Efter Global Refugee Forum: Få et indblik i nogle af de tilsagn, der kom fra de nordiske og baltiske lande, om at sikre flere flygtninge mulighed for at gå i skole.
© UNHCR/Paul Absalon
For millioner af flygtningebørn og -unge er det kun en drøm at gå i skole. I dag er 3,7 millioner flygtninge i skolealderen ikke på skolebænken – og de får derfor ikke en gang en chance for at tilegne sig viden, udnytte deres potentiale, blive selvhjulpne og opbygge en bedre fremtid.
På det globale flygtningetopmøde, Global Refugee Forum, i 2019 bidrog lande i Norden og Baltikum med adskillige konkrete løfter for at sikre, at flere flygtninge kan blive uddannet – og modtage mere kvalitetsuddannelse. Et stærkt bidrag til at opfylde de visioner, der er fastlagt med Verdensmål 4 (inkluderende kvalitetsuddannelse for alle).
UNHCR har længe peget på inklusion af flygtningebørn i nationale skolesystemer som den mest effektive måde at sikre, at de kommer i skole – og forbliver i skole. På den måde får flygtningebørn desuden adgang til de samme undervisningsplaner og adgangsgivende kompetencer, som deres lokale jævnaldrende.
Mere end 9 ud af 10 flygtningebørn i skolealderen opholder sig i dag i en udviklingsregion, hvor skoler og uddannelsessystemer ofte er under pres og kæmper med utilstrækkelige ressourcer. Disse lande har brug for støtte for at sikre inklusionen af flygtningebørn.
”Pandemien og dens socioøkonomiske konsekvenser truer de seneste års fremskridt inden for flygtningeuddannelse, og behovet for at inkludere flygtninge i nationale uddannelsessystemer er derfor vigtigere end nogensinde,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCR’s Repræsentant for de Nordiske og Baltiske Lande.
”Jeg er meget glad for at se så stærke og betydningsfulde bidrag fra lande i Norden og Baltikum. De vil utvivlsomt betyde en forskel for mange flygtningebørn og flygtningeunges liv.”
Norge, Sverige og Danmark lovede alle stærke økonomiske bidrag til at støtte inklusionen af flygtninge inden for uddannelse. Sverige og Norge er for eksempel engagerede i et fælles project med UNESCO og Education Cannot Wait, der sigter mod at styrke nationale skolesystemer (læs mere).
I december 2019 mødtes ministre, civilsamfundet, internationale organisationer, den private sektor, den akademiske verden, flygtninge og en lang række andre interessenter til det første, historiske Global Refugee Forum.
Formålet med dette topmøde var at mobilisere handling og konkrete løfter om at at støtte en bedre respons på den globale flygtningesituation – og omdanne målsætningerne i den Globale Flygtningeaftale (Global Compact on Refugees) til håndgribelige resultater for flygtninge og de samfund, der huser dem.
Resultatet var over 1.400 tilsagn om solidaritet og inklusion – fra økonomiske, tekniske, politiske og innovative bidrag til etablering af nye partnerskaber, initiativer og praksis. I alt 107 tilsagn kom fra regeringer og andre aktører i de nordiske og baltiske lande.
På trods af de begrænsninger og udfordringer, som corona-pandemien udgør, er udrulningen af mange tilsagn allerede i gang. I december 2021 er UNHCR vært for et High-level Official’s møde for at gøre status, identificere mangler og fremme yderligere fremskridt i tråd med Global Compact on Refugees.
Læs mere og find information om alle bidrag og tilsagn på den digitale platform for the Global Compact on Refugees.
Norge har givet tilsagn om i alt 500 millioner NOK over fire år til Education Cannot Wait, og landet støtter desuden UNHCR’s uddannelsesstrategi med 10 millioner NOK.
Danmark yder ligeledes konkret støtte i form af et fireårigt partnerskab på 250 mio. DKK til Education Cannot Wait. Derudover bidrager landet med økonomisk støtte til specifikke projekter til at styrke inklusion af flygtninge i Etiopien og Uganda med 35 mio DKK hver – og i tæt samarbjede med regeringerne i disse to lande (læs mere).
Tilsagn fra Sverige er rettet mod at forbedre inklusionen af flygtningebørn i lokale og nationale uddannelsessystemer, både via økonomisk støtte og kapacitetsopbygning, som eksempelvis uddannelse af lærere, inklusion af handicappede børn og styrket anerkendelse af kvalifikationer og kompetencer.
Estlands regering fortsætter sit stærke fokus på informations- og kommunikationsteknologier (ICT) og digitale færdigheder gennem et løfte om at støtte projekter om at sikre uddannelse af flygtninge, etableret af estiske NGO’er i lande som Ukraine, Libanon og Tyrkiet.
Unge flygtninge fra Burundi i Mahama lejren i Rwanda har modtaget stipendier fra DAFI-programmet og er nu klar til universitetet. © UNHCR/Antoine Tardy
Mens der er sket betydelige globale fremskridt i flygtningebørns adgang til grundskole i de senere år, vokser kløften og forhindringerne med alder og uddannelsesniveauet. Når det kommer til ungdomsuddannelse, er det en mulighed for endnu færre flygtninge (24 procent).
For videregående uddannelse er udsigterne endnu mere dystre, da kun 3 procent af unge flygtninge i dag har adgang til universiteter eller andre videregående uddannelser.Sammen med partnere har UNHCR sat et ambitiøst mål om at øge antallet til 15 procent i 2030, men dette kræver stærkt engagement, politisk goodwill og økonomisk støtte.
Et eksempel på det sidstnævnte er Danmarks støtte på 10 mio. DKK til det såkaldte DAFI-program – et stipendiumsprogram, ledet af UNHCR og Tyskland, der giver unge flygtninge stipendier og mulighed for at studere på videregående uddannelser. Mere end 18.000 unge flygtninge har modtaget stipendier siden programmets lancering i 1992, og med den ekstra økonomiske støtte får endnu flere unge flygtninge nu denne chance.
Også universiteter i Litauen har meldt sig på banen for at støtte og styrke flygtninges muligheder for at få en videregående uddannelse. Mykolas Romeris Universitetet i Vilnius har givet tilsagn om at tilbyde fripladser til et antal flygtninge, og LCC International University i Klaipeda har forpligtet sig til at fortsætte og udvide deres Mellemøst-stipendieprogram der også tilbyder studiepladser til flygtninge.
UNHCR’s partnerskaber og samarbejde med den private sektor – der bidrager med innovation, ressourcer, knowhow og ekspertise – er vokset markant, og uddannelsesområdet er ingen undtagelse.
Danske LEGO Fonden har allerede lanceret sit initiativ på 100 millioner USD til førskoleundervisning i Østafrika gennem projektet Play Matters, der forventes at forbedre uddannelsesforholdene for 800.000 børn (læs mere).
Også danske Novo Nordisk Fonden er engageret i langsigtede projekter, der har til formål at styrke uddannelsen af unge syriske flygtninge i Jordan og derved øge deres potentiale til at komme ind på arbejdsmarkedet (læs mere).
Overalt i verden beskæftiger mange NGO’er sig med uddannelse af flygtninge, herunder i krisesituationer – nogle af dem i direkte partnerskaber med UNHCR – og på Global Refugee Forum leverede mange af dem stærke bidrag for at sikre mere fremskridt og flere resultater. Disse NGO’er tæller blandt andet Norsk Flygtningehælp, FinChurchAid, Red Barnet Danmark, Plan Børnefonden, Oxfam Ibis.
Yderligere info om UNHCR’s strategi og aktiviteter inden for flygtningeuddannelse her.
med nøgletal, oversigt over bidrag og en tidslinje over kommende aktiviteter (på engelsk).
Omfattende rapport om resultaterne fra Global Refugee Forum, der inkluderer regionale oversigter, info om etablerede støtte-platforme og initiativer, der blev lanceret på topmødet (på engelsk).
Del på Facebook Del på Twitter