I en region med en af verdens hurtigst voksende flygtningekriser hjælper danske bidrag UNHCR med fortsat at kunne sikre livreddende nødhjælp og støtte.
Flygtninge fra Mali i Goudoubo lejren i Burkina Faso bærer de hygiejne-kit, som de netop har fået udleveret. © UNHCR/Anne Mimault
I årevis fortsatte Sambo Maiga med sit landbrug, mens han oplevede, hvordan regnen hver sæson blev mere og mere uforudsigelig, udbyttet blev mindre for hvert år, og græsset, hvor hans får og geder græssede, tørrede ud. Men det var da en gruppe bevæbnede mænd trængte ind i hans landsby Taouremba i det nordlige Burkina Faso, at Maiga og hans familie konkluderede, at de ikke havde andet valg end at flygte.
Familien flygtede på tværs af landet i søgen efter sikkerhed og vandrede fra by til by, indtil de nåede byen Kongoussi længere mod syd. Sambo Maiga og hans familie bekymrede sig om, hvad fremtiden ville bringe.
“Landet er ikke frugtbart, som det var før,” forklarede Maiga. “Jeg kan se, at min familie lider, men jeg kan ikke gøre noget for dem.” I Kongoussi er der ingen jord, som familien kan dyrke, og ud af de 35 får og geder, de ejede, har kun to overlevet manglen på mad.
Maiga og hans familie er blandt de hundredetusindvis af mennesker, der gennemlever konsekvenserne af en af verdens hurtigst voksende flygtningekriser. Sahel-regionen, der strækker sig over det sydlige Sahara og omfatter Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger og Tchad i det vestlige Afrika, har i de senere år oplevet en eksalering af vold og konflikt, forværret af de svindende naturressourcer.
Sahel er hårdt ramt af klimakrisen – temperaturen i regionen stiger 1,5 gange hurtigere end det globale gennemsnit. Efterhånden som de sæsonbestemte regnskyl bliver kortere og mindre forudsigelige, bliver det i forvejen tørre landområde i stigende grad udsat for tørke – og med det følger svigt i afgrøder og ødelagte levebrød.
Dette intensiverer kun den ustabile situation i regionen, som også er forværret yderligere af tiltagende angreb fra jihadistgrupper, ekstrem fattigdom og konsekvenserne af COVID-19-pandemien. Alene i Burkina Faso er mere end 1,4 millioner mennesker blevet internt fordrevet. Over hele regionen skønnes over 4,2 millioner mennesker at være blevet tvunget på flugt – og for mange er flugt ikke noget, de har oplevet én gang, men gang på gang.
UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, har opskaleret indsatsen i hele Sahel-regionen for at imødekomme de voksende behov hos de fordrevne personer og familier. For nylig blev et bidrag på 15 millioner DKK allokeret fra Danmarks nødhjælpspulje til UNHCR – og med de penge, kan UNHCR’s reaktion blive styrket yderligere.
UNHCR sikrer, at folk får tag over hovedet, og støtter fordrevne familier med at forstærke deres midlertidige shelters med sandsække og presenninger. I løbet af de første ti måneder af 2021 etablerede UNHCR næsten 7.000 shelters til gavn for mere end 48.000 flygtninge, internt fordrevne og sårbare familier fra værtssamfundet.
Derudover hjælper UNHCR familier med basale fornødenheder såsom tæpper, køkkenredskaber og hygiejnesæt – og for at afhjælpe de alvorlige konsekvenser af COVID-19 for flygtninges forsørgelsesgrundlag, yder UNHCR også kontanthjælp til familier. Dette hjælper flygtninge med at opfylde deres basale behov på en værdig måde, samtidig med at det understøtter udviklingen af mikrovirksomheder og indkøb af husdyr til selvforsørgelse.
“Fællesmængden af kriserne i Sahel – væbnet konflikt, ekstrem fattigdom, fødevareusikkerhed og klimaforandringer – har ført til, at regionen er blevet hjemsted for en af verdens hurtigst voksende flygtningekriser. Danmarks bidrag til UNHCR’s operation i Sahel hjælper os med yderligere at opskalere vores afgørende indsats og levere livreddende beskyttelse og støtte til tusindvis af individer og familier, der er tvunget på flugt,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCRs repræsentant i de nordiske og baltiske lande.
Hjælp fra UNHCR har sikret bedre husly for Sambo Maiga og hans familie. Da de ankom til Kongoussi, boede de først i et telt, der hurtigt blev skyllet væk af voldsomme regnskyl, sammen med andre fordrevne familiers hjem. Nu er de flyttet ind i et mere robust shelter, som beskytter dem mod de barske vejrforhold. Maiga har været i stand til at etablere en lille bod, hvor han sælger kiks og cigaretter for at forsørge sin familie.
Men for ham og så mange andre er fremtiden fortsat usikker.
Danmark som donor til UNHCR
Som en del af sin samlede støtte til UNHCR, bidrager Danmark årligt med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) på 50 mio. DKK i starten af året, som UNHCR kan afsætte til de mest presserende behov. Puljens fleksibilitet giver UNHCR mulighed for at reagere hurtigt på nødsituationer, hvilket er med til at redde liv og sikre akut hjælp og beskyttelse til flygtninge og fordrevne. I år er bidrag fra den danske nødhjælpspulje blevet allokeret til UNHCR’s operationer i Sahel regionen, i Den Demokratiske Republik Congo samt Den Centralafrikanske Republik.
I 2021 har Danmark indtil videre ydet mere end 660 mio. DKK (101 mio. USD) til UNHCR. En væsentligt del af det danske bidrag bliver givet som fleksibel og ikke-øremærket finansering, hvilket gør det muligt for UNHCR at beskytte og hjælpe flygtninge i langvarige, glemte og underfinansierede kriser. Danmark er blandt UNHCR’s største og vigtigste donorer.
Del på Facebook Del på Twitter