Chișinău, Moldova, 24 februarie 2025 – Pentru a marca cel de-al treilea an al invaziei pe scară largă a Ucrainei, UNHCR Moldova și Muzeul Național de Artă al Moldovei prezintă expoziția de artă FEBRUARIE 2022: ECOURI de Valeria Duca, care va fi ianugurată pe 24 februarie 2025, la Muzeul Național de Artă din Chișinău. Această expoziție oferă un spațiu de reflecție asupra situației actuale a refugiaților din țară și din lume, subliniind în același timp unitatea dintre Ucraina și Republica Moldova, precum și puterea poporului său.
De la începutul invaziei pe scară largă, peste 6 milioane de persoane au fugit din Ucraina, căutând refugiu în țările vecine. Republica Moldova a înregistrat peste 1,9 milioane de persoane care i-au trecut granițele, fiind țara care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor, mai mult de 136 000 alegând să rămână. Expoziția FEBRUARIE 2022: ECOURI pune în lumină experiențele persoanelor și familiilor strămutate, precum și ale moldovenilor care și-au deschis casele și inimile pentru ei.
Programul expoziției cuprinde o serie de picturi realizate de Valeria Duca, piese audio, colectate cu sprijinul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova și al Asociației pentru Cultură și Artă Ucraineană „PTASHKA”, precum și activități bazate pe artă realizate de INTERSOS Moldova și instalații interactive create de Valeria Duca și Victoria Peev.
Toate laolaltă, aceste lucrări de artă aduc la viață poveștile refugiaților și ale gazdelor lor, oferind vizitatorilor un spațiu pentru comemorare, dialog, vindecare și reflecție – o oportunitate de a se conecta la memoria colectivă a acestui moment din istorie care continuă să afecteze milioane de vieți în fiecare zi.
Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova: „Astăzi, la trei ani de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, reflectăm asupra suferinței aduse de război, dar și asupra curajului incredibil al ucrainenilor. Noi, în Moldova, avem pace datorită curajului lor.
Expoziția „FEBRUARIE 2022: ECOURI” a pictoriței Valeria Duca transpune în artă poveștile oamenilor din Moldova și ale refugiaților ucraineni, oferind o mărturie vizuală a durerii, solidarității și umanității. Arta are puterea de a documenta istoria, de a vindeca și de a ne reaminti cât de important este sprijinul pe care ni-l oferim unii altora în fața suferinței.”
Păun Rohovei, Ambasadorul agreat al Ucrainei în Republica Moldova: „Ucrainenii, uniți, s-au ridicat în picioare pentru a-și apăra țara, demonstrând lumii un curaj și o determinare incredibile. Astăzi, mai mult ca oricând, unitatea este crucială. Și îi apreciem profund pe toți cei care sunt alături de Ucraina.”
Anne-Marie Deutschlander, Reprezentanta UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați în Republica Moldova: „Războiul din Ucraina nu s-a încheiat. Atacurile asupra orașelor și populației continuă; familiile sunt încă destrămate, iar oamenii încearcă să-și reconstruiască viețile în exil. Cu toate acestea, în fața acestei tragedii continue, Moldova a demonstrat o solidaritate deplină față de Ucraina și poporul său, oferind siguranță și sprijin celor forțați să fugă din calea războiului.
Acest moment trebuie să fie nu doar unul de reflecție, ci și de reafirmare a angajamentului UNHCR de a proteja drepturile și bunăstarea refugiaților, de a sprijini Moldova în eforturile sale generoase și de a fi solidari cu poporul Ucrainei, nu doar astăzi, ci atât timp cât va fi necesar.”
Expoziția FEBRUARIE 2022: ECOURI este curatoriată de Dawit Algerson și Alexandra Mihalaș, care au lucrat împreună pentru a crea un spațiu în care diverse expresii artistice se reunesc pentru a împărtăși sentimentul de solidaritate.
Artist prezentat: Valeria Duca
Lucrările artistei Valeria Duca, născută în Republica Moldova și stabilită în Oslo, Norvegia, oferă o reflecție intimă asupra situației refugiaților. Cu rădăcini în realismul fragmentat, picturile sale transmit încărcătura emoțională a strămutării, a supraviețuirii și a speranței prin nuanțe pastelate și texturi stratificate. Arta Valeriei Duca servește drept legătură dintre poveștile individuale ale refugiaților și memoria colectivă.
Pe măsură ce comemorăm pierderile tragice de vieți omenești și impactul războiului asupra a milioane de oameni, expoziția consolidează nevoia de solidaritate, compasiune și pace.
FEBRUARIE 2022: ECOURI va rămâne deschisă publicului până la 16 martie, cu activități speciale concepute pentru a atrage vizitatori de toate vârstele și din toate mediile.
Detalii despre expoziție:
Program: 24 februarie – 16 martie 2025
Locație: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989 115, Chișinău, Moldova Intrare: Se aplică taxele obișnuite de intrare la muzeu. Activitățile suplimentare sunt gratuite.
Pentru mai multe informații, vizitați: https://www.facebook.com/unhcrmoldova/
FEBRUARIE 2022: ECOURI este organizată de UNHCR Moldova și Muzeul Național de Artă al Moldovei, la inițiativa Președinției Republicii Moldova, cu sprijinul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, Intersos Moldova și Asociația pentru Cultură și Artă Ucraineană „PTASHKA”.
Această expoziție este posibilă prin sprijinul generos al donatorilor noștri.
Pentru mai multe informații, solicitări din partea mass-media sau cereri de interviu, vă rugăm să contactați Monica Vazquez, vazquezm@unhcr.org, +373 609 44 339
Muzeul Național de Artă al Moldovei – artmuseum_md@yahoo.com
___
Războiul din Ucraina, care se apropie acum de al treilea an de la invazia pe scară largă, continuă să devasteze vieți și comunități, cu atacuri neîncetate asupra infrastructurii civile și deplasări forțate. Peste 10 000 de civili au fost uciși sau răniți numai în ultimul an, iar utilizarea de arme explozive în zonele populate rămâne o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar. Milioane de ucraineni se confruntă zilnic cu incertitudine și frică, 647 000 dintre aceștia solicitând protecție temporară în țările UE+ până în octombrie 2024, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anul precedent.
Situația de securitate rămâne critică, Rusia intensificând atacurile cu rachete, drone și bombe asupra unor orașe precum Kiev, Harkov, Odesa și Dnipro. Aceste atacuri distrug infrastructura esențială, inclusiv sistemele energetice, școlile și spitalele, în timp ce alte mii de persoane sunt strămutate din regiunile de pe linia frontului. Comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a pune capăt acestor încălcări și să ofere sprijin urgent celor afectați de această criză continuă.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter