UNHCR vil takke Danmark for det vigtige bidrag på 4 millioner dollars, der vil afhjælpe akutte behov hos mange af de mennesker, der er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem på grund af vold i Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik.
UNHCR vil takke Danmark for det vigtige bidrag på 4 millioner dollars, der vil afhjælpe akutte behov hos mange af de mennesker, der er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem på grund af vold i Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik.
Kriserne i disse to lande har udviklet sig til en af ÿÿde største flygtningesituationer i Afrika, hvilket har tvunget mere end 1,9 millioner mennesker til at flygte til områder i regionen, der har meget begrænset støttekapacitet. Mange af de fordrevne mennesker, de fleste af dem børn, er akut underernærede og alvorligt traumatiseret.
”Situationen i Den Centralafrikanske Republik og Sydsudan er alarmerende, behovene er enorme, og UNHCR er dybt bekymret over sikkerheden for de mennesker, der er ramt af krisen. Danmarks akutstøtte vil redde liv”, siger Pia Prytz Phiri, regional repræsentant for UNHCR i Nordeuropa.
Mere end 708 000 mennesker er internt fordrevne i Sydsudan, og mere end 260 000 er flygtet til nabolandene Etiopien, Kenya, Uganda og Sudan. FN anslår, at så mange som 3,2 millioner mennesker kunne være i behov for humanitær hjælp i juni 2014, hvilket inkluderer 235 000 flygtninge fra især Sudan.
I Den Centralafrikanske Republik er 657 000 mennesker fordrevet inden for landets grænser, og næsten 300 000 mennesker er flygtet til andre lande siden 2004, omkring halvdelen af ÿÿdem til Cameroun. Mere end halvdelen af Den Centralafrikanske Republiks 4,6 millioner indbyggere har i øjeblikket behov for humanitær hjælp, af dem er 16 000 flygtninge fra Sudan og Den Demokratiske Republik Congo.
Volden eskalerede i Den Centralafrikanske Republik i december 2013, da Anti-Balaka-militser begyndte hævnaktioner rettet mod muslimer og over 34 000 flygtninge er flygtet til Cameroun.
Situationen er kritisk, med flygtninge der ankommer ekstremt sårbare og syge på grund af sult og udmattelse efter at have vandret og skjult sig i skovene i dage og uger, og mange har mistet pårørende. Det anslås, at 80 procent lider af alvorlige sygdomme som malaria, diarré og infektioner, mens mere end 20 procent af børnene er alvorligt underernærede. UNHCR og partnere har hjulpet næsten 10 000 flygtninge med mad, vand, husly og andre nødhjælpsforsyninger.
Kampene mellem regering og opposition i Sydsudan eskalerede i januar 2014 på trods af en våbenhvileaftale. Den humanitære situation er hurtigt blevet forværret og FN har udsendt en advarsel om hungersnød, hvis de voldelige sammenstød fortsætter, og mad ikke kan leveres. Den mest sårbare gruppe, er den tredjedel af flygtningene der består af børn under fem år, gravide og ammende kvinder og ældre, mennesker med funktionshinder og kroniske syge og kronisk syge mennesker. Mere end 25 procent af de flygtninge, der er flygtet til Etiopien, er børn der allerede lider af akut fejlernæring. Derfor har UNHCR og partnere indført et ernæringsprogram for børn samt gravide og ammende mødre.
Nødsituationerne i Den Centralafrikanske Republik og Sydsudan er stadig enormt underfinansieret. UNHCR appellerer om 112 millioner dollars for Den Centralafrikanske Republik, kun 20 procent er hidtil blevet modtaget. For Sydsudan beder UNHCR om 390 millioner dollars, hvoraf kun 3 procent er blevet finansieret hidtils.
Danmarks donation på 4 millioner dollars er en del af Danmarks nødfond for UNHCR for 2014 på 8,8 millioner dollars (50,5 millioner kroner), hvoraf UNHCR har afsat 1 million dollars til nødsituationen i Sydsudan, 1 million dollars til krisen i Den Centralafrikanske Republik, og 2 millioner dollars til mennesker, der er flygtet fra Den Centralafrikanske Republik til Cameroun. Danmark er en af UNHCRs største donorer. I 2013 øgede Danmark sin støtte til UNHCR betydeligt, og rangerede som UNHCRs 8. største donor med bidrag på 86,5 millioner dollars.
UNHCR er næsten udelukkende finansieret af frivillige bidrag, hovedsageligt fra regeringer.
Del på Facebook Del på Twitter