Chișinău, Republica Moldova, 25 noiembrie 2022: UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați a găzduit ieri o masă rotundă pe tema protecției și incluziunii socio-economice a refugiaților. „Moldova a dat un exemplu lumii în îndeplinirea viziunii Pactului Global privind Refugiații”, a declarat Gillian Triggs, Înaltul Comisar Adjunct pentru Protecție al UNHCR. „Masa rotundă a analizat modalitățile de asigurare a protecției și incluziunii socio-economice a refugiaților, împreună cu actorii umanitari și din domeniul dezvoltării.”
Masa rotundă cuprinde discuții cu privire la două aspecte ale stabilizării sprijinului pentru dezvoltare acordată refugiaților și comunității gazdă, deopotrivă. Prima sesiune s-a axat pe operaționalizarea unui regim de protecție temporară pentru refugiații veniți din Ucraina. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a explicat: „În conformitate cu prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale, refugiaților veniți din Ucraina în țara noastră, le-au fost acordate unele facilități și drepturi temporare. În contextul în care conflictul este în creștere în Ucraina, trebuie să fim pregătiți cu instrumentele necesare pentru a gestiona în siguranță fluxul de refugiați și pentru a le oferi forme corespunzătoare de protecție socială, inclusiv pe termen lung, pentru a facilita incluziunea socială”.
Acest accent pus pe incluziune a fost reluat de majoritatea participanților. Jana Costachi, Secretara de Stat la Ministerul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea unei „abordări holistice, pentru că nu este vorba doar despre oameni și ajutorul care le este oferit, ci și despre siguranța unei persoane aflate în dificultate.” De asemenea, oficialul a subliniat existența presiunilor asupra resurselor instituționale într-un moment în care Guvernul se confruntă cu multiple provocări simultan.
În cea de-a doua sesiune a mesei rotunde s-a discutat despre modul în care diferiți actori ar putea colabora pentru a promova creșterea economică favorabilă incluziunii. „Este necesar să se pună accentul pe o tranziție cuprinzătoare către soluții de dezvoltare bazate pe reziliență, pe termen lung, cu mai multe investiții care să creeze oportunități de dezvoltare durabilă, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă”, a menționat coordonatorul rezident al Organizației Națiunilor Unite, Simon Springett. „Sprijinul ONU Moldova pentru suprasolicitarea Guvernului va continua să se concentreze pe consolidarea și sprijinirea sistemelor naționale, pentru a consolida reziliența împotriva șocurilor și crizelor viitoarem precum și ale sistemelor de protecție socială în beneficiul atât al refugiaților vulnerabili, cât și al persoanelor din Republica Moldova, familiilor și copiilor, promovând în același timp coeziunea socială.”
Participanții de la masa rotundă au reprezentat diferite sectoare ale societății: toate nivelurile de guvernare, autoritățile locale, societatea civilă, refugiații, partenerii de stat, actorii de dezvoltare, instituțiile financiare și organizațiile internaționale. Sajjad Malik, directorul Diviziei de Reziliență și Soluții a UNHCR, a subliniat că „o abordare a întregii societăți este esențială pentru a permite refugiaților să contribuie la dezvoltarea comunității gazdă.”
Ganna Sokur, o refugiată din Ucraina care a reprezentat inițiativa Moldova pentru Pace, și-a prezentat propriul exemplu de absolvire a programului de master și dorința de a contribui activ la dezvoltarea comunității sale. Ea a adăugat: „Există multe fundamente favorabile pentru incluziunea refugiaților aici, cum ar fi similitudinea mentalității, culturii și limbii. Ajutorul dinstinctiv pentru refugiații care au nevoie de un sprijin special, este important pentru a maximiza aceste perspective.”
De la 24 februarie aproape 698.000 de persoane au sosit în Republica Moldova din Ucraina, iar numărul refugiaților găzduiți trece de 96.600. Un număr substanțial dintre refugiații care decid să rămână în Republica Moldova sunt femei, copii și vârstnici.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter