya var vært for.
Det var Novo Nordisk Fonden og den danske ambassadør i Kenya, der var på besøg. Udenrigsministeriet er, sammen med Grundfos Fonden og Novo Nordisk Fonden, en del af det nye danske alliance-partnerskab Inclusive Refugee Response Partnership, som støtter sundhedsprojekter i Turkana-regionen. Formålet med besøget var at give bestyrelsen i Novo Nordisk Fonden og Danmarks ambassadør i Kenya en dybere forståelse af de udfordringer og muligheder, der ligger forude.
Den danske delegation mødtes også med de lokale myndigheder, flere partnerorganisationer og med flygtningebefolkningen selv for at lære af deres erfaringer og evner til at klare sig under vanskelige forhold.
Et af UNHCR’s centrale mål for samarbejdet i Turkana-regionen med Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden er at udbygge allerede eksisterende klinikker, som kan yde behandling til patienter som Charles med ikke-smitsomme sygdomme, samt forbedre flygtninges adgang til sundhedsydelser ved at styrke de nationale sundhedstjenester i området.
Som man kan læse i Charles’ historie, er mennesker, der lever med ikke-smitsomme sygdomme nemlig blandt de mange, der har behov for behandling fra kvalificeret sundhedspersonale. Og desværre er antallet af folk, der har ikke-smitsomme sygdomme – som for eksempel forhøjet blodtryk og diabetes – stigende i verden, hvilket kræver mere og bedre uddannet sundhedspersonale på grund af sygdommenes kompleksitet og behovet for løbende opfølgning.
I Turkana-regionen har nogle sundhedsfaciliteter slet ikke kvalificeret sundhedspersonale, og for at imødekomme den udfordring, sigter partnerskabet mod at give støtte til studerende fra flygtninge- og nærliggende lokalsamfund, så de kan blive uddannede som sygeplejersker.
Efter at den danske delegation havde besøgt klinikker og hørt historier fra Charles, hans medpatienter og personalet, forlod de Turkana-regionen med en forstærket følelse af håb for fremtiden. Og på trods af hverdagens udfordringer – som mange af de mennesker, delegationen interagerede med, oplever – så var deltagerne tydeligt inspireret af iværksætterevnerne og gåpåmodet hos de flygtninge, de mødte.
”Jeg har været vidne til meget lidelse i mange dele af verden, hvor mennesker står over for meget svære levevilkår, men jeg får også en stærk følelse af optimisme, når jeg ser, hvordan flygtninge og lokalsamfund her klarer hverdagen med beslutsomhed og taknemmelighed,” sagde formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen.
UNHCR’s landerepræsentant i Kenya, Caroline Van Buren, understregede efterfølgende vigtigheden af den danske alliance.
“UNHCR er opmærksomme på de udfordringer, som mennesker tvunget på flugt står over for, og vi er forpligtet til at levere sundhedsydelser af høj kvalitet. Støtten fra Novo Nordisk Fonden vil sikre, at disse tjenester forbedres og opskaleres med en stigning i antallet af kvalificeret personale, der tager sig af patienterne, samt forbedret infrastruktur. UNHCR sætter også pris på ekspertisen fra Novo Nordisk Fonden – en partner, der har vist et stort engagement over for flygtninge og lokalsamfund i Turkana-regionen. Vi ser frem til at styrke vores partnerskab yderligere i de kommende år.”
Det nye danske partnerskab, som UNHCR Kenya og partnere implementerer, er en del af Inclusive Refugee Response Partnership – en ny offentlig-privat alliance mellem det danske udenrigsministerium og tre store danske fonde: Novo Nordisk Fonden, Grundfos Fonden og Lego Fonden.
Som et første skridt har alliancen skabt et banebrydende program i Kenya til støtte for landets bestræbelser på at levere integrerede ydelser til flygtninge og lokalsamfund i sundheds-, vand- og uddannelsessektoren i Turkana-regionen som en del af KISEDP II, Kalobeyei Integrated Socio-Economic Development Plan i Turkana West Sub-County.
Som en del af allianceinitiativet vil det danske udenrigsministerium også støtte UNHCR’s sundheds- og uddannelsesprogram i Turkana-regionen.
Del på Facebook Del på Twitter