Iarna trecută, UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, a sprijinit Guvernul Republicii Moldova în procurarea de lemne de foc pentru refugiații și comunitățile locale vulnerabile din Moldova, pentru a le permite să facă față creșterii prețurilor pe timp de iarnă. UNHCR a furnizat 2.100 de metri cubi de lemn de foc prin intermediul Ministerului Mediului din Republica Moldova pentru a fi distribuit, gratuit, în zonele rurale unde oamenii ar putea să nu aibă acces la gaz sau la încălzire electrică.
Cu sprijinul UNHCR în cooperare cu Centrul Comun de Management al Crizelor, Agenția Moldsilva achiziționează lemn de foc din România prin intermediul Direcției Naționale Silvice Rosilva, lemnul a fost transportat din România și distribuit autorităților locale care vor supraveghea livrarea către refugiați și către populația locală vulnerabilă din raioanele țării. Procesul de distribuire către beneficiarii finali este monitorizat îndeaproape de către Centrul Comun de Gestionare a Crizelor. La 11 februarie, ministra Mediului, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Moldsilva și reprezentanta UNHCR în Moldova au vizitat orașul Singerei și satul Elizavetovca, unde ultimul transport de lemne de foc a ajuns în custodia autorităților locale.
„Suntem extrem de recunoscători pentru această inițiativă a UNHCR, care va ajuta persoanele vulnerabile să se încălzească în timpul lunilor reci de iarnă”, a declarat Rodica Iordanov, ministra Mediului. „Este o ușurare foarte necesară știind că familiile noastre pot să se încălzească fără a se îngrijora de modul în care vom plăti pentru asta.” Achiziționarea de lemne de foc este o parte a unui efort mai amplu al UNHCR de a sprijini refugiații și membrii vulnerabili ai comunităților gazdă din Moldova în ceea ce privește rezistența energetică. Aceasta completează activitățile existente de furnizare a asistenței de iarnă oferite atât refugiaților, cât și comunităților locale, pe lângă protecția, asistența juridică și în numerar oferite refugiaților prin intermediul partenerilor UNHCR din țară.
„Acest proiect ne ajută să răspundem la nevoile imediate ale refugiaților și ale persoanelor vulnerabile care trăiesc în zonele rurale și care se străduiesc să își țină casele calde pe timp de iarnă”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova. „De asemenea, ne ajută să construim punți de legătură între refugiați și comunitățile gazdă – oferind asistența atât de necesară, recunoscând în același timp rolul jucat de oamenii din Moldova în găzduirea refugiaților. Reafirm angajamentul UNHCR de a fi alături de Moldova în solidaritatea lor cu refugiații.”
UNHCR își continuă activitatea în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul Moldovei, pentru a se asigura că refugiații au acces la asistență umanitară esențială, protecție și servicii sociale, cum ar fi asistența medicală, educația și consilierea juridică, oferind în același timp sprijin pentru comunitățile locale care îi găzduiesc pe refugiați.
Oamenii din zonele rurale din Moldova depind de arderea lemnelor de foc pentru încălzire în timpul iernii. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova a pus în aplicare măsuri, cum ar fi restricționarea recoltării lemnului de foc din păduri și oferirea de stimulente pentru fermierii și alți producători care trec la surse de energie mai puțin poluante. În plus, Guvernul a luat inițiative de promovare a unor tehnici de ardere mai eficiente, care reduc emisiile, furnizând în același timp căldură, precum și de încurajare a proprietarilor de terenuri să planteze copaci pe terenurile lor.
Din martie 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 800.000 de treceri de frontieră dinspre Ucraina. Mai mult de 100.000 de refugiați din Ucraina se află încă în Republica Moldova. Un număr substanțial dintre cei rămași în Moldova sunt femei, copii și refugiați în vârstă. De la începutul afluxului de refugiați, numai UNHCR a oferit asistență și sprijin în valoare de peste 100 de milioane de dolari SUA în Moldova, pe lângă contribuțiile altor actori umanitari și de dezvoltare, precum și sprijinul direct al donatorilor bilaterali pentru guvern.
Activitatea UNHCR în Republica Moldova este posibilă cu sprijinul donatorilor internaționali care sprijină în mod specific operațiunea, precum și a celor care contribuie cu fonduri cu destinație generală și fără destinație specială, de care beneficiază programele sale globale. Printre principalii donatori ai răspunsului UNHCR în Moldova se numără:
Australia pentru UNHCR | Canada | Cipru | Republica Cehă | Danemarca | Uniunea Europeană | Finlanda, Grecia | Islanda | Irlanda | Italia l Japonia | Liechtenstein | Malta | Fundația MSC | Polonia | Republica Coreea | Elveția | Suedia | Statele Unite ale Americii | UPS Corporate | SUA pentru UNHCR, precum și alți donatori din sectorul privat.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter