På verdensplan lever over 60 millioner kvinder og piger tvunget på flugt, med en stor risiko for at blive udsat for vold på grund af deres køn.
Kønsbaseret vold er på globalt plan en af de mest udbredte former for menneskerettighedskrænkelse. Og risikoen er markant højere for kvinder og piger, der lever i konfliktfyldte områder eller bliver tvunget på flugt fra deres hjem.
Ifølge data fra FN steg antallet af rapporter om seksuel vold i konfliktfyldte områder med hele 50 pct. fra 2022 til 2023. I 95 pct. af de dokumenterede tilfælde var ofrene kvinder og piger.
”Men disse tal er kun toppen af isbjerget. Der er et enormt stort mørketal, da mange tilfælde af vold, der krænker kvinders og pigers helbred, værdighed, sikkerhed og selvbestemmelse, aldrig bliver rapporteret,” fortæller Shabia Mantoo, talsperson for UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.
Seksuel vold bruges som våben i krig
I mange egne, der ligger afsides, er humanitær adgang ofte begrænset, og der er få ressourcer og hjælp til rådighed. Adgang til retfærdighed er ligeledes begrænset, og overlevende frygter ofte hævn samt social marginalisering og udstødelse.
”UNHCR-kolleger, der arbejder i konfliktområder, hører jævnligt om de rædsler, som kvinder og piger har oplevet – fra brutal vold og tortur til seksuel udnyttelse og voldtægt, der bruges som våben i krig. Selv i flygtningelejre nægtes mange fundamentale rettigheder som selvbestemmelse,” fortæller Shabia Mantoo, og forsætter.
”I DR Congo bliver kvinder og pigers kroppe brugt som en del af ’slagmarken’ i den tilbagevendende vold. Ifølge data er rapporter om kønsbaseret vold, især voldtægt, steget i år. I Tchad har kvinder og piger fortalt om voldtægt under deres flugt fra konflikten i Sudan. Mens strenge restriktioner for kvinder og piger i Afghanistan, stigende vold i hjemmet og en forværret økonomisk situation i landet har ført til en mental sundhedskrise, hvor vi i UNHCR oplever, at flere søger hjælp.”
Langs flygtningeruter mod Middelhavet er seksuel vold, udnyttelse, slaveri og menneskehandel ligeledes fortsat alvorlige problemer. Humanitære organisationer skønner, at 90 % af kvinder og piger på denne rute bliver voldtaget.
Selv i nabolande, hvor overlevende fra seksuel vold søger sikkerhed, står mange stadig i usikre situationer med risiko for yderligere kønsbaseret vold og begrænset adgang til hjælp.
En kronisk underrapporteret pandemi
Ud over seksuel vold i konfliktfyldte områder står kvinder og piger på flugt også over for forhøjet risiko for vold fra intime partnere – en risiko, der visse steder er 20 % højere end for kvinder, der ikke er tvunget på flugt.
Sårbare grupper, såsom kvinder og piger med handicap, dem der lever i fattigdom, og dem med forskellige seksuelle orienteringer eller kønsidentiteter, er særligt udsatte.
”Dette er blot nogle få eksempler på denne kronisk underrapporterede pandemi. Overalt i verden ser vi stigende angreb på kvinders rettigheder – fra vold til restriktioner mod kvinders selvbestemmelse og handlefrihed, blot for at nævne nogle få. Kvindeledede organisationer – herunder dem, der ledes af flygtninge – bærer en stor del af konsekvenserne,” fortæller Shabia Mantoo, talsperson for UNHCR.
Der er brug for akut indsats
Behovet for forebyggelse og hjælp til overlevende af kønsbaseret vold er enormt, men finansieringen halter langt bagefter.
For eksempel er kun 28 % af de nødvendige midler til hjælpeprogrammer målrettet ofre for kønsbaseret vold i seks store flygtningesituationer – herunder for flygtninge fra DR Congo, Afghanistan, Sudan, Ukraine, Sydsudan og Syrien – blevet finansieret.
Som konsekvens frygter UNHCR, at millioner af kvinder og piger på flugt ikke vil kunne få den hjælp, de har brug for. Tidlig og effektiv indsats mod kønsbaseret vold redder liv og gør en forskel.
Under dette års 16 Days of Activism-kampagne opfordrer UNHCR til øget støtte til at bekæmpe kønsbaseret vold og beskytte kvinder og piger.
Del på Facebook Del på Twitter