UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, salută o contribuție de 30 de milioane NOK (2,7 milioane USD) din partea Norvegiei pentru a sprijini refugiații din Ucraina în Republica Moldova. Aceasta este a doua contribuție importantă a Norvegiei pentru UNHCR în Republica Moldova în doar doi ani.
Această finanțare pentru susținerea operațiunilor UNHCR în Republica Moldova face parte din Programul Nansen de sprijin pentru Ucraina, un program de asistență pentru perioada 2023-2027 administrat de Agenția Norvegiană pentru Cooperare și Dezvoltare (Norad). Republica Moldova este o țară prioritară în cadrul programului de asistență, având în vedere provocările sale complexe și pe termen lung legate de economie, energie, securitate și nevoile umanitare exacerbate de războiul pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
De la escaladarea masivă a războiului din Ucraina în februarie 2022, peste 1,4 milioane de persoane din Ucraina au traversat frontiera spre Republica Moldova, mai mult de 120 000 rămânând în țară ca refugiați. În același timp, Moldova s-a confruntat cu provocări suplimentare legate de penuria de energie, inflația ridicată și problemele de securitate. Mulți refugiați din Ucraina în Republica Moldova se luptă cu accesul la asistență medicală, cu asigurarea unui loc de muncă și cu asigurarea faptului că copiii lor își pot continua educația. Procesul de integrare este și mai complicat pentru cei mai vulnerabili refugiați și, în general, din cauza barierelor lingvistice și a traumei psihologice provocate de strămutare.
Norvegia este un donator umanitar major pentru Republica Moldova și a contribuit cu aproximativ 490 de milioane NOK de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Cu cea mai recentă contribuție către UNHCR, atât comunitățile locale vulnerabile, cât și refugiații din Moldova vor fi sprijiniți prin asistență financiară, adăpost, sprijin psihosocial, protecție împotriva violenței bazate pe gen, acces la servicii specializate și reabilitarea infrastructurii comunitare. Acest sprijin va contribui la abordarea nevoilor imediate ale refugiaților, la atenuarea presiunilor asupra comunității gazdă și la sporirea rezilienței generale și a capacității de a gestiona provocările actuale și viitoare.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter