Et bidrag fra Danmark hjælper UNHCR med at styrke indsatsen over for en akut tilstrømning af flygtninge i Uganda, der allerede huser 1,4 millioner flygtninge.
Nye voldsbølger i Den Demokratiske Republik Congo har tvunget tusinder af mennesker på flugt fra deres hjem, og mange søger tilflugt i nabolandet Uganda, der allerede huser 1,4 millioner flygtninge. Bidrag fra Danmark har gjort det muligt for UNHCR at styrke beskyttelsen af fordrevne i begge lande.
I næsten en måned sov 56-årige Emmanuelle Ochaya på den bare jord i en interimistisk hytte midt i en skov. Hun var helt alene og adskilt fra sin familie – og med det tøj, hun havde på kroppen, som sine eneste ejendele.
Ligesom tusinder af andre, der for nylig er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af nye voldsbølger og angreb på civile i de østlige provinser i Den Demokratiske R’epublik Congo (DRC), flygtede Emmanuelle fra sin landsby Zulu, da en væbnet milits angreb og satte huse i brand. Hun så sine naboer blive dræbt og flygtede straks for sit liv.
”Jeg så mennesker blive dræbt, deres ejendele og huse blev brændt til aske. Intet blev efterladt uberørt,” siger Emmanuelle, der nu er i sikkerhed og modtager hjælp fra UNHCR, FN’s flygtningeorganisation, i Uganda.
Uganda er det land i Afrika, der huser flest flygtninge – i øjeblikket 1,4 millioner, hovedparten fra Sydsudan og DRC. Landet har en lang historie med progressiv og inkluderende flygtningepolitik og har virkelig forpligtet sig til at realisere målene i FN’s Globale Flygtningeaftale, Global Compact on Refugees.
På trods af COVID-19-restriktioner og lukning af grænsen siden marts, udviste Uganda igen en ekstraordinær generøsitet og solidaritet, da præsidenten i juli beordrede en midlertidig genåbning af grænserne til DRC i Zombo-distriktet for at yde beskyttelse til tusindvis af strandede congolesiske asylansøgere.
På få dage krydsede cirka 3.000 congolesiske flygtninge grænsen til Uganda. De fleste af dem var kvinder, børn og ældre, og mange af dem var i ekstremt sårbar tilstand efter at have gemt sig i bushen i flere uger uden adgang til mad, rent vand og husly.
Som en rettidig og vital respons på denne nye tilstrømning af flygtninge, har Danmark ydet bidrag fra sin fleksible nødhjælpspulje til UNHCR’s operation i Uganda og DRC med 10 mio. DKK til hvert land. Disse nødhjælpsbidrag har gjort det muligt for UNHCR at styrke den humanitære indsats og beskyttelsen for såvel de flygtninge, der er ankommet til Uganda, som de tusinder, der er internt fordrevet i DRC.
”Behovene er enorme, voksende og presserende i både Uganda og DRC. Bidragene fra Danmark vil hjælpe os med at yde kritisk beskyttelse og livreddende hjælp til mange børn, kvinder og mænd. Samtidig sender Danmark et vigtigt signal om støtte til Uganda, der fortsat demonstrerer solidaritet og ansvar ved at være vært for et meget stort antal flygtninge fra nabolandene i Afrika,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCR’s Repræsentant i Nordeuropa.
Nødhjælpsindsatsen i Uganda’s Zombo-distrikt sker på et tidspunkt, hvor operationen allerede står over for flere udfordringer. Uganda har mere end 1.700 COVID-19 tilfælde, herunder 68 flygtninge, og seksten mennesker har mistet livet siden pandemiens indtog i marts, herunder to flygtninge. UNHCR arbejder i frontlinjen for at levere essentielle indsatser og gennemføre informationskampagner om COVID-19 risici og forebyggelse blandt flygtninge og lokalsamfund. UNHCR’s operation er dog fortsat stærkt underfinansieret, kun 33% af budgettet er i øjeblikket dækket.
Som støtte til de nationale indsatser for at bekæmpe COVID-19 har UNHCR etableret produktion af mere end én million ansigtsmasker ved at engagere flygtninge med skrædder- og syerske-uddannelser. Hermed har de samtidig fået mulighed for at tjene penge i en yderst svær tid.
Danmarks bidrag vil hjælpe UNHCR med at fortsætte implementeringen af sin COVID-19-indsats i landet, bl.a. ved at sikre håndvask-faciliteter og medicin-forsyninger. Samtidig udgør pengene en vigtig håndsrækning til at kunne levere vital hjælp på områder som sundhedspleje, beskyttelse af børn samt støtte til ofre for seksuel og kønsbaseret vold.
I DRC eskalerer situationen fortsat i de østlige provinser Ituri og Kivu. Her er mere end 4,5 millioner mennesker blevet tvunget fra deres hjem, og COVID-19 forværrer blot de allerede vanskelige forhold for de mange internt fordrevne.
UNHCR har allerede distribueret i alt 118 ton sæbe som del af en større indsats. Med bidraget fra Danmark er UNHCR i stand til at styrke COVID-19-forebyggelsen, herunder ved udvide etableringen af håndvask-stationer og karantænefaciliteter samt konstruere flere indkvarteringsmuligheder, hvilket kan forbedre de overfyldte forhold og gøre det nemmere at holde social afstand.
Danmark som donor til UNHCR
Danmark har længe rangeret blandt UNHCR’s top ti donorer. I 2019 har Danmark øget sit samlede bidrag til UNHCR til i alt 583,5 mio. DKK (en stigning fra 497,5 mio. DKK i 2018). Hvert år bliver cirka 160 mio. DKK af Danmarks støtte ydet som ikke-øremærket og fuldstænding fleksibel finansiering.
Som en del af støtten bidrager Danmark årligt med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) på 50,5 mio. DKK i starten af året, som UNHCR kan afsætte til de mest presserende behov. Puljens fleksibilitet giver UNHCR mulighed for at reagere på nødsituationer, hvilket er med til at redde liv og sikre akut nødhjælp og beskyttelse til flygtninge og fordrevne.
Indtil videre er der i 2020 allokeret bidrag fra nødhjælpspuljen til Uganda (10 mio. DKK), til DRC (10 mio. DKK) og til Somalia (10 mio. DKK), hvor mere end 650.000 mennesker er blevet tvunget på flugt siden årsskiftet, bl.a. på grund af ekstreme oversvømmelser.
Del på Facebook Del på Twitter