Chișinău, 1 august 2023 – UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Ministerul Culturii al Republicii Moldova au semnat un memorandum de înțelegere prin care ambele părți își afirmă angajamentul de a consolida înțelegerea reciprocă și de a reduce decalajele dintre refugiați, comunitățile locale și persoanele cu origini culturale diferite.
UNHCR va sprijini crearea de evenimente culturale, expoziții, ateliere de lucru și activități educaționale care promovează dialogul intercultural. În plus, Ministerul Culturii și UNHCR vor dezvolta și implementa activități comune pentru a promova integrarea culturală și incluziunea socială în rândul refugiaților și solicitanților de azil prin artă, muzică și coregrafie. Acest lucru va oferi oportunități pentru ca persoanele să se angajeze în activități legate de muzică și coregrafie, cum ar fi ateliere de lucru, programe de formare și spectacole, unde își pot exprima moștenirea culturală și își pot dezvolta talentele muzicale.
„Arta, muzica și dansul sunt mijloace puternice de exprimare prin care refugiații își procesează experiențele,” a declarat Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova. „De asemenea, arta promovează un sentiment de apartenență și de conectare între refugiați și comunitățile locale, ceea ce este de neprețuit pentru refugiați, în special pentru tinerii și copiii care trăiesc departe de țările lor de origine.”
Incluziunea culturală a refugiaților oferă un spațiu pentru o comunicare deschisă în care aceștia găsesc modalități de a contribui la comunitățile locale și încurajează respectul reciproc. Este cel mai eficient mod de a-i ajuta pe refugiați să își reconstruiască viața.
Pentru a arăta solidaritate cu refugiații și pentru a recunoaște importanța și contribuțiile lor la societate, Guvernul Republicii Moldova a declarat anul 2023 drept Anul Culturii Ucrainene în Moldova.
„Această colaborare are ca scop promovarea coeziunii sociale și a respectului reciproc prin oferirea de platforme pentru exprimare și interacțiune culturală.” A declarat Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova „Iar prin intermediul acestor platforme, persoane din medii diverse se pot întâlni, își pot împărtăși perspectivele unice și se pot angaja într-un dialog semnificativ, consolidând în cele din urmă înțelegerea și aprecierea reciprocă. Această inițiativă va cultiva un sentiment de unitate și interconectare, pentru a crea o societate mai incluzivă și mai armonioasă.”
Republica Moldova a primit mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor decât orice altă țară din întreaga lume: la fiecare trei cetățeni moldoveni, o persoană din Ucraina a sosit de la începutul războiului.
Informații suplimentare pentru jurnaliști
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter