I april var det et år siden, at kampene brød ud i Sudans hovedstad Khartoum og førte til total krig.
Den voldsomme konflikt har forårsaget en af de største humanitære kriser i verden, og tusindvis af mennesker flygter dagligt fra landet i desperat søgen efter sikkerhed. Til dato har 2 millioner mennesker krydset grænsen til nabolandene Tchad, Egypten, Sydsudan, Etiopien og Den Centralafrikanske Republik. Yderligere næsten 7,7 millioner mennesker er blevet fordrevet internt i Sudan.
Kampene har haft en ødelæggende effekt på uskyldige civile, hvoraf millioner er flygtet fra deres hjem med kun det tøj, de har på ryggen, og nu befinder de sig i en desperate situation. Der er udbredt mangel på mad, vand, medicin, brændstof og elektricitet. Konflikten har forstyrret forsyningskæderne og forværret fødevareusikkerheden, og mange områder er utilgængelige, så den humanitære bistand ikke kan leveres sikkert. En af de regioner, der er hårdest ramt af stridighederne, er Darfur, og den seneste optrapning af volden omkring den nordlige hovedstad El Fasher har forhindret livreddende hjælp i at blive leveret.
Under ekstremt vanskelige omstændigheder tilbyder UNHCR og partnere en livline af støtte til internt fordrevne mennesker i Sudan. For eksempel ved at levere sikkert og rent vand, nødlatriner og hygiejnetjenester for at forhindre spredning af sygdomme i områder, der nu er overbelastede, da tusinder fortsat flygter dagligt i søgen efter sikkerhed. De nyligt fordrevne står over for en ny virkelighed og har brug for hjælp til at tilpasse sig og overleve; UNHCR uddanner frivillige flygtninge til at hjælpe med at implementere hygiejnepraksis som en forebyggende foranstaltning mod diarré og malaria.
Derudover reagerer UNHCR på behovene hos de flygtninge, der har krydset grænsen til nabolandene. Sammen med partnere fortsætter UNHCR med at levere vand, sanitet og hygiejne, husly, nødhjælp og akut lægehjælp. Derudover har UNHCR oprettet transitcentre for at yde øjeblikkelig pleje til dem, der krydser grænserne til nabolandene. UNHCR fortsætter også med at flytte nyankomne flygtninge til eksisterende og nye lejre væk fra grænserne, hvor servicen er mere omfattende. Evnen til at reagere på behovene hos internt fordrevne mennesker og flygtninge ville ikke være mulig uden den generøse støtte fra vores donorer.
Danmarks bidrag til UNHCR’s supplerende appel til situationen i Sudan kommer på et afgørende tidspunkt, hvor Sudan – og nabolandene – står over for forskellige kriser på én gang.
Tchad – UNHCR og partnere sikrer fortsat, at mennesker på flugt har adgang til sundhedsydelser og tilstrækkelig ernæring. Siden krigen start er der blevet udført næsten 593.000 medicinske konsultationer i Tchad. Medicinske behandlinger inkluderer diagnosticering og behandling af sygdomme og underernæring, vaccination af individer, pleje af gravide og hjælp til en sikker fødsel samt levering af mentale sundhedskonsultationer.
Egypten – Omkring 622.000 mennesker, der er tvunget til at flygte fra Sudan til Egypten, har henvendt sig til UNHCR for registrering mellem 15. april 2023 og 24. juni 2024. UNHCR driver en infolinje for at give mennesker på flugt information, og siden konfliktens start har 417.000 nyankomne fra Sudan, bestående af 155.000 sager, fået aftaler gennem infolinjen.
Sydsudan – Sydsudan har holdt sine grænser åbne for mennesker, der flygter fra konflikten, og har taget imod næsten 719.000 mennesker, inklusive sydsudanesere, der er blevet tvunget til at vende tilbage for tidligt, sammen med sudanesiske flygtninge. Nyankomne opfordres til at begynde at dyrke afgrøder for at forbedre deres fødevaresikkerhed. I Jamjang har 1.600 nyankomne for nylig modtaget et stykke landbrugsjord samt frø og landbrugsredskaber.
Den Centralafrikanske Republik – Fra krigens start og fremtil i dag er omkring 32.000 mennesker ankommet fra Sudan til Den Centralafrikanske Republik. UNHCR arbejder for at sikre, at mennesker, der er tvunget på flugt, har korrekt registrering og dokumentation, da det er afgørende for at sikre deres beskyttelse. Omkring 20.000 mennesker er blevet biometrisk registreret i Den Centralafrikanske Republik.
Etiopien – Konflikten i Sudan forværrer risikoen for kønsbaseret vold. UNHCR arbejder sammen med partnere på at forebygge kønsbaseret vold og øge bevidstheden om problemet. I Metema transitcenter – i det nordvestlige Etiopien – blev der for nylig afholdt en session for mænd med fokus på forebyggelse og respons på kønsbaseret vold. Fokus var på adfærdsændringer og styrkelse af samfundsinstitutioner. Socialarbejdere og incitamentsarbejdere gennemførte dør-til-dør besøg for at øge bevidstheden blandt flygtninge om begreberne, de grundlæggende årsager og konsekvenserne af kønsbaseret vold.
Uganda – allerede det største flygtningeværtsland i Afrika, Uganda er en vigtig destination for sudanesiske flygtninge, der søger tilflugt fra den årslange konflikt i Sudan, med 38.000 sudanesiske flygtninge allerede i landet. Børn udgør 43 procent af de registrerede sudanesiske flygtninge i Uganda. For at støtte behovene hos over 12.000 sudanesiske børn i skolealderen leverer partnere sikker, retfærdig og inkluderende kvalitetsuddannelse og træningstjenester.
Danmark som donor:
I 2024 bidrog Danmark med USD 2.151.154 til UNHCR’s indsats i Sudan. I 2023 ydede Danmark også hurtig støtte til UNHCR’s indsats i Sudan med USD 4,5 millioner. Danmark bidrog med i alt USD 96 millioner til UNHCR i 2023, hvoraf USD 35,6 millioner var ikke-øremærkede, hvilket gjorde det muligt for agenturet hurtigt at skalere op sin indsats i nye nødsituationer og langvarige situationer.
Del på Facebook Del på Twitter