După ce au părăsit Odesa din cauza războiului, copiii ucraineni își regăsesc speranța și bucuria în Chișinău prin intermediul fotbalului. Prin eforturile Victoriei și ale lui Gennady Oleksich, Sporting Chișinău oferă acum un nou început pentru peste 100 de copii din Moldova și Ucraina.
Peste 100 de copii se antrenează cu pasiune la clubul de fotbal Sporting din Chișinău, urmărindu-și visul de a deveni fotbaliști pricepuți. Pentru mulți, acest club de fotbal a devenit mai mult decât un simplu teren de antrenament; este un loc de refugiu și de speranță. Aproape jumătate dintre acești copii provin din Ucraina, după ce au fugit de război și au găsit siguranță în Moldova.
„Când copiii se antrenează, se poate observa cât de mult îi ajută să se relaxeze, să se simtă conectați și să uite de problemele lor pentru o vreme”, spune Gennady Oleksich, unul dintre cofondatorii clubului. Succesul clubului poate fi văzut în numărul în creștere rapidă de jucători, cu copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani. Aceștia participă la sesiuni de antrenamente, meciuri de weekend și li se oferă oportunitatea de a crește atât ca sportivi, cât și ca oameni.
Fondat în noiembrie 2021, cu doar câteva luni înainte de escaladarea războiului, CSF Sporting Chișinău a servit inițial ca o extensie a Sporting Odesa, un club de fotbal pe care Gennady și soția sa, Victoria, îl înființaseră în Ucraina. Cu toate acestea, odată cu cererea în creștere din Chișinău și războiul în desfășurare din Ucraina, a devenit rapid o entitate independentă. „Am văzut copii din Odesa ajungând la Chișinău, iar unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să îi ducem pe terenul de fotbal”, își amintește Gennady. „Atunci am realizat că trebuie să instituim oficial clubul aici”.
Crearea clubului a venit după o călătorie personală dificilă. Gennady și soția sa Victoria s-au mutat inițial din Moldova la Odesa în 2010. Cu rădăcini ucrainene din partea Victoriei, cuplul a fost atras de oraș pentru oportunitățile de afaceri și cultura pe care o prețuiau. „Cred că ne-am întors la rădăcinile noastre etnice, la patria strămoșilor noștri. Iubim foarte mult Ucraina și Odesa”, reflectă Victoria.
Sporting Chișinău a început cu doar 50 de copii din Ucraina și 17 din Moldova, dar acum numărul lor a crescut la peste 100. Gennady menționează că Sporting Chișinău nu este doar o secție sportivă ocazională, ci un club de fotbal profesionist cu un program de pregătire structurat. „Avem echipe care joacă în campionatul Moldovei în fiecare weekend, și copiii chiar se dezvoltă”, explică el.
Astăzi, Sporting Chișinău se mândrește cu nouă echipe și patru antrenori, cu planuri de extindere în continuare. Gennady și Victoria au construit legături puternice cu școlile locale, cum ar fi Liceul Teoretic „Nikolai Gogol”, ajutând copiii ucraineni să se integreze în comunitate și să-și continue educația. Mulți copii s-au înscris chiar la cursuri de fotbal susținute de Federația Moldovenească de Fotbal.
Privind spre viitor, familia Oleksich este încântată de participarea lor la Big Hearts Marathon 2024. Victoria împărtășește: „Îi pregătim pe copii pentru acest eveniment, oferindu-le șansa de a experimenta ceva nou, crescând în același timp legătura lor cu Moldova.” Prin alergările de dimineață și sesiunile de antrenament, copiii nu numai că se pregătesc pentru maraton, dar își construiesc și un sentiment de apartenență.
Victoria și Gennady speră că, în cele din urmă, copiii se vor îndrăgosti de Moldova, la fel ca ei. „Aceasta este o oportunitate pentru ei să își descopere noi puncte forte, să depășească provocările și să devină o parte din această comunitate”, conchide Victoria.
_
Big Hearts Marathon Chișinău este cel mai mare eveniment de alergat din Moldova, atrăgând anul trecut peste 10.000 de alergători din 46 de țări. Cu întreceri pentru toate vârstele și abilitățile, evenimentul promovează un stil de viață sănătos și unitatea comunității. UNHCR Moldova sprijină evenimentul, alergând alături de participanți pentru a sensibiliza publicul cu privire la cauze importante, precum incluziunea și toleranța.
Prin strategia sportivă 2022-2026, UNHCR valorifică puterea sportului pentru a promova incluziunea și abilitarea comunităților de refugiați și locale din Moldova și nu numai.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter