Denne milepæl bør være et wakeupcall og styrke arbejdet med at skabe fred og adressere årsagerne til, at mennesker tvinges på flugt, lyder det fra FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi.
Antallet af mennesker på flugt fra vold, konflikt, forfølgelse og brud på menneskerettighederne har nået en ny tragisk milepæl: For første gang er der registreret mere end 100 millioner flygtninge og fordrevne verden over, blandt andet på grund af krigen i Ukraine og andre dødelige konflikter.
“100 millioner er et voldsomt tal – nøgternt og alarmerende på samme tid. Det er en rekord, der aldrig skulle have været sat,” siger FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi og fortsætter:
“Det bør være et wakeupcall til at løse og forhindre ødelæggende konflikter, stoppe forfølgelse og gøre noget ved årsagerne til, at uskyldige mennesker tvinges på flugt fra deres hjem.”
Ny data fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, viser, at antallet af flygtninge og fordrevne på globalt plan var på vej mod 90 millioner allerede i slutningen af 2021, drevet af nye eller langvarige konflikter i lande som Etiopien, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan og Den Demokratiske Republik Congo. Dertil kommer krigen i Ukraine, der har tvunget 8 millioner mennesker på flugt inden for landets grænser, mens mere end 6 millioner er blevet registreret på flugt ud af landet.
I alt er mere end 1% af verdens befolkning tvunget på flugt, hvilket svarer til hele befolkningen i verdens 14. mest folkerige land. Tallet inkluderer både flygtninge og asylansøgere, såvel som de 53,2 millioner mennesker, der er internt fordrevet af konflikt i deres eget lande, ifølge en ny rapport fra Internal Displacement Monitoring Center (IDMC).
“Den internationale respons over for flygtninge fra Ukraine har været overvældende positiv,” tilføjer Filippo Grandi.
“Menneskelig medfølelse lever i bedste velgående, og vi har brug for en lignende mobilisering for alle kriser rundt omkring i verden. Men i sidste ende er humanitær støtte et plaster på såret, og ikke en kur. Den eneste måde at vende udviklingen på er med fred og stabilitet, så uskyldige mennesker ikke er tvunget til at vælge mellem at leve i akut fare i deres hjemland eller en usikker tilværelse på flugt.”
Den 16. juni udgiver UNHCR sin årlige Global Trends rapport, der indeholder detaljerede globale, regionale og nationale data om mennesker på flugt i 2021 samt opdateringer frem mod april 2022 og information om hjemvendte flygtninge og løsninger.
Del på Facebook Del på Twitter