8-årige Alaat Achol er sammen med mor og tre søskende flygtet fra Sydsudan og bor nu i flygtningelejren i Kakuma i den nordlige del af Kenya sammen med 300.000 andre flygtninge. Kakuma er en af de flygtningelejre, der nu bliver lavet om til et egentligt byområde, og som skal bidrage til at gøre Alaat og alle du andre mere selvstændige og uafhængige af humanitær bistand. © UNHCR/Eric Bakuli
Regeringen i Kenya lancerede fredag en banebrydende plan, som skal forbedre livet for mere end 830.000 flygtninge og asylansøgere samt de lokalsamfund, der generøst har taget imod dem og nu huser dem.
Initiativet vil omdanne landets flygtningelejre til integrerede lokalsamfund, hvor flygtninge og lokale sammen får bedre økonomiske muligheder og forbedret adgang til sundhed, uddannelse og andre essentielle, offentlige ydelser.
Shirika-planen – som betyder “samarbejde” på swahili – er kulminationen på flere års arbejde for en større inklusion af flygtninge. Planen er ledet af Kenyas regering i samarbejde med lokale myndigheder og med stærk støtte fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, andre FN-organisationer, donorer, humanitære- og udviklingspartnere samt den private sektor – herunder Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden, som gennem den danske Alliance for Inclusive Refugee Response støtter UNHCR’s arbejde med at forbedre adgangen til sundhed, vand og sanitet i Turkana, Kenya.
Initiativet markerer en betydelig udvikling i Kenyas bestræbelser på at implementere politikker, der forbedrer livet for både flygtninge og de lokalsamfund, der har huset dem gennem årene.
I mere end tre årtier har Kenya generøst givet husly til flygtninge og asylansøgere, primært fra Somalia, Sydsudan, Burundi og DR Congo. Landet er hjemsted for to af verdens største flygtningelejre – Dadaab i Garissa County, som huser over 420.000 mennesker, og Kakuma i Turkana County, hvor der bor mere end 300.000.
Med Shirika-planen vil disse flygtningeområder blive udviklet til egentlige kommuner for at skabe flere økonomiske muligheder og forbedre adgangen til uddannelse, sundhed og andre essentielle ydelser – til gavn for både flygtninge og lokalbefolkningen. Initiativet er i tråd med Kenyas forpligtelser under den Globale Flygtningepagt og bygger videre på vigtig lokal lovgivning såsom Flygtningeloven fra 2021.
FN’s Flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, lykønskede Kenyas regering med lanceringen af planen ved en ceremoni i Nairobi:
“Kenya viser verden, at en fortælling om samarbejde, inklusion og håb ikke kun er mulig, men også nødvendig og fordelagtig for alle,” sagde han og fortsatte.
“Shirika anerkender, at løsninger, der bevæger sig væk fra flygtningenes afhængighed af humanitær bistand og i retning af større selvstændighed, er mulige. UNHCR vil fortsætte med at støtte Kenyas regering med at gøre denne innovative plan til virkelighed.”
I sin hovedtale ved lanceringen i Nairobi genbekræftede Kenyas præsident, H.E. Dr. William Samoei Ruto, landets løfte om at arbejde hen imod langsigtede løsninger for de hundredtusindvis af fordrevne, der har boet i Kenya i årevis – ofte i årtier.
“Shirika-planen giver os nu en ramme for at samarbejde endnu mere ambitiøst og forfølge historiske fremskridt, der vil sikre håb og værdighed for flygtninge og samtidig anerkende de bidrag, som de lokalsamfund, der huser mennesker på flugt, yder,” sagde præsident Ruto.
Han kaldte planen “vores modige, lokale løsning, som understøtter Den Afrikanske Unions opfordring til at finde afrikanske løsninger på såvel Afrikas udfordringer som globale udfordringer.”
UNHCR bakker op om Kenyas regerings appel til alle stater, finansielle institutioner, private virksomheder og udviklingspartnere om fortsat at yde støtte og finansiering til denne vigtige indsats. Det vil sikre, at Shirika-planen bliver en realitet og bidrage til at forbedre livet for både flygtninge og de kenyanske lokalsamfund, der huser dem.
Pressekontakt:
Andreas Fløistrup, floistru@unhcr.org, +45 28 15 72 28
Del på Facebook Del på Twitter