Când invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina i-a dat brusc viața peste cap lui Mila*, aceasta se confrunta deja cu provocări enorme de câteva luni. „M-am luptat cu cancerul, apoi a început adevăratul război”, spune ea. „Am sosit în Moldova foarte slabă, cu părul scurt-scurt. Soțul meu a fost mereu alături de mine.”
Deși au trecut nouă luni de când Mila și soțul ei au ajuns într-un centru de cazare pentru refugiați din micul sat Greblești din Republica Moldova, ea încă mai meditează asupra deciziei de a pleca, și nu a fost o decizie ușoară.
„Timp de aproximativ o lună, în fiecare zi ne spuneam: „Gata, astăzi plecăm.” Sentimentul de a fi acasă este incomparabil – chiar dacă eram bombardați, eram acasă.”
Familia a muncit din greu pentru a profita la maximum de oportunitățile pe care le-a găsit în Moldova. „Ne-am înscris amândoi la cursuri pentru a învăța să facem masaj, iar în fiecare seară intram online pentru a învăța limba română. Am vrut să ne implicăm în ceva, să facem parte din ceva mai mare.”
Înregistrarea pentru statutul de protecție temporară, pe care guvernul l-a anunțat în martie, a fost următorul pas firesc.
Au aflat de acest statut pe rețelele de socializare, apoi au vorbit cu ONG-ul local Centrul de Drept al Avocaților, pentru a afla cum să aplice.
„Statutul de protecție temporară este o șansă de a ne integra în societatea moldovenească”, explică Mila. Soțul ei, Victor, adaugă: „Nu știm ce ne va aduce viitorul, dar încercăm să profităm la maximum de prezentul nostrum.”
Deoarece nu au putut vizita un centru de înregistrare, o unitate mobilă a guvernului a venit la centrul lor de cazare pentru a-i ajuta să se înregistreze.
Protecția temporară permite familiei un statut juridic mai sigur și accesul la drepturi și servicii, pentru cel puțin un an, până în martie 2024. Această stabilitate îi ajută să se concentreze asupra vieții lor aici.
„Suntem obosiți. Nu avem vârsta și energia necesare pentru a o lua de la capăt, pentru a construi, pentru a planifica. Vreau să păstrez calmul și stabilitatea pe care le-am găsit în Moldova,” spune Mila.
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a colaborat cu Guvernul pentru a implementa programul de protecție temporară, inclusiv prin oferirea de sprijin pentru procesul de înregistrare și unități mobile care ajută refugiații precum Mila și Victor.
Mai mult de 8.474 de refugiați din Ucraina s-au înregistrat pentru statutul de protecție temporară în Moldova, până la 17 iulie 2023.
UNHCR continuă să ajute refugiații și comunitățile vulnerabile din Republica Moldova datorită sprijinului generos din partea Uniunii Europene, Franței, Islandei, Italiei, Japoniei, Danemarcei și Statelor Unite ale Americii.
* Numele au fost schimbate din motive de protecție
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter