Dette er fjerde interview i serien af danskere ”I felten for UNHCR”. Serien giver dig et indblik i nogle af vores danske kollegers hverdag, når de er på arbejde rundt omkring i verden.
Hvorfor har du valgt at arbejde for UNHCR?
”Humanitært arbejde og udviklingsarbejde har altid været en hjertesag for mig. Jeg har lavet kommunikation og kampagnearbejde for Folkekirkens Nødhjælp i fem år, men sagde mit job op og flyttede med min mand til Etiopien, da han blev udstationeret som rådgiver på den danske ambassade i Addis Ababa. Jeg startede selv som Communications Officer hos UNHCR sidste sommer.
Det var sagen, der fik mig til at søge ind hos UNHCR, for flygtninge fylder meget i Etiopien – og i verden i det hele taget. Der er historisk mange på flugt, og Etiopien er et af de største værtslande for flygtninge i Afrika. Og så er det godt at arbejde med UNHCR, for det gør sagen meget håndgribelig. Man kan mærke, at man gør en forskel for folks liv derude. Det er meget synligt, når vi er med til at give folk telte, tæpper og nødhjælp, eller når vi sørger for at børn bliver sendt i skole.”
Hvad består dit arbejde af?
”Mit job dækker over mange former for kommunikationsarbejde – fra det visuelle i forhold til at tage billeder, producere videoer og grafisk materiale til pressearbejde, håndtering af missioner med medier og donorer, der skal besøge en flygtningelejr. Desuden varetager jeg vores samarbejde med Betty G, en kendt etiopisk sangerinde, der er vores nationale ambassadør. Så mine opgaver spænder fra det daglige ad hoc kommunikations- og pressearbejde til de større strategiske overvejelser om, hvordan og hvad vi kommunikerer til det etiopiske publikum og medier, vores donorer og andre partnere og aktører – og hvordan vi globalt set hjælper med at skabe synlighed og tiltrække penge til UNHCR’s arbejde.
Vi har over 750.000 flygtninge her i landet. Flygtninge fra Sydsudan udgør den største gruppe, så Somalia, Eritrea, Sudan og andre lande, og dertil har vi også internt fordrevne. Etiopien er generelt et land med mange udfordringer – der er en stor generation af unge, mange går ikke i skole, der mangler arbejde, og der er mennesker, der sulter. Derfor er det også helt exceptionelt, at Etiopien har en så progressiv flygtningelovgivning, hvor man gerne vil inkludere flygtningene i de værtssamfund, de kommer til. Så på trods af, at man mangler ressourcer, så er det et land med en ”åben dør”-politik. Det er min fornemmelse, at det er noget, man er stolt af her, og det bør man også være.
Vi ser resultater, når man tillader flygtningene at bidrage – én ting er, at det giver flygtningene noget håb og noget indhold i livet, men det betyder også, at man kan drive udviklingen frem i lokalsamfundene. Vi har eksempelvis et projekt i Gambella, hvor vi sikrer vandforsyning til både lokalsamfund og flygtninge, hvilket betyder, at vandforsyningen bliver billigere. Det er win-win for begge parter.
Så der er mange positive udviklinger her i Etiopien, der bl.a. ligger helt i tråd med Global Compact on Refugees (FN’s nye globale flygtningepagt, link til info). Men en stor flygtningepopulation kan også give forståelige bekymringer og usikkerhed i et land, der forsat kæmper med fattigdom trods stor økonomisk vækst de senere år. Og det er noget af det, jeg arbejder på at adressere i min kommunikationsindsats.”
Helle Degn i UNHCR
Fortæl om nogle af de bedste oplevelser, du har haft på arbejde for UNHCR?
”Vi har i øjeblikket 26 flygtningelejre i landet, og jeg laver meget af mediematerialet herfra, og det er noget af det bedste ved mit arbejde: At jeg får lov til at møde flygtningene og lytte til alle deres personlige historier.
Det er selvfølgelig både de grumme historier om, hvad de har oplevet på vej hertil – og jeg bliver da stadig påvirket af at høre, hvad de har været udsat for, og hvad de er flygtet fra – men ofte taler vi om livet nu og om fremtiden, og så hører jeg også om alle de gode ting. De gode og positive oplevelser om børn, der kan vende tilbage til skolen, om familier, der vender tilbage til en mere normaliseret hverdag, og om flygtninge, der får faglig træning, så de bliver bedre rustet til fremtiden og det liv, der venter dem. Det vejer virkelig op for de grumme historier.
Jeg synes også hele samarbejdet med IKEA Fonden i Somali-regionen virkelig er værd at fremhæve, for det viser netop, hvordan inklusionen af flygtninge kan være win-win for både flygtninge og værtssamfund. Vi har eksempelvis haft projekter med mikrofinansieringsinstitutter, så man kan få lov til at låne penge til at starte en virksomhed og hermed begynde at bidrage til samfundet. Jeg kan huske en somalisk flygtning, Musa Yussuf Burey, jeg mødte, der havde startet sin egen møbelforretning op. Hans virksomhed var blevet så profitabel, at han nu var begyndt at ansætte etiopere. Det gav ham stolthed, at han ikke bare sad passiv og modtog hjælp, og samtidig skabte det arbejdspladser.”
Helle Degn producerer pressemateriale som billeder og videoer, når hun besøger flygtningelejre i Etiopien. © UNHCR Ethiopia
“Noget af det bedste ved mit arbejde er: At jeg får lov til at møde flygtningene og lytte til alle deres personlige historier,” fortæller Helle Degn. © UNHCR Ethiopia
Fortæl om nogle af de værste oplevelser, du har haft på arbejde for UNHCR?
”Noget af det værste er, at vi fortsat mangler penge til vores arbejde. Det betyder, at vi og vores partnere bliver nødt til at foretage benhårde prioriteringer hele tiden, og konsekvenserne af den manglende finansiering er meget konkret.
Vi mangler for eksempel såkaldte shelters, altså en form for overgangsboliger til flygtninge. Et andet eksempel er, at flygtninge bør modtage 2.100 kalorier om dagen for at få tilstrækkelig næring, men vi er under det niveau mange steder. Det er hjerteskærende.
Derudover så kan selve mediearbejdet være frustrerende, fordi det kan være svært at trænge igennem med flygtningenyheder på den globale mediescene, og der er mange negative narrativer om flygtninge. Vi forsørger at skabe opmærksomhed om Etiopien på grund af den progressive politik, og et land som Danmark er eksempelvis en af de store donorer, så vi har haft danske ministre og Kronprinsesse Mary på besøg for nylig for at se nogle af vores projekter. Etiopien var også medvært ved Global Refugee Forum i December, hvilket var med til at skabe endnu mere synlighed om flygtningesituationen i Etiopien på globalt plan.
UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, er til stede i 130 lande, hvor vi hjælper mænd, kvinder og børn, der er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af krig, vold of forfølgelse. Vores hovedkvarter ligger i Geneve i Schweiz, men størstedelen af vores ansatte arbejder i felten og de steder på kloden, hvor størstedelen af verdens flygtninge befinder sig.
Læs mere om UNHCR’s arbejde her.
Læs interview med danske Anna Leer i Pretoria, Sydafrika her.
Læs interview med danske Grith Nørgaard i Yaounde, Cameroun her.
Læs interview med danske Charlotte Ridung i Addis Ababa, Etiopien her.
Del på Facebook Del på Twitter