Serghei Anastasov, Mayor of Comrat, Anne-Marie Deutschlander, UNHCR Moldova Representative, and H.E. Stella Avallone, Ambassador of the Republic of Austria to the Republic of Moldova. ©UNHCR/Daniela Gherciu
Comrat, 8 aprilie 2025 – Primăria Municipiului Comrat face un pas semnificativ spre construirea unor comunități incluzive și reziliente, prin aderarea la inițiativa „Orașe solidare”- un efort global condus de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, care sprijină protecția refugiaților și promovarea incluziunii acestora la nivel local. Memorandumul de Cooperare semnat între Primăria municipiului Comrat și Agenția ONU pentru Refugiați din Republica Moldova oficializează angajamentul comun de cooperare pentru integrarea persoanelor strămutate în comunitatea locală.
„Locuitorii municipiului Comrat au dat întotdeauna dovadă de căldură, generozitate și solidaritate – întâmpinându-i cu compasiune pe cei aflați în nevoie, indiferent de naționalitate sau religie”, a declarat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov. „Semnarea Memorandumului de Cooperare dintre Primăria municipiului Comrat și UNHCR în Republica Moldova reprezintă un pas important în sprijinirea integrării refugiaților în comunitatea noastră locală.”
UNHCR a înregistrat progrese semnificative în promovarea procesului de localizare, prin aprofundarea colaborării cu autoritățile publice locale, organizațiile societății civile și structurile comunitare, precum și prin consolidarea unor mecanisme de răspuns bazate pe dovezi și adaptate realităților din teritoriu. În Republica Moldova, aceste eforturi au condus la o creștere considerabilă a participării actorilor locali în cadrul răspunsului umanitar, aceștia reprezentând în prezent 56% dintre partenerii incluși în Planul de Răspuns pentru Refugiați. În anul 2024, UNHCR a oferit asistență direcționată pentru consolidarea capacităților a 40 de organizații ale societății civile, a sprijinit implementarea a 23 de Inițiative de Sprijin Comunitar la nivel național și a finanțat proiecte de bază care contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale refugiaților și ale comunităților gazdă. Această orientare strategică asupra procesului de localizare și de luare a deciziilor pe bază de dovezi constituie fundamentul prin care municipiul Comrat se alătură, în mod formal, inițiativei „Orașe solidare”.
„Decizia municipiului Comrat evidențiază rolul esențial pe care îl au autoritățile publice locale în promovarea incluziunii, a înțelegerii reciproce și a accesului echitabil la oportunități pentru refugiați și membrii comunităților gazdă,” a declarat Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova. „Prin intermediul Orașelor Solidarității, administrațiile publice locale, inclusiv Comrat, sunt sprijinite să identifice și să implementeze soluții concrete, în parteneriat cu comunitățile și societatea civilă, contribuind direct la realizarea obiectivelor naționale de dezvoltare ale Republicii Moldova.”
„Austria este mândră să sprijine Republica Moldova și comunitățile sale în construirea unor sisteme incluzive, capabile să răspundă atât nevoilor refugiaților, cât și ale gazdelor acestora,” a declarat Excelența Sa Stella Avallone, Ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova. „Este remarcabil să vedem cum autoritățile și actorii locali pot genera schimbări durabile, prin empatie, angajament și voință colectivă.”
Semnarea Memorandumului de Cooperare se bazează pe eforturile locale continue susținute de UNHCR și organizații partenere precum ACTED, Laolalta și AO AVE Copiii, care contribuie activ la promovarea incluziunii refugiaților, dezvoltarea infrastructurii comunitare și consolidarea coeziunii sociale în Comrat. Aceste eforturi au fost posibile și datorită sprijinului acordat de Guvernul Austriei, prin intermediul Fondului Austriac pentru Asistență în Situații de Urgență și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.
Astfel, Comrat se alătură în mod oficial municipiilor Chișinău, Căușeni, Ungheni și Otaci, în cadrul inițiativei „Orașe solidare”, care sprijină autoritățile publice locale și societatea civilă să conducă răspunsuri incluzive, adaptate la nivel local, pentru refugiați, solicitanți de azil, apatrizi și comunitățile gazdă, aliniind aceste eforturi cu obiectivele naționale de dezvoltare.
Prin consolidarea unei guvernări incluzive la nivel local, inițiativa asigură că nimeni – și nici un loc – nu este lăsat în urmă, consolidând răspunsul cuprinzător al Moldovei la strămutare.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Monica Vazquez
vazquezm@unhcr.org
+373 609 44 339
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter