Anatoli și familia sa au amânat cât de mult au putut părăsirea casei lor din Mykolaiv. „Am sperat că războiul se va termina curând și că nu va trebui să plecăm,” spune el. „Am încetat chiar să mai tresărim la auzul bombardamentelor, până când, într-o seară, am auzit șrapnelul lovind acoperișurile vecinilor noștri – ne-am făcut bagajele de urgență în aceeași noapte.”
Mulți dintre cunoscuții lui Anatoli au părăsit Ucraina pentru țări din Europa. „Am fugit de rachete și am găsit pacea aici. Am ales Moldova pentru că este cea mai apropiată țară, atât geografic, cât și spiritual,” explică el.
În ciuda războiului, el și-a găsit alinarea aici. „Sunt momente în care realitatea mă lovește și mi se rupe inima când mă gândesc în ce vremuri trăim”, împărtășește el, adăugând că „atitudinea moldovenilor față de noi ne ajută foarte mult; simțim că aici este loc pentru noi și că nu stăm în calea nimănui, ceea ce este un mare confort.”
El s-a stabilit în Greblești, împreună cu soția și soacra sa, care au amândouă dizabilități care le limitează mobilitatea. Ei au reușit să solicite statutul de protecție temporară datorită unei echipe mobile de înregistrare trimise de Inspectoratul General pentru Migrație.
Statutul de protecție temporară le permite refugiaților din Ucraina și familiilor acestora să rămână în Moldova până la 1 martie 2024, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. În plus, aceștia au acces la asistență medicală primară și de urgență, la educație generală pentru copiii lor, la dreptul la muncă și la anumite măsuri de asistență socială.
Statutul de protecție temporară îi oferă lui Anatoli și familiei sale un sentiment de siguranță în Moldova, chiar dacă urmăresc cu îngrijorare știrile despre bombardamentele continue de acasă. „Visez la un sfârșit al războiului. Visez la mai multă stabilitate. Mi-e dor de muzică. Mi-e dor de chitara pe care am lăsat-o în Mykolaiv. Nu este loc pentru o chitară în bagajul de urgență”, zâmbește Anatoli.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a colaborat cu Inspectoratul General pentru Migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru a sprijini programul de protecție temporară al guvernului. Peste 8.474 de refugiați din Ucraina s-au înregistrat până în prezent, până la data de 15 iulie 2023.
UNHCR continuă să ajute refugiații și comunitățile vulnerabile din Republica Moldova datorită sprijinului generos din partea Uniunii Europene, Franței, Islandei, Italiei, Japoniei, Danemarcei și Statelor Unite ale Americii.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter