Ikke-øremærkede bidrag og akut økonomisk støtte fra Danmark har betydet, at UNHCR kan opskalere indsatsen og reagere hurtigt i nødsituationer som f.eks. konflikten i Sudan, jordskælvene i Syrien og Tyrkiet samt de tragiske brande i Rohingya-flygtningelejrene i Bangladesh.
I en verden, hvor 110 millioner mennesker er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af krig, forfølgelse, konflikt og krænkelser af menneskerettighederne, er økonomisk støtte en helt afgørende faktor. Nogle situationer, ikke mindst langvarige kriser, får ofte ikke den nødvendige opmærksomhed til at opnå et bæredygtigt finansieringsniveau – andre gange opstår der akutte nødsituationer, der kræver øjeblikkelig respons. I disse situationer er bidrag fra donorer afgørende for UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og vores arbejde og indsatser.
Danmark har i mange år været en stor bidragyder af ikke-øremærket og fleksibel finansiering. I 2023 er 235 mio. DKK af det samlede danske bidrag indtil videre ikke-øremærket. Mere end 80% af Danmarks årlige finansiering til UNHCR kommer i begyndelsen af året i form af ikke-øremærkede eller fleksibelt øremærkede bidrag. Den danske støtte gør det derved muligt for UNHCR at reagere hurtigt, når nye nødsituationer opstår, samt at støtte underfinansierede operationer i langvarige og glemte kriser. Derudover yder Danmark ofte supplerende bidrag til UNHCR, når der opstår en akut og uventet forværring af en situation.
Her er tre kriser, hvor ikke-øremærket nødhjælpsfinansiering fra Danmark gør en forskel:
Brand i flygtningelejre i Bangladesh
Mere end én million statsløse Rohingya-flygtninge lever i verdens største flygtningelejre i Cox’s Bazar i Bangladesh. Disse flygtningelejre er yderst udsatte for vejrrelaterede katastrofer, såsom brande, cykloner og oversvømmelser. I marts 2023 ødelagde en brand i flygtningelejrene tæt på 3.000 shelters og efterlod 16.000 mennesker hjemløse. Branden beskadigede samtidig andre faciliteter såsom hospitaler og skoler.
UNHCR uddelte hurtigt tæpper, køkkenudstyr og, vanddunke samt sikrede shelter-materialer til de flygtninge, der havde mistet deres hjem. For at forbedre infrastrukturen i lejrene er der etableret bambusbroer og gangstier, og der er taget andre initiativer for at forhindre jordskred. Derudover afprøves et alternativt shelter-design, så lejr-boligerne er mindre sårbare over for vejrelementerne og brand.
UNHCR og partnere trænere løbende flygtninge i lejrene til at være førstehjælpere og ’emergency responders‘, så de kan gribe ind, hvis brande opstår, og der arrangeres regelmæssigt brandøvelser. På grund af denne træning var hundredvis af Rohingya-flygtninge i stand til at inddæmme ilden under brandene i marts, indtil det lokale brandvæsen nåede frem.
Jordskælv i Türkiye og Syrien
I februar 2023 krævede to kraftige jordskælv i Tyrkiet og Syrien tusindvis af liv og ødelagde mere end 47.000 huse. Skælvene ramte provinser med et stort antal flygtninge i Tyrkiet og internt fordrevne i Syrien, og mange af dem er nu tvunget på flugt for anden gang. Selv om UNHCR allerede havde en stærk tilstedeværelse i begge lande, var det nødvendigt at optrappe indsatsen og operationerne.
Mange mennesker mistede alt på grund af jordskælvene. I Tyrkiet har UNHCR indtil videre uddelt 109.400 hygiejnesæt, 444.500 hygiejneartikler og 204.100 tæpper og soveposer. I alt er UNHCR udleveret 2,9 millioner nødhjælpsartikler.
Mellem februar og maj måned modtog mere end 101.000 personer i Syrien beskyttelsesindsatser af forskellig art. Det dækker eksempelvis over psykosocial støtte, henvisninger til grundlæggende tjenester og services samt juridisk bistand.
Væbnet konflikt i Sudan
I april 2023 udbrød der væbnede sammenstød og konflikt i Sudans hovedstad Khartoum, hvilket indtil videre har tvunget mere end 2,7 millioner mennesker til at forlade deres hjem for at undslippe volden. Mange af de fordrevne er flygtet til nabolande som Tchad, Egypten, Etiopien og Sydsudan, hvor de ankommer til fjerntliggende grænseområder med ringe infrastruktur og services til at understøtte dem.
I Sudans nabolande arbejder UNHCR tæt sammen med partnere og myndigheder for at hjælpe og støtte de nyankomne. Der er blevet oprettet transitcentre, og eksisterende lejre er blevet udvidet og nye etableret, så der kan ydes langsigtet støtte til flygtningene.
I Sudan hjælper UNHCR både de mange internt fordrevne og flygtninge, der allerede befandt sig i Sudan, før konflikten brød ud. Vi registrerer og indsamler oplysninger om de fordrevne og identificerer mennesker med særlige behov.
Danmark som donor:
Danmark er en pålidelig donor til UNHCR. Indtil videre har Danmark i 2023 støttet UNHCR’s operationer og aktiviteter rundt om i verden med 615,5 mio. DKK 89,3 mio. USD til UNHCR, hvoraf 235 mio. DKK er ikke-øremærket. Det svarer til det ikke-øremærkede bidrag for 2022. Danmark bidrog i 2022 med i alt 737 mio. DKK 106,9 mio. USD til UNHCR’s arbejde, hvilket gør Danmark til UNHCR’s 8. største statslige donor og den 4. største donor pr. indbygger.
Danmark har også ydet hurtige og målrettede bidrag til at styrke UNHCR’s indsats i akut opståede kriser og nødsituationer: Danmark bidrog med 15 mio. DKK til UNHCR’s operation i Tchad efter udbruddet af konflikten i Sudan i april i år og med yderligere 10 mio. DKK til den regionale respons på krisen i Sudan. Efter jordskælvene i Tyrkiet og Syrien bidrog Danmark med 10 mio. DKK til jordskælvsindsatsen i Tyrkiet, og senere ydede Danmark yderligere 11 mio. DKK til UNHCR’s Syria and Türkiye Earthquake Emergency Appeal. Danmark ydede endvidere et bidrag på 10 mio. DKK til UNHCR’s indsats efter med brandene i Rohingya-flygtningelejrene i Bangladesh.
Del på Facebook Del på Twitter