På World Refugee Day hylder vi styrken hos de millioner af mennesker, som på trods af, at de er tvunget på flugt, utrætteligt insisterer på at forbedre deres liv og vilkår for deres familier og lokalsamfund.
Men igen i år bliver vi mindet om, at vi har et enormt arbejde foran os, fordi verdens ledere fortsat er ude af stand til at finde løsninger på konflikterne. I UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, har vi netop offentliggjort det tilsyneladende utænkelige: 100 millioner mennesker er nu tvunget på flugt fra deres hjem. Krigen i Ukraine, såvel som nye og vedvarende flygtningekriser i Etiopien, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan og DR Congo, har alle bidraget til dette svimlende tal.
Mangel på løsninger fortsætter med at vokse parallelt med, at flere mennesker tvinges på flugt og er ude af stand til at vende hjem, genbosætte sig i et tredjeland eller integrere sig i det land, hvor de har søgt sikkerhed. Med andre ord går fordrivelsen af mennesker hurtigere end løsningerne for dem, der er tvunget på flugt.
Men sådan behøver det ikke være.
Ledere kan arbejde sammen for at skabe fred og finde varige og humane løsninger for mennesker, som er drevet på flugt.
Elfenbenskysten er et godt eksempel. Her er FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi lige nu på besøg for at fejre World Refugee Day. Elfenbenskysten er lykkedes med at komme ud af en barsk konflikt, der har tvunget hundredtusinder på flugt fra landet. Mere end 310.000 ivorianske flygtninge – eller 96 % af de mennesker, som har været drevet på flugt – er frivilligt vendt hjem indenfor det sidste årti. Gennem tæt samarbejde har nabolandene i regionen taget ansvar for at integrere dem, der har valgt at blive i deres nye hjem og lokalsamfund.
Det at vende hjem, eller permanent etablere sig et nyt sted, giver en livsændrende følelse af tryghed for de mennesker, der engang måtte forlade alt. Elodie vendte tilbage fra Liberia med sine søstre til deres landsby Bably Vaya i Elfenbenskysten i 2020. Med et tilskud fra UNHCR åbnede kvinderne en frisørsalon med navnet Sehatizi. Navnet betyder “lidelsens tid er forbi” og indikerer afslutningen på eksilet og genopbygningen af et nyt liv hjemme.
Elodies historie – og hundredtusindvis af andres – illustrerer, at der findes løsninger for flygtninge og fordrevne, når først fred er opnået og lande arbejder sammen. Tragisk nok er det også et sjældent eksempel.
“Derfor opfordrer jeg i dag – på World Refugee Day – stater til at se på lande som Elfenbenskysten, der indser, at en ende på krig og konflikt er den bedste – og eneste – modgift mod tvangsfordrivelse. Verden har et valg: Enten at samarbejde for at gøre op med forfølgelse, vold og krig eller acceptere, at arven fra det 21. århundrede er fortsatte flygtningestrømme. Vi ved alle, hvad der er det rigtige – og smarte – at gøre.” Filippo Grandi
Del på Facebook Del på Twitter