Der ses nu en klar sammenhæng mellem klimarelaterede nødsituationer og mennesker, der tvinges på flugt, siger UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, idag og appellerer til verdens ledere om at gøre ord til handling og øge støtten til mennesker, der er tvunget på flugt, og deres værter for at afværge og mindske tab og skader i de mest udsatte områder.
Mens FN’s Klimakonference (COP 26) går ind i sin sidste uge og fokuserer på klimatilpasning, opfordrer UNHCR til mere bistand til de lande og samfund, der er mest påvirkede af klimakrisen, men også er mest forsømt, når det kommer til støtte. Det er afgørende at fokusere på tilpasningsprojekter i lokalområderne for at hjælpe de millioner af mennesker, der kæmper med katastrofale virkninger af klimaforandringer, hvoraf mange er blevet fordrevet, ofte flere gange.
“De fleste af de mennesker, vi støtter, er fra lande på frontlinjen af klimakrisen, eller de bliver huset af stater, der er lige så hårdt ramt,” siger Filippo Grandi, FN’s Flygtningehøjkommissær. “De står over for klimarelaterede katastrofer som oversvømmelser, tørke og ørkendannelse. Det ødelægger levebrød, opildner konflikter og har tvunget mennesker til at flytte. Vi har et presserende behov for nytænkning, innovation, finansiering fra de rigeste og politisk vilje for blot at begrænse situationen – endsige forbedre forholdene.”
Som deltager i Glasgow vil UNHCR’s Særlige Rådgiver for Climate Action, Andrew Harper, fremhæve, hvordan klimaforandringer påvirker flygtninge og fordrevne. 90 procent af flygtninge under UNHCR’s mandat og 70 procent af internt fordrevne personer kommer fra sårbare lande, der er mindst i stand til at tilpasse sig. Yderligere millioner af mennesker bliver hvert år tvunget på flugt fra deres hjem på grund af katastrofer. Mr. Harper vil også påpege, hvordan klimaforandringer allerede forstærker sårbarhederne i mange regioner, der huser flygtninge og fordrevne. I Afghanistan har stigende temperaturer og tørke forværret konsekvenserne af 40 års krig og øget fødevaremanglen i et land med mere end 3,5 millioner internt fordrevne. I Mozambique har oprørsbølger tvunget 730.000 mennesker på flugt, mens landet raseres af cykloner.
I Sahel-regionen i Vestafrika stiger temperaturerne 1,5 gange hurtigere end i resten af verden, og klima-relaterede påvirkninger øger konkurrencen om ressourcer i områder, hvor væbnede grupper allerede udnytter svag regeringsførelse, fattigdom og etniske spændinger. Som led i FN’s Integrerede Strategi for Sahel har UNHCR samlet analytiske eksperter i et tværfagligt projekt for at forudsige, hvordan klimaforandringer vil influere risici og sårbarheder, og for at støtte udviklingsmæssige, humanitære og fredsopbyggende indsatser.
UNHCR arbejder i 130 lande og sikrer beskyttelse og hjælp samt støtte til flygtninge, fordrevne og deres værtssamfund, så de kan tilpasse sig og finde løsninger i et stadig mere ugæstfrit klima. “Vi opererer i mange områder, der allerede oplever den ødelæggende konsekvens af temperaturstigningen på 1,5 grader,” siger Mr. Harper. “Vi kan ikke vente på flere COP’er og flere uopfyldte løfter. De fordrevne og deres værter har brug for hjælp nu – så de kan opbygge modstandskraft til at modstå den truende udvikling af ekstremt vejr.”
Mr. Grandi tilføjer: “At blive tvunget på flugt fra sit hjem er en af de mest ødelæggende menneskelige konsekvenser af klimaforandringerne, og det demonstrerer dybtliggende uligheder i verden i dag. Det er afgørende at samarbejde med dem, der allerede lider under konsekvenser af klimaforandringer, især dem, der er tvunget på flugt hjemmefra, for at nå frem til succesfulde løsninger. Men de har brug for international støtte, og de har brug for det nu.”
Mere info:
UNHCR arbejder med værtssamfund og flygtninge for at støtte klimatilpasning og -afbødning, hvor det er muligt. I Bangladesh arbejder UNHCR og partnere med Rohingya-flygtninge for at plante hurtigtvoksende træer for at rette op på skovrydning. I Cameroun hjælper flygtninge, der flygtede fra vold i Nigeria, nu med at implementere the Great Green Wall – et projekt, der sigter mod at etablere en 8.000 kilometer lang barriere af vegetation på tværs af Afrika for at bekæmpe virkningerne af klimaforandringer. UNHCR har også forpligtet sig på at reducere organisationens egne udledninger af drivhusgasser og minimere aftryk på miljøet.
For bedre at beskytte mennesker, der allerede er flygtet fra konflikter, og hvis liv trues af et stadigt mere voldsomt klima, opfordrer UNHCR stater til at gøre alt, hvad de kan, for at bremse de ødelæggende humanitære konsekvenser af klimakrisen ved at tage følgende handlinger:
Andrew Harper og Emi Mahmoud vil repræsentere UNHCR ved COP26 fra den 7.-9. november og møde medier mandag den 8. november fra 12-12.30 ved et pressemøde i zone H: Pressemødelokale Giant’s Causeway. Briefingen vil også blive livestreamet. Emthital Mahmoud, UNHCR Goodwill Ambassadør, vil også deltage i COP26 for at repræsentere flygtninge.
Del på Facebook Del på Twitter