Krig og vold har globalt tvunget 114 millioner mennesker på flugt ved udgangen af september i år.
Antallet af mennesker, der er blevet tvunget på flugt på globalt plan, er nået et niveau, der aldrig er set før. 114 millioner mennesker flygter lige nu i håb om at finde sikkerhed fra krig, forfølgelse, vold og overtrædelser af menneskerettighederne. Det fremgår af den halvårsrapport, som UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, netop har udgivet.
Årsagen til det rekordhøje antal mennesker tvunget på flugt skal blandt andet findes i, at der i år er opstået rekordmange kriser – 44 nye kriser i 31 lande. De største årsager til, at folk har måttet forlade deres hjem i første halvdel af 2023 er: krigen i Ukraine og konflikter i Sudan, Den Demokratiske Republik Congo og Myanmar; en kombination af tørke, oversvømmelser og usikkerhed i Somalia; og en vedvarende humanitær krise i Afghanistan.
“Verdens opmærksomhed er nu – med rette – fokuseret på den humanitære katastrofe i Gaza. Men globalt er der alt for mange konflikter, der enten breder sig eller eskalerer, hvilket knuser uskyldige liv og tvinger folk på flugt,” siger FN’s Flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi.
Samarbejde og fred er nøglen til at nedbringe antallet af folk tvunget på flugt
Ved udgangen af 2022 var 108,4 millioner mennesker tvunget på flugt fra deres hjem, familie, arbejde, og hverdagsliv. I juni i år var det tal, ifølge rapporten, steget til 110 millioner og tre måneder senere, ved udgangen af september, vurderer UNHCR altså, at det er nået op på 114 millioner. Det svarer til, at hver 73. person på jorden er på flugt lige nu – over halvdelen krydser aldrig en international grænse.
“Det internationale samfunds manglende evne til at løse konflikter eller forhindre nye er medvirkende til fordrivelse og elendighed. Vi skal se indad og arbejde sammen om at afslutte konflikter og lade flygtninge og andre fordrevne vende hjem eller genoptage deres liv,” siger FN’s Højkommissær for Flygtninge.
Konsekvenserne af konflikten i Gaza er ikke regnet med i rapporten
Konflikten i Mellemøsten brød ud den 7. oktober, ud over den periode, der dækkes af denne rapport, så den tager derfor ikke højde for dens konsekvenser med hensyn til menneskelig fordrivelse.
“Som vi følger begivenhederne i Gaza, Sudan og andre steder, kan udsigten til fred og løsninger for flygtninge og andre tvangsfordrevne befolkninger føles fjernt. Men vi kan ikke give op. Sammen med vores partnere vil vi fortsat presse på for – og finde – løsninger for flygtninge,” siger Filippo Grandi.
Det Globale Flygtningeforum skal forsøge af finde løsninger
Lav- og mellemindkomstlande husede 75 procent af flygtninge og andre personer, der har brug for international beskyttelse. Globalt blev der i de første seks måneder registreret 1,6 millioner nye individuelle ansøgninger om asyl – det højeste antal nogensinde registreret.
Der blev registreret lige over 404.000 tilbagevendende flygtninge, mere end det dobbelte af samme periode i 2022, selvom mange ikke vendte tilbage under sikre forhold. Næsten 2,7 millioner internt fordrevne mennesker vendte hjem i samme periode, mere end det dobbelte af antallet af tilbagevendte i første halvdel af 2022.
Rapporten bliver offentliggjort i opløbet til det Globale Flygtningeforum (GRF), der afholdes hvert fjerde år, og er verdens største møde om flygtninge og andre tvangsfordrevne personer. I år foregår det i Genève fra den 13. til 15. december.
Her samles regeringer, flygtninge, lokale myndigheder, internationale organisationer, civilsamfund og den private sektor for at styrke den globale respons og søge efter løsninger på de rekordhøje niveauer af mennesker, der er tvunget på flugt.
Del på Facebook Del på Twitter