Tendensen med et stigende antal flygtninge og fordrevne er fortsat ind i 2021 – med nu over 84 millioner mennesker globalt – da flere mennesker er blevet tvunget på flugt af vold, usikkerhed og konsekvenserne af klimaforandringer, viser Mid-Year Trends-rapporten, udgivet i dag af UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.
Rapporten for januar-juni 2021 viser en stigning fra 82,4 millioner ved udgangen af 2020. Dette skyldes hovedsageligt intern fordrivelse med mange mennesker på flugt fra flere aktive konflikter rundt om i verden, især i Afrika. Det fremgår også af rapporten, at grænserestriktioner som følge af COVID-19 fortsatte med at begrænse adgangen til asyl mange steder.
“Det internationale samfund er mislykkedes med at forhindre den vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, der fortsætter med at tvinge mennesker fra deres hjem,” siger Filippo Grandi, FN’s Højkommissær for flygtninge.
“Dertil kommer, at konsekvenserne af klimaforandringer forværrer eksisterende sårbarheder i mange af de områder, der huser de fordrevne.”
Næsten 51 millioner mennesker er nu internt fordrevet i deres eget land i takt med, at konflikter og vold blussede op rundt om i verden i løbet af første halvdel af 2021. En stor del af de internt fordrevne er i Afrika, herunder i Den Demokratiske Republik Congo (1,3 mio.) og i Etiopien (1,2 mio.). Vold i Myanmar og Afghanistan tvang også folk på flugt fra deres hjem i perioden januar-juni 2021.
Antallet af flygtninge er også fortsat med at stige i første halvår af 2021 – og er nu nået op på næsten 21 millioner mennesker. De fleste nye flygtninge kommer fra fem lande: Den Centralafrikanske Republik (71.800), Sydsudan (61.700), Syrien (38.800), Afghanistan (25.200) og Nigeria (20.300).
Den farlige blanding af konflikt, COVID-19, fattigdom, fødevareusikkerhed og klimakrisen har forværret den humanitære situation for de fordrevne, hvoraf størstedelen huses i udviklingsregioner.
Der mangler fortsat løsninger til verdens flygtninge og fordrevne. Under 1 million internt fordrevne og 126.700 flygtninge var i stand til at vende hjem i første halvdel af 2021.
”Det internationale samfund må fordoble sine bestræbelser på at skabe fred og samtidig sikre, at der er tilgængelige ressourcer for de fordrevne og dem, der huser dem. Det er samfund og lande med færrest ressourcer, der fortsat bærer den største byrde med at beskytte og tage sig af flygtninge og fordrevne. De skal støttes bedre af resten af det internationale samfund,” tilføjer Filippo Grandi.
UNHCR offentliggør globale data for flygtninge og fordrevne hvert år i juni i de såkaldte Global Trends-rapporter.
Mid-Year Trends-rapporten, udgivet i dag, er tilgængelig her: https://www.unhcr.org/mid-year-trends.
Statistik og data på flygtningeområdet kan findes her: https://www.unhcr.org/refugee-statistics/.
Del på Facebook Del på Twitter