Et nyt dansk nødhjælpsbidrag vil styrke UNHCR’s indsats for 3,6 millioner fordrevne somaliere.
© UNHCR/Anna Hellge
Tæt på en million somaliske flygtninge bliver i øjeblikket huset af seks lande i regionen omkring deres hjemland – og mange af disse børn, kvinder og mænd har været på flugt siden borgerkrigen brød ud i begyndelsen af 1990’erne.
FN’s Flygtningeorganisation UNHCR har for nylig afsat 10 mio. kr. (1,6 mio. USD) fra Danmarks nødhjælpspulje for at styrke indsatsen i Somalia situationen, der dækker operationer i Kenya, Somalia, Etiopien og Djibouti.
Kenya er i øjeblikket hjem for mere end 256.000 somaliske flygtninge, der har akut brug for at få dækket grundlæggende behov som mad, sundhedspleje og ordentlig tag over hovedet. Det er også nødvendigt at etablere flere latriner for at forhindre udbrud af kolera. I Djibouti, der huser 12.000 somaliske flygtninge, er det en udfordring at sikre tilstrækkelig vandforsyning i lejre og bosættelser. Samtidig er uddannelsesmuligheder begrænsede, og 4.000 flygtningebørn går i øjeblikket ikke i skole.
Inden for Somalias grænser er mere end 2,65 millioner mennesker fordrevet. Størstedelen af de internt fordrevne bor i overfyldte bosættelser med utilstrækkelige huse, og både mad og basale ressourcer er knappe.
Danmarks bidrag til Somalia situationen vil hjælpe UNHCR med at levere livreddende nødhjælp som mad, rent drikkevand, husly og den fornødne sundhedspleje. Pengene vil også give UNHCR og partnere mulighed for at yde beskyttelse og støtte til udsatte børn og ofre for kønsbaseret vold.
Herudover bidrager støtten til UNHCRs bestræbelser på at sikre skolegang til flygtningebørn og styrke flygtninges selvforsørgelse gennem erhvervstræning og beskæftigelsesprojekter. Dette vil eksempelvis gavne Zamzam, der går i 7. klasse i Sheder-lejren, én af tre flygtningelejre i den østlige del af Etiopien. Alle tre lejre huser til sammen ca. 35.000 somaliske flygtninge.
Biologi er i øjeblikket Zamzams yndlingsfag, og hun har høje ambitioner for fremtiden:
“Når jeg er færdig med skolen, vil jeg gerne være lærer og hjælpe beboerne her i lejren med at få en uddannelse,” siger hun.
Mere end halvdelen af beboerne i Sheder-lejren er børn som Zamzam – og med finansiering fra lande som Danmark kan børn få mulighed for at gå i skole, i børnehaver og ungdomscentre i lejre. UNHCR samarbejder også med partnere for at etablere centre, hvor teenagere og voksne kan få erhvervstræning og lære håndværk og andre færdigheder.
“Danmarks nødhjælpsbidrag til Somalia situationen, der er en af de mest underfinansierede flygtningesituationer i verden, vil betyde livreddende hjælp. Bidraget vil også gøre det muligt for UNHCR at forfølge en progressiv tilgang til at sikre beskyttelse og finde langtidsholdbare løsninger til at hjælpe både de fordrevne somaliere og de samfund, der huser dem,” siger Henrik M. Nordentoft, UNHCR’s Regionale Repræsentant for Nordeuropa.
Bidraget vil også hjælpe UNHCR med at assistere de flygtninge, der frivilligt vender tilbage til Somalia. Ved udgangen af 2018 havde UNHCR hjulpet i alt 84.316 somaliske flygtninge med at vende hjem, sikkert og værdigt, ved at støtte dem i at blive reintegrerede og selvforsørgende – og dermed gøre dem i stand til at kunne genopbygge deres hjem og fremtid.
Danmark som UNHCR-donor
Danmark har længe været placeret blandt UNHCRs top ti donorer og var i 2017 UNHCR’s sjette største donor af ikke-øremærket finansiering. I 2018 øgede Danmark sin samlede støtte til UNHCR til i alt 69,6 mio. USD.
Danmark bidrager i starten af hvert år med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) 50,5 mio. DKK, som UNHCR kan fordele til indsatser, hvor behovene er mest akutte. Puljens fleksibilitet gør det muligt for UNHCR at reagere på nødsituationer, hvilket redder liv og hjælper mennesker på flugt med kritiske beskyttelsesbehov og akutte, basale fornødenheder.
I 2018 blev der afsat fem bidrag fra nødhjælpspuljen til operationer i de følgende flygtningesituationer: Den Demokratiske Republik Congo (10 mio. DKK), Venezuela (10 mio. DKK), Sydsudan (10,5 mio. DKK), Somalia (10 mio. DKK) Og Burundi (10 mio. DKK).
Danmark yder desuden et fleksibelt bidrag på 160 mio. DKK i ikke-øremærket finansiering. Det er helt afgørende for at kunne støtte de såkaldte “glemte” flygtningesituationer, der er kritisk underfinansierede, da de får begrænset offentlig opmærksomhed.
Læs mere om det såkaldte Comprehensive Refugee Response Framework (CRRF) og indsatserne i Somalia situationen her: http://www.globalcrrf.org/crrf_country/som/
Del på Facebook Del på Twitter