Adgang til den fulde uddannelsescyklus – fra tidlig barndom til videregående uddannelse – er afgørende for at sikre beskyttelse og en bæredygtig fremtid for børn og unge på flugt fra konflikt, vold og forfølgelse.
Ikke desto mindre halter børn og unge med flygtningebaggrund bag deres jævnaldrende, der ikke er flygtninge, og det gælder på alle uddannelsesniveauer. Det viser rapporten “All Inclusive: The Campaign for Refugee Education”, der udgives i dag af UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.
Ifølge rapporten, der er baseret på data fra mere end 40 lande, var i gennemsnit 68 procent af børn med flygtningebaggrund indskrevet i grundskole i skoleåret 2020-2021. Inden for ungdomsuddannelse falder antallet af elever med flygtningebaggrund kraftigt til 37 procent – og yderligere til kun 6 procent på videregående uddannelser. Her er dog et lyspunkt, da det for få år siden kun var 1 procent af unge flygtninge, der havde adgang til en videregående uddannelse.
“Ordsproget ‘talent er universelt, men muligheder er ikke’ beskriver virkeligheden for millioner af flygtningebørn. Vi skal have lukket kløften mellem talent og muligheder,” siger Filippo Grandi, FN’s Flygtningehøjkommissær, og fortsætter:
“Når det drejer sig om uddannelse af flygtninge, så er det en investering i de mennesker, der vil genopbygge deres land, når de trygt kan vende hjem.”
UNHCR opfordrer til, at flygtninge inkluderes i nationale uddannelsessystemer fra begyndelsen af humanitære kriser til de langvarige flygtningekriser og som del af det langsigtede udviklingsarbejde. Det kræver blandt andet mere støtte til læreres uddannelse og lønninger, ny infrastruktur, tilstrækkelige og opdaterede undervisningsmaterialer, sikker transport til og fra skole, adgang til eksamen og certificering samt undervisning i digitale færdigheder.
Filippo Grandi anerkender, at mange lande har gjort store fremskridt i forhold til at inkludere elever og studerende med flygtningebaggrund i de nationale uddannelsessystemer.
“Nu skal vi understøtte disse politikker med betydelig og vedvarende finansiering samt fortsætte med at fremhæve fordelene ved at inkludere flygtninge i uddannelse,” siger han.
UNHCR’s opfordring til at give alle flygtningebørn og -unge adgang til kvalitetsuddannelse, så de kan skabe sig en bedre fremtid, støttes af den syvdobbelte Formel 1-verdensmester Sir Lewis Hamilton.
“Uddannelse udvider ikke bare folks horisonter og giver dem muligheder, de ellers aldrig ville drømme om at få. Det modvirker også de skadelige konsekvenser af systematisk uretfærdighed,” siger Lewis Hamilton, der har skrevet rapportens efterord.
“Det handler ikke kun om at skabe bedre muligheder i livet for unge og hjælpe dem med at finde deres kald og skabe deres egen fremtid. Det handler også om det, der følger med: Mere mangfoldighed i ledelser og indflydelse i både arbejdslivet, sport, kultur og politik.”
Del på Facebook Del på Twitter