UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, exprimă recunoștință pentru contribuția suplimentară de 1,3 milioane EUR oferită de către Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO). Această finanțare va oferi asistență esențială refugiaților vulnerabili din Ucraina și comunităților gazdă din Moldova care întâmpină dificultăți în acoperirea nevoilor de bază în timpul sezonului de iarnă.
Chișinău. Datorită contribuției Uniunii Europene, UNHCR continuă să ofere asistență completă celor mai vulnerabili refugiați din Ucraina și moldovenilor aflați în situație de risc. Această asistență le asigură acestora posibilitatea de a-și acoperi nevoile de bază într-un mod sigur și demn, în special pe timp de iarnă, când această perioadă devine deosebit de dificilă, contribuind în același timp la economia locală.
Principalele activități sprijinite includ asistența financiară oferită refugiaților pentru a răspunde nevoilor de bază, cum ar fi achiziționarea de îmbrăcăminte călduroasă, asigurarea unor materiale necesare pentru încălzire (cum ar fi lemne de foc, cărbune sau alte resurse specifice) sau plata utilităților, alături de distribuirea unor articole esențiale, cum ar fi pături, îmbrăcăminte termică și dispozitive de încălzire destinate refugiaților și moldovenilor vulnerabili, pentru a face față provocărilor iernii. Aceste eforturi se aliniază programelor guvernamentale de sprijin pentru populațiile vulnerabile și includ oferirea către autoritățile din Republica Moldova a stocurilor de rezervă, cum ar fi corturi și provizii de urgență, contribuind astfel la consolidarea capacității țării de a răspunde situațiilor de urgență. Prin asigurarea faptului că familiile dispun de resursele necesare pentru a se bucura de căldură și siguranță în timpul iernii, aceste acțiuni urmăresc să răspundă nevoilor urgente imediate, să sprijine incluziunea socială și să consolideze reziliența în timpul sezonului rece.
Această contribuție vine în completarea celor 22,9 milioane EUR pe care Uniunea Europeană le-a alocat Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Moldova începând cu anul 2023. Aceasta face parte dintr-o inițiativă de asistență completă, condusă de către Direcția Generală pentru Protecția Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar a Uniunii Europene, menită să consolideze eforturile UNHCR de a furniza ajutor umanitar esențial refugiaților din Moldova. Aceasta include asistență financiară pentru refugiați, servicii de protecție și consolidarea capacităților naționale, în special la punctele de trecere a frontierei unde refugiații din Ucraina găsesc refugiu.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, acum aproape trei ani, peste 1,8 milioane de refugiați au trecut pe teritoriul Moldovei. Începând cu noiembrie 2024, țara găzduiește aproximativ 127.000 de refugiați. Eforturile de sprijin se concentrează tot mai mult către asigurarea unei protecții pe termen lung și integrarea acestora în programele naționale. Refugiații din țară se confruntă cu bariere semnificative, precum accesul limitat la servicii medicale, locuri de muncă și cazare, dar și dificultăți în asigurarea unei educații continue pentru copiii lor. De exemplu, multe familii întâmpină dificultăți în a-și permite costurile chiriei sau în a găsi școli care să ofere sprijin lingvistic adecvat pentru copiii lor. Aceste dificultăți sunt amplificate de barierele lingvistice și de impactul psihologic al strămutării, ceea ce face integrarea extrem de dificilă pentru cele mai vulnerabile grupuri.
Finanțarea generoasă a Uniunii Europene permite UNHCR să ofere sprijin direcționat atât refugiaților, cât și comunităților gazdă din Moldova. Aceasta include consolidarea capacității guvernului de a îmbunătăți protecția și serviciile pentru refugiați la nivel național, precum și acordarea asistenței financiare direcționată pentru acoperirea nevoile de bază. Prin finanțarea acestor inițiative, UE nu numai că răspunde priorităților urgente, dar sprijină și stabilitatea pe termen lung a familiilor, asigurând accesul refugiaților pe teritoriul Republicii Moldova, accesul la azil și la mecanisme de protecție. Mai mult, finanțarea contribuie la atenuarea presiunilor asupra comunităților locale și la consolidarea rezilienței, permițând Moldovei să facă față provocărilor actuale și viitoare, sporind în același timp bunăstarea refugiaților și capacitatea acestora de a-și reconstrui viața în siguranță și demnitate.
De la începutul crizei refugiaților ucraineni în Moldova, finanțarea UE a permis UNHCR să sprijine peste 135.000 de refugiați prin acordarea asistenței financiare esențială, oferindu-le posibilitatea de a-și acoperi nevoile de bază într-un mod sigur și demn. UNHCR aduce sincere mulțumiri Uniunii Europene pentru contribuțiile sale semnificative și pentru angajamentul său constant în protejarea și sprijinirea celor care au cea mai mare nevoie.
Pentru întrebări din partea presei
în Republica Moldova:
Monica Vazquez [email protected]
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter