Numărul total al strămutărilor forțate a ajuns la 120 de milioane de persoane în mai 2024; conflictele din Sudan, Gaza și Myanmar generează noi strămutări și necesită găsirea de urgență a unor soluții.
GENEVA – Strămutările forțate au atins noi niveluri istorice la nivel mondial anul trecut, potrivit Raportului emblematic pe anul 2024 privind tendințele globale al UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.
Creșterea numărului total de strămutări – care a ajuns la 120 de milioane până în mai 2024 – acesta fiind cel de-a 12-lea an consecutiv de creștere a numărului persoanelor afectate, a fost determinată atât de apariția a noi conflicte și de continuarea celor deja existente, cât și de eșecul de a găsi soluții la crizele de lungă durată. Numărul total al persoanelor strămutate la nivel global este echivalent cu populația Japoniei, -a 12-a cea mai mare țară din lume.
Unul dintre factorii cheie care au dus la creșterea numărului strămutărilor forțate a fost conflictul devastator din Sudan: începând cu aprilie 2023, peste 7,1 milioane de noi deplasări au fost înregistrate în Sudan, la care se adaugă alte 1,9 milioane de persoane aflate în afara țării. La finalul anului 2023, un număr total de 10,8 milioane de sudanezi erau strămutați. În Republica Democrată Congo și în Myanmar, milioane de persoane au fost strămutate anul trecut în interiorul țării ca urmare a luptelor violente. UNRWA estimează că, până la sfârșitul anului trecut, până la 1,7 milioane de persoane (75% din populație) au fost strămutate forțat în Fâșia Gaza din cauza violențelor catastrofale, unii refugiați palestinieni fiind nevoiți să fugă din calea violențelor de mai multe ori. Siria este în continuare cea mai mare criză umanitară din lume, cu 13,8 milioane de persoane strămutate forțat în interiorul și în afara ei.
„În spatele acestor cifre sumbre și în continuă creștere, se află nenumărate tragedii umane. Această suferință trebuie să determine comunitatea internațională să acționeze de urgență pentru a aborda cauzele profunde ale strămutării forțate”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați. „A sosit momentul ca părțile beligerante să respecte legile de bază ale războiului și ale dreptului internațional. Adevărul este că, în lipsa unei mai bune cooperări și a unor eforturi concertate pentru a aborda conflictele, încălcările drepturilor omului și criza climatică, numărul persoanelor strămutate va continua să crească, aducând noi suferințe și intervenții umanitare costisitoare.”
Cea mai mare creștere a cifrelor privind strămutările a fost înregistrată în cazul persoanelor care fug de conflicte și rămân în propria țară, această cifră ridicându-se la 68,3 milioane, potrivit Centrului de Monitorizare a Strămutărilor Interne – reprezentând o creștere de aproximativ 50 % în ultimii cinci ani.
Numărul refugiaților și al altor persoane care au nevoie de protecție internațională a urcat la 43,4 milioane, dacă îi includem pe cei aflați sub mandatul UNHCR și UNRWA (Agenția ONU refugiații Palestinieni). Marea majoritate a refugiaților sunt găzduiți în țări învecinate țării lor, 75 % dintre ei locuind în țări cu venituri mici și mijlocii, care împreună produc mai puțin de 20 % din venitul global.
Raportul a arătat că, la nivel mondial, peste 5 milioane de persoane strămutate intern și 1 milion de refugiați s-au întors acasă în 2023. Aceste cifre demonstrează existența unor progrese în ceea ce privește găsirea de soluții pe termen mai lung. În sens pozitiv, numărul persoanelor relocate a crescut la circa 160.000 de persoane în 2023.
„Refugiații – și comunitățile care îi găzduiesc – au nevoie de solidaritate și de o mână de ajutor. Aceștia pot contribui și de fapt chiar aduc o contibuție societății în care sunt incluși”, a adăugat Grandi. „În egală măsură, anul trecut, milioane de oameni s-au întors acasă, ceea ce reprezintă o rază de speranță semnificativă. Există soluții – am văzut țări precum Kenya deschizând calea în ceea ce privește incluziunea refugiaților – dar este nevoie de un angajament real.”
Raportul a oferit, de asemenea, o nouă analiză privind criza climatică și modul în care aceasta afectează din ce în ce mai mult și în mod disproporționat persoanele strămutate forțat.
Având în vedere provocările imense cu care se confruntă cele 120 de milioane de persoane strămutate forțat, prezentate în raportul Global Trends (Tendițe Globale) 2024, UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați rămâne fermă în angajamentul său de a oferi noi soluții și abordări diverse, menite să ajute persoanele strămutate forțat, oriunde s-ar afla.
Cel mai recent raport privind Tendințele Globale poate fi consultat aici.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter