Et bidrag fra Danmark hjælper UNHCR med at styrke responsen på dne forværrede situation i Den Centralafrikanske Republik, der har tvunget tusinder på flugt fra deres hjem.
Det var tidligt om morgenen, da 28-årige Paul Ouaki hørte skuddene. Han og hans familie sov i deres hjem i den centralafrikanske hovedstad Bangui, da væbnede oprørere angreb byen den 13. januar. Paul tog sin familie, efterlod deres hus og deres marker, og flygtede.
”Jeg kunne se folk falde døde om. Nogle af dem var mine venner, ”sagde han.
Familien krydsede floden og grænsen til nabolandet, den Demokratiske Republic Congo (DRC), hvor de sov under palmegrene i en lille landsby på flodbredden.
”Da vi ankom, var vores levevilkår vanskelige. Det var svært at finde mad, men vi kunne ikke vende tilbage, for dag og nat kunne vi stadig høre skudsalverne,” forklarede Paul Ouaki, som er blandt de mere end 90.000 centralafrikanske flygtninge – i henhold til de lokalemyndigheder, der har søgt sikkerhed i DRC i de seneste måneder.
Vold udbrød i Den Centralafrikanske Republik i december efter præsidentvalget og tvang tusinder af mennesker til at flygte fra sammenstød mellem væbnede grupper og regeringsstyrker. Det anslås, at 336.000 mennesker er flygtet fra deres hjem i de første tre måneder af 2021. Sammenlagt anslås det, at ca. 734,000 er internt fordrevne i landet. Siden starten af krisen er ca. 115.000 flygtet til nabolandene – nogle til Tchad, Cameroun og Republikken Congo, men langt størstedelen til DRC.
Her er forholdene meget vanskelige – og behovet for hjælp er enormt. Mange flygtninge har ringe eller ingen adgang til drikkevand, mad og sanitet. De sover i midlertidige shelters, mens andre er taget ind af værtsfamilier i landsbyerne, hvor der nu ses op til tre familier, der bor sammen i et enkelt hjem.
Et bidrag på 20 mio. kroner er nu blevet tildelt fra Danmarks fleksible nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) til UNHCR’s repons til fordrivelsen i Den Centralafrikanske Republik. Dette rettidige bidrag vil styrke UNHCR’s arbejde med at beskytte og hjælpe de mange centralafrikanske flygtninge.
”I årevis har Den Centralafrikanske Republik været en af de mest oversete og underfinansierede humanitære kriser i verden. Dette bidrag fra Danmark vil hjælpe UNHCR med at styrke vores kritiske indsats for at beskytte mennesker og levere tiltrængt nødhjælp til tusindvis af nyligt fordrevne børn, kvinder og mænd,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCR’s Repræsentant for de Nordiske og Baltiske Lande.
I DRC støtter UNHCR regeringen med biometrisk registrering af de ankomne centralafrikanske flygtninge og asylansøgere. I øjeblikket registreres 1.000 flygtninge dagligt – og dette gør det muligt for UNHCR at identificere og hjælpe særligt sårbare flygtninge, herunder overlevende efter kønsbaseret vold og uledsagede mindreårige. UNHCR uddeler også basis nødhjælp til flygtningene, eksempelvis måtter at sove på, presenninger, tæpper, myggenet og dunke til at hente vand.
Derudover arbejder UNHCR på at flytte tusindvis af flygtninge væk fra de fjerntliggende landsbyer, der ligger farligt tæt på grænsen og kamphandlingerne, fo rat sikre dem bedre tag over hovedet i nyetablerede bosættelser. Planen er i de kommende måneder at flytte 25.000 flygtninge til tre forskellige lokationer, hvor UNHCR reparerer infrastruktur, etablerer vand- og sanitetsfaciliteter samt sundhedscentre. Her vil flygtningene være i stand til at dyrke deres egne afgrøder og blive mere selvhjulpne, og deres børn vil kunne gå i lokale skoler.
Den Centralafrikanske Republik har i årtier været præget af politisk uro og bølger af vold, og i dag er næsten en tredjedel af landets befolkning tvunget på flugt fra deres hjem.
For 28-årige Paul Ouaki og hans familie er det ikke første gang, de bliver tvunget til at flygte til Den Demokratiske Republik Congo og efterlade deres hjemland. Det skete første gang i 2014, men efter at have tilbragt seks år i en flygtningelejr i DRC blev familien repatrieret sidste år med hjælp fra UNHCR. Efter fredsaftalen fra 2019 hjalp UNHCR centralafrikanske flygtninge med at vende hjem og genopbygge deres liv – men for Paul Ouaki og hans familie, og mange andre, vendte de hjem for kun at blive tvunget til at flygte igen et år efter.
”Jeg var glad for at vende tilbage til mit land, da jeg så, at freden var genoprettet. Nu gentager begivenhederne sig,” sagde han.
Danmark har længe rangeret blandt UNHCR’s top ti donorer. I 2020 ydede Danmark et samlet bidrag på mere end 630 millioner DKK (96,5 mio USD). Hvert år bliver cirka 235 mio. DKK af det danske bidrag givet som helt fleksible og ikke-øremærket finansering, hvilket gør det muligt for UNHCR at beskytte og hjælpe flygtninge i langvarige og underfinansierede kriser.
Som en del af støtten bidrager Danmark årligt med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) på 50 mio. DKK i starten af året, som UNHCR kan afsætte til de mest presserende behov. Puljens fleksibilitet giver UNHCR mulighed for at reagere hurtigt på nødsituationer, hvilket er med til at redde liv og sikre akut hjælp og beskyttelse til flygtninge og fordrevne.
Del på Facebook Del på Twitter