Dette er en udtalelse fra UNHCR’s Repræsentant for de Nordiske og Baltiske lande, Henrik M. Nordentoft.
Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag fra regeringen, der skal gøre det muligt at overføre asylansøgere i Danmark til et tredjeland med henblik på at behandle deres asylansøgning samt yde beskyttelse i dette land til de, der vurderes at have behov for det.
UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, opfordrer Folketinget til ikke at vedtage dette lovforslag.
I UNHCR’s optik er en overførsel af asylprocessen og beskyttelsen af flygtninge til et andet land udenfor Europa ikke en ansvarlig eller holdbar løsning – og det vil også være i strid med de principper, som det internationale flygtningesamarbejde bygger på.
Ved at iværksætte en så drastisk og restriktiv ændring af den danske flygtningelovgivning, risikerer Danmark at udløse en domino-effekt, hvor også andre lande i Europa og nærområderne vil sondere mulighederne for at begrænse beskyttelsen af flygtninge på eget territorie. Det kan føre til et skræmmende ”race to the bottom”, hvor flygtninges liv og velfærd vil blive bragt i fare, og deres beskyttelse markant forringet.
UNHCR ser derfor med stor bekymring på det aktuelle danske lovforslag, som risikerer at underminere fundamentet for det internationale beskyttelsessystem for verdens flygtninge. På sigt kan det føre til, at flygtninge vil få langt sværere ved at finde den fornødne beskyttelse, de har behov for og ret til, samt at vi vil se en øget og mere ukontrolleret bevægelse af flygtninge væk fra nærområderne.
Disse alvorlige konsekvenser er grunden til, at UNHCR i sit høringssvar i marts 2021 kraftigt opfordrede regeringen til ikke at gå videre med lovforslaget. Her pegede UNHCR også på, at andre lignende overførselsaftaler i praksis har vist sig ikke at kunne gennemføres uden at bryde med internationale forpligtelser, fastsat i både flygtninge- og menneskerettighedskonventionerne.
UNHCR opfordrer i stedet Danmark til at bygge på sin aktive deltagelse i det globale flygtningesamarbejde og medvirke til at finde fælles løsninger i europæisk regi på de fælles udfordringer, som Europa står over for, hvad angår både modtagelse og beskyttelse af flygtninge.
På europæisk plan pågår der aktuelt et intenst politisk arbejde for at udarbejde en fælles europæisk asylpolitik, der både sigter på at være retfærdig og human, og som bygger på europæisk solidaritet med de lande, der modtager en forholdsvis stor andel af de asylansøgere og flygtninge, der kommer til Europa.
UNHCR bakker op om disse EU-bestræbelser. Det er i vores optik vigtigt, at alle EU’s medlemslande, inklusiv Danmark, arbejder sammen for at finde en bedre og mere effektiv europæisk model til at adressere modtagelsen og beskyttelsen af flygtninge – i stedet for at gå enegang og modarbejde hinanden med individuelle tiltag, der blot flytter ansvaret og udfordringerne et andet sted hen.
I betragtning af de alvorlige konsekvenser, som vedtagelsen af det danske lovforslag risikerer at medføre; den manglende sikkerhed for, at en sådan ordning rent faktisk kan gennemføres i overensstemmelse med Danmark’s internationale forpligtelser; samt de igangværende bestræbelser i EU for at nå til enighed om et fælles, bedre og mere retfærdigt europæisk asylsystem, opfordrer UNHCR Folketingets medlemmer til ikke at støtte det fremsatte lovforslag.
Del på Facebook Del på Twitter