1.500 danskere besøgte UNHCR’s “Flygtningelejr” i FN-byen i København til den årlige Kulturnat.
Sidste fredag deltog UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, sammen med resten af FN-byen i Nordhavn i Kulturnatten i København – en årlig event, hvor organisationer, myndigheder, virksomheder og kultursteder åbner deres døre for offentligheden en hel fredag aften.
UNHCR’s ”Flygtningeområde” i FN-byen tiltrak masser af besøgende, der var interesserede i at vide mere om livet i en flygtningelejr, om kvoteflygtninge og om den igangværende Rohingya flygtningekrise.
”Mange af de besøgende spurgte ind til UNHCR’s genbosættelsesprogram af kvoteflygtninge og ville gerne diskutere den danske regerings stop for kvoteflygtninge. Det er godt at opleve, at folk er interesserede i disse spørgsmål,” sagde Elisabeth Arnsdorf Haslund, UNHCR’s talsperson i Danmark.
“Genbosættelse af kvoteflygtninge er en meget vigtig prioritet for os. UNHCR er bekymret over den danske regerings beslutning, og vi opfordrer Danmark til at genoptage kvoteprogrammet,” tilføjede hun.
UNHCR-teamet ved årets Kulturnat gav de besøgende mulighed for at opleve et flygtninge-familietelt, udstyret med alle de autentiske nødhjælps-remedier som tæpper, måtter, køkkengrej og solcelle-drevne lamper.
”Det kan være svært for folk at forestille sig livet i en flygtningelejr, så muligheden for at se og opleve et rigtigt telt giver folk en mere indgående forståelse. De besøgende var nysgerrige om nødhjælpsudstyret, og de var overraskede over at høre, at flygtninge tilbringer årevis i disse lejre,” sagde Elisabeth Arnsdorf Haslund.
Flygtningeområdet i FN-byen bød også på en biometrisk registrering, hvor de besøgende kunne lære mere om vigtigheden af og processerne omkring flygtningeregistrering. Og desuden demonstrerede området, hvordan de mange FN agenturer samarbejder i flygtningelejre. WFP, World Food Programme, var til stede med deres nødhjælps-mad, UNICEF med uddannnelsesmateriale og UNDP med solpaneler, for bare at nævne enkelte eksempler.
”Det var virkelig en øjenåbner. Jeg ville ønske, at alle politikere og alle danskere kunne se denne her film.”
En af de mest populære oplevelser i UNHCR-området under hele Kulturnatten var dog muligheden for at “besøge” Za’atari lejren i Jordan, der huser mere end 80.000 syriske flygtninge, ved hjælp af Virtual Reality-filmen “Clouds over Sidra”. Filmen giver en 360-graders oplevelse og følger en 12-årig syrisk pige Sidra og hendes dagligdag i en af verdens største flygtningelejre.
”Det var virkelig en øjenåbner. Jeg ville ønske, at alle politikere og alle danskere kunne se denne her film,” sagde en af de besøgende, efter Virtual Reality-oplevelsen.
Den igangværende nødsituation med Rohingya flygtninge, der flygter fra Myanmar til Bangladesh, var ligeledes et af de typiske emner, som Kulturnattens deltagere spurgte ind til.
“Mange mennesker har hørt om det i nyhederne, men folk ville gerne have en bedre forståelse af, hvad der foregår, og hvad der bliver gjort for at hjælpe,” sagde Elisabeth Arnsdorf Haslund.
Rohingyaerne er en muslimsk minoritet i Myanmar. Den seneste flygtningestrøm begyndte 25. August 2017, hvor vold brød ud i Myanmars Rakhine stat, og siden da er mere end en halv million Rohingyaer flygtet fra deres hjem for at søge beskyttelse i nabolandet Bangladesh.
For at få mere information om Rohingya-nødsituationen, besøg http://www.unhcr.org/rohingya-emergency.html
Del på Facebook Del på Twitter