Den 104-årige syriske flygtning Aisha Khalil, der bor i flygtningelejren Zaatari i Jordan, er i selskab med UNHCR’s sundhedsmedarbejder Iyad Shyatiat, da hun får sin COVID-19-vaccine på Mafraq Chest and Disease Centre. © UNHCR/Mohammad Hawari
Mens COVID-19-vaccinerne begynder at blive udrullet over hele verden, lyder opfordringen fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, at flygtninge, internt fordrevne og statsløse også bliver inkluderet i landenes vaccinationsstrategier. Eftersom mindst 70 procent af en befolkning er nødt til at blive vaccineret for effektivt at bremse virussen, ifølge sundhedsmyndigheders vurdering, så vil sikkerhed for de mest udsatte resultere i sikkerhed for alle.
UNHCR er aktivt involveret i forhandlinger med COVAX (i partnerskab med Gavi, Vaccine Alliance), der er det globale initiativ, som skal sikre, at lavindkomstlande får adgang til vaccinen. Som et resultat af denne indsats understregede UNHCR og Gavi den 3. februar 2021 i en fælles erklæring, at samarbejdet styrkes for at øge vaccinationsindsatsen blandt flygtninge, internt fordrevne og statsløse.
“Langt hovedparten af verdens flygtninge er huset i lav- eller mellemindkomstlande. Det internationale samfund er nødt til at gøre mere for at støtte disse landes regeringer i at få del i vaccinerne. Global og lige adgang er det, der i sidste ende redder liv og tæmmer pandemien,” siger FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi.
Der er allerede positive eksempler på flygtninge, der bliver inkluderet i nationale vaccinationsplaner i mere end 50 lande.
Den 14. januar 2021 blev den irakiske flygtning Raia Alkabasi den første UNHCR-registrerede flygtning i Jordan, der blev vaccineret. Alle indbyggere i Jordan, inklusive flygtninge og asylansøgere, er omfattet af landets nationale vaccinationsplan.
Jordan er et af de lande, der huser rigtig mange flygtninge – her er hver 16. person flygtning. Pandemien har en alvorlig socioøkonomisk indvirkning på sårbare grupper i landet, og fattigdommen blandt flygtninge er steget med 18 procent efter marts 2020.
Siden pandemiens start har Jordan vist stort lederskab ved at inkludere flygtningene i landets nationale beredskabsplan.
Tidligere på måneden besluttede Colombia at give de 1,7 millioner venezuelanere i landet 10 års midlertidig beskyttelse. Legaliseringen af venezuelanske flygtninge og migranter sikrer dem øget beskyttelse, sikkerhed og støtte og giver dem adgang til Colombias vaccinationsplan.
Den politiske og socioøkonomiske krise i Venezuela har ført til den største landflygtighedskrise i nyere tid i Latinamerika. Mere end 37 procent af de venezuelanske flygtninge og migranter i regionen har fået ophold i Colombia.
Den 90-årige syriske flygtning Linda Ilanjian blev en af de første flygtninge, der blev vaccineret i Grækenland. Hun fik vaccinen på Athens General Hospital den 5. februar 2021.
Grækenland huser cirka 120.000 asylansøgere og migranter, herunder 4.200 børn, som kom alene til landet eller blev væk fra deres familier under flugten. Det græske sundhedsministerium har bekræftet, at flygtninge og asylansøgere vil blive omfattet af den nationale COVID-19-beredskabsplan.
Millioner af flygtninge, internt fordrevne og statsløse oplever svær modgang i forbindelse med coronapandemien. Ud over de sundhedsmæssige aspekter har de socioøkonomiske konsekvenser af pandemien ført til, at mange flygtninge har mistet deres jobs og livsgrundlag.
UNHCR lancerede sin Appel om nødhjælp i forbindelse med COVID-19 i maj 2020 for at kunne reagere og imødegå de omfattende behov i forbindelse med pandemien. Til dato har de nordiske og baltiske lande bidraget med mere end 21 millioner USD til UNHCR’s indsats mod coronapandemien.
Del på Facebook Del på Twitter