Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og repræsentanter fra tre store danske fonde var sammen med UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, den 27. maj til stede i Kakuma-flygtningelejren i Turkana regionen i det nordlige Kenya. Årsagen var lanceringen af et nyt samarbejde med de kenyanske myndigheder, der repræsenterer et stort skridt mod øget integration af flygtninge i det kenyanske samfund.
Aktørerne i det nye danske partnerskab – som går under navnet ‘Alliance for Inclusive Refugee Response’ – er Udenrigsministeriet, Novo Nordisk Fonden, Grundfos Fonden og LEGO Fonden. Initiativet vil løbe over tre år og bidrager med mere end 480 millioner kroner til at støtte op om den kenyanske regerings ambitioner om at bevæge sig mod en mere bedre inklusion af flygtninge.
UNHCR er en nøglepartner til den kenyanske regering og den danske alliance på baggrund af vores globale mandat til at sikre beskyttelse af flygtninge og lange erfaring med at fremme og muliggøre inklusion af flygtninge i nationale systemer, som er en central målsætning i Global Compact on Refugees.
Som en del af alliancen vil UNHCR modtage 48 millioner kroner fra Udenrigsministeriet til at sikre bedre inklusion af flygtninge i nationale sundheds- og uddannelsessystemer samt styrkelse af sundheds- og uddannelsestilbud i Kakuma – til gavn for både flygtninge og lokalbefolkningen. UNHCR støttes også med 63 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden. Beløbet vil bidrage til at forbedre og styrke adgangen til sundhedsydelser samt rent vand, sanitet og hygiejne, som øger muligheder for at mennesker på flugt kan blive selvforsørgende. Partnerskabet vil også bidrage til at sikre mere og bedre uddannet sundhedspersonale i Kakuma ved at give unge flygtninge og lokale fra Kakuma mulighed for at tage en sundhedsuddannelse på Kenya Medical Training Center.
Læs mere om partnerskabet mellem UNHCR, Grundfos Fonden og Novo Nordisk Fonden.
Under lanceringen af alliancen på Future Primary School i Kalobeyei Integrated Settlement understregede UNHCR’s landechef i Kenya, Caroline Van Buren, vigtigheden af det unikke partnerskab.
“Offentlige-private partnerskaber som denne danske alliance er essentielle. De fokuserer på inklusion af flygtninge, og hvordan mennesker på flugt kan bidrage til lokal økonomisk vækst.”
“I lyset af den nuværende flygtninge- og fordrivelsessituation i verden, er transformative tilgange, som går ud over den traditionelle humanitære tilgang, vigtige for at beskytte flygtninge og støtte de lokalsamfund, der huser dem. Offentlige-private partnerskaber som denne danske alliance er essentielle. De fokuserer på inklusion af flygtninge, og hvordan mennesker på flugt kan bidrage til lokal økonomisk vækst.”
Hun tilføjer yderligere, at “den kenyanske regerings progressive politik i forhold til integration af flygtninge bevæger sig i den rigtige retning. Med vigtige bidrag fra donorer som Danmark, vil det understøtte overgangen fra humanitær bistand til flygtninges socioøkonomiske inklusion og en bæredygtig udvikling.”
Det danske partnerskab
Samarbejdet mellem Udenrigsministeriet og de tre fonde vil fokusere på at skabe mere bæredygtige løsninger for flygtninge i Turkana ved bedre at integrere dem i de lokalsamfund, de bor i. De tre fonde bidrager med finansiering og ekspertise inden for essentielle sektorer som sundhed, vand og uddannelse, med ambitionen om at understøtte serviceydelser både i og udenfor lejrene. Alliancens aktiviteter vil være baseret på de lokale myndigheders udviklingsplaner, så der er overensstemmelse med deres visioner.
Alliancen kommer på et tidspunkt, hvor der sker store forandringer i Kenya. I 2021 vedtog Kenya en progressiv lov, der muliggør integration af flygtninge i det kenyanske samfund. Den kenyanske regering går i øjeblikket videre med Shirika-planen, som er en bæredygtig model for håndtering og integration af flygtninge i lokalsamfundet, hvor skoler og sundhedsklinikker på sigt skal drives af det lokale kommunale styre i stedet for FN eller NGO’er.
“Planen for integration og inklusion af flygtninge sigter mod at give flygtninge, asylansøgere og de lokalsamfund i Kenya, der huser dem, en bedre fremtid. Dette treårige initiativ yder omfattende støtte på nøgleområder som sundhed, vand og uddannelse,” sagde Jashon Awour, Deputy Commissioner, Department for Refugee Services, under lanceringen af partnerskabet.
Baggrund om Kenya og Kakuma:
Mere end 770.000 registrerede flygtninge og asylansøgere opholder sig i Kenya, hvilket placerer landet på en femteplads på listen over de afrikanske lande, der huser flest flygtninge. Tallet forventes at stige til 800.000 inden 2025. De fleste bor i Kakuma-flygtningelejren i Kenyas nordvestlige Turkana region og i Dadaab-flygtningelejren i Garissa regionen, nær grænsen til Somalia.
Kakuma-flygtningelejren blev grundlagt i 1992 og er hjemsted for mere end 285.000 flygtninge og asylansøgere fra over 20 lande – primært fra Sydsudan, Somalia, DR Congo, Burundi, Uganda og Rwanda. Tilstrømningen skyldes konflikt, forfølgelse og klimaforandringer.
Dansk støtte til UNHCR:
UNHCR er Danmarks største humanitære partner målt på finansiel støtte, og Danmark var UNHCR’s 8. største regeringsdonor i 2023 med næsten 690 millioner kroner. Ud over specifikke bidrag som dem til Kenya er Danmark også en af UNHCR’s vigtigste partnere for ikke-øremærket finansiering, hvilket gør det muligt for os at reagere globalt på nye nødsituationer og glemte kriser.
Store danske virksomheder og fonde yder også substantiel støtte til UNHCR. Grundfos Fonden og Novo Nordisk Fonden har i alt støttet UNHCR med mere end hhv. 46 og 92 millioner kroner.
Del på Facebook Del på Twitter