Interview med vores dansk-svenske kollega Marie Hesselholdt i Aden, Yemen.
Marie Hesselholdt besøger to lejre uden for Al Ribat i Lahj-provinsen nord for Aden. © UNHCR/Hesham Salem
”At arbejde for UNHCR er ikke let, men du lærer så meget af at lytte til de mennesker, der er blevet tvunget på flugt.
Det var lidt af en tilfældighed, at jeg endte hos UNHCR. Jeg arbejdede for NGO’er i Eksjugoslavien og der fik jeg et job hos UNHCR. Her fandt jeg den perfekte balance mellem at yde støtte og samtidig arbejde med og lære af mennesker, der er blevet tvunget på flugt. Mit første job fik jeg gennem UN Volunteer-programmet. Bagefter fortsatte jeg som konsulent og som Junior Professional Officer, og jeg har været en del af UNHCR siden da.
Det føles virkelig godt at være en del af et team, der arbejder for at hjælpe flygtninge og internt fordrevne.
Eftersom UNHCR’s job er at beskytte folk på flugt, spiller organisationen en særlig rolle i det humanitære arbejde. I Yemen er dette fokus på beskyttelse afgørende. Krig påvirker først og fremmest mennesker – ingen vælger at flygte.”
”I Yemen hjælper vi over fire millioner internt fordrevne og mere end 100.000 flygtninge og asylansøgere – mens krigen stadig raser. Yemen er et transitland for mange mennesker på flugt fra Østafrika og Afrikas Horn. De fleste kommer fra Somalia og Etiopien. Selvom der er kommet færre flygtninge til Yemen under konflikten, og især efter COVID-19-pandemien, ser vi stadig et stort antal mennesker rejse gennem landet.
UNHCR Yemen arbejder med alle former for beskyttelse. Mit team støtter mennesker med særlige behov og arbejder med community-based protection – beskyttelsesarbejde der er stærkt forankret i de lokalsamfund, hvor UNHCR arbejder. Vi arbejder også med kønsbaseret vold og børns rettigheder.
Størstedelen af vores arbejde fokuserer på internt fordrevne. I Yemen flytter konfliktens frontlinje sig frem og tilbage over hele landet. Hver gang kampe bryder ud et sted, ser vi en ny bølge af fordrevne yemenitter. Når det sker, aktiverer vi nødhjælpen.
I Yemen er 4,2 millioner mennesker internt fordrevne, og de fleste har levet sådan længe. Men fordi konflikten fortsætter, og frontlinjen hele tiden flytter sig, kan de ikke vende hjem.
I de sidste seks måneder har vi især fokuseret på situationen i Marib i det nordlige Yemen. Det er et af de områder med mest aktiv konflikt, og hvor flest mennesker er blevet tvunget til at flygte. Situationen er blevet endnu mere kritisk de sidste par måneder. Vi har et feltkontor i Marib, og vi tilbyder både internt fordrevne beskyttelse samt tæpper, hygiejneartikler, køkkenredskaber og tag over hovedet.”
”Det bedste er, når vi lykkes at hjælpe nogen og ser den forskel, vores arbejde gør. For eksempel når vi lykkes med at genforene folk med nære og kære, der var forsvundet.
Det er også altid dejligt at se, når nogen får opholdstilladelse i et tredjeland og status som kvoteflygtninge, især lige når vi får besked om, at en familie er gået ombord på et fly mod et sikkert land. Det er et øjeblik fuld af lettelse og glæde.
For mig, en dansk-svensk kvinde i Yemen, er det ekstra specielt, at Sverige er et af de få lande, der modtager kvoteflygtninge fra Yemen.
Som Protection Officer er noget af det bedste at se styrken af samarbejdet mellem internationale og lokale kollegaer – når lokal viden og erfaringer kombineres med de redskaber, jeg har med mig som international medarbejder, og vi sammen finder løsninger.”
”Situationen i Yemen er ekstremt kompliceret. For mange af os, som arbejder her, er det en af de mest komplekse kriser, vi har arbejdet med. Yemen er først og fremmest et land, hvor folk er på flugt og har brug for beskyttelse, men krisen er tæt forbundet med andre problematikker såsom mangel på mad og en ustabil økonomi.
En af udfordringerne ved at arbejde her er, at selvom Yemen er en af verdens værste humanitære kriser, er det også en af de mest oversete. Det er en stor udfordring at skabe opmærksomhed omkring de problematikker, vi ser i vores arbejde, når folk generelt ikke har stort kendskab til Yemen. En internt fordreven er en internt fordreven, og en flygtning er en flygtning – lige meget hvor i verden man befinder sig. Når man arbejder i Yemen, vil man virkelig understrege dette.
Som UNHCR arbejder vi sammen med andre FN-agenturer og flere humanitære organisationer, men vi er alle påvirket af manglen på funding. Normalt kan vi supplere hinandens arbejde og støtte, men det er svært i Yemen. Det er derfor meget svært at arbejde med mere langsigtede løsninger, fordi vi også skal fokusere på nødhjælp. Som humanitære medarbejdere føler vi, at vi aldrig gør nok. Vi bliver også nødt til at prioritere, hvem vi hjælper, fordi der ikke er penge nok. Vi skal derfor tage nogle meget svære beslutninger. Vi må ofte arbejde med de ressourcer, vi har, i stedet for dem vi faktisk har brug for.”
“Fortællinger fra felten” er en interviewserie, der giver indblik i det arbejde, vores nordiske kollegaer udfører rundt omkring i verden.
UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, arbejder i 135 lande og territorier overalt i verden med et mandat til at beskytte millioner af mænd, kvinder og børn, der er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af krig, vold og forfølgelse. Vores hovedkvarter ligger i Genève, men størstedelen af vores medarbejdere arbejder i felten og de områder i verden, hvor de fleste flygtninge opholder sig.
Læs mere om UNHCR’s arbejde her.
Del på Facebook Del på Twitter