Mens konflikten fortsætter i Etiopiens Tigray-region, har mere end 50.000 flygtninge nu søgt tilflugt i Sudan. Med et dansk bidrag kan UNHCR reagere hurtigt på den forværrede situation.
Nyligt ankomne etiopiske flygtninge venter på at modtage mad og vand i Um Rakuba lejren i Al Qadarif, Sudan ©UNHCR/Will Swanson
I løbet af 2020 var antallet af flygtninge, der ankom til Sudan, egentlig reduceret dramatisk – men siden konflikten brød ud i Etiopiens Tigray-region i november, har mere end 56.000 mennesker krydset grænsen til det østlige Sudan for at søge sikkerhed.
De etiopiske flygtninge ankommer med meget lidt andet end tøjet på kroppen, og de er sultne og udmattede efter at have gået i flere dage for at nå i sikkerhed. De fortæller historier om plyndringer af deres hjem, seksuel vold mod kvinder og piger samt væbnede grupper, der tvangsrekrutterer mænd og drenge.
Når flygtningene krydser grænsen til Sudan, bliver de registereret og dokumenteret af UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation. Det gør det muligt for UNHCR at spore og genforene familier, der er blevet adskilt under kaos af flugt, samt identificere og støtte mennesker med særlige behov, som eksempelvis uledsagede børn, handicappede og ældre.
Sudan har længe huset mere end én million flygtninge og asylansøgere såvel som næsten to millioner internt fordrevne mennesker. Østsudan har dog ikke set en så hurtigt eskalerende tilstrømning i årtier, og behovet for helt basal nødhjælp er derfor stort. UNHCR distribuerer nødhjælp til at imødekomme de akutte behov hos de flygtninge, der ankommer til Sudan, ved at sikre midlertidig tag over hovedet i transitcentre, mad, rent vand og medicin.
Med det høje tempo af nye ankomster risikerer flygtningene imidlertid at ende i overfyldte faciliteter. Flygtningelejren Um Rakuba er ved at nå fuld kapacitet, og UNHCR arbejder sammen med partnere på at flytte flygtninge fra modtagesteder til en nyåbnet lejr. Til dato er 580 flygtninge allerede blevet flyttet dertil.
Det danske bidrag på 20 mio. DKK fra Danmarks nødhjælspulje til operationen i Sudan har styrket UNHCR’s evne til fortsat at hjælpe de nyankomne flygtninge fra Etiopien. Dette indebærer blandt andet at kunne adressere manglen på hjælp og assistance til overlevende efter kønsbaseret vold, at sikre flere COVID-19-screeninger, at øge den psykosociale hjælp til flygtningebørn samt at oprette mobile klinikker. UNHCR kan også sikre, at flygtinnge fortsat kan bliver overført til nye faciliteter.
”International støtte er afgørende for at sikre, at vi hurtigt kan reagere på det øgede antal flygtninge, der ankommer til Sudan fra Etiopien. Dette bidrag fra Danmarks nødhjælpspulje betyder, at vi hurtigt kan registrere de nyankomne flygtninge og give dem den beskyttelse og assistance, de så hårdt har brug for,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCR’s Repræsentant for de Nordiske og Baltiske Lande.
Denmark som donor til UNHCR
Danmark rangerer blandt UNHCR’s top ti donorer. I 2020 ydede Danmark et samlet bidrag på 662,5 mio. DKK til UNHCR, hvoraf 235 mio. DKK var fleksibel og ikke-øremærket finansiering. Desuden har danske Beredskabsstyrelsen ydet hjælp og assistance til flygtninge fra krisen i Tigray-regionen.
Som en del af støtten bidrager Danmark årligt med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) på 50,5 mio. DKK i starten af året, som UNHCR kan afsætte til de mest presserende behov. Puljens fleksibilitet giver UNHCR mulighed for at reagere på nødsituationer, hvilket er med til at redde liv og sikre akut nødhjælp og beskyttelse til flygtninge og fordrevne.
Del på Facebook Del på Twitter