Chișinău, 4-5 decembrie 2024 – Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară profundă, afectând milioane de oameni, inclusiv persoanele care trăiesc cu HIV, care se confruntă cu riscuri majore precum întreruperea tratamentului, stigmatizarea și accesul limitat la servicii de sănătate.
Pentru a aborda aceste provocări și a identifica soluții regionale sustenabile, UNAIDS Moldova și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) organizează conferința regională privind protecția și continuitatea serviciilor de sănătate și HIV pentru refugiații din Ucraina. Evenimentul are loc pe 4-5 decembrie 2024 la Chișinău și reunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, organizațiilor ONU, ONG-uri locale și internaționale, precum și membri ai comunităților de refugiați și gazdă din Moldova și regiune.
Pe parcursul celor două zile, conferința va aborda subiecte precum accesul la servicii de sănătate pentru refugiații seropozitivi, modele inovatoare de prestare a serviciilor, strategii de finanțare și includerea refugiaților în sistemele naționale de sănătate. De asemenea, vor fi analizate bune practici și provocări din țări precum România, Polonia și Germania, oferind o perspectivă regională asupra răspunsului la HIV.
„Războiul din Ucraina a creat o criză umanitară fără precedent, afectând în mod disproporționat grupurile vulnerabile, inclusiv persoanele care trăiesc cu HIV. La nivel global, se estimează că aproximativ 30 000 de persoane HIV-pozitive au fost forțate să își părăsească țara. Asigurarea continuității tratamentului este esențială pentru prevenirea complicațiilor și a rezistenței la medicamente Această conferință este o oportunitate unică de a construi soluții regionale durabile pentru cei mai afectați de această criză”, a declarat Eamonn Murphy, director regional UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală.
„HIV este în mod fundamental o problemă legată de drepturile omului. În timp ce știința și medicina oferă instrumentele necesare, prin incluziune, empatie, solidaritate și o abordare bazată pe drepturile omului vom pune capăt acestei pandemii”, a declarat Paul Olaf Stromberg, director adjunct al Biroului regional pentru Europa al UNHCR.
De la începutul crizei din Ucraina, Republica Moldova a oferit sprijin esențial pentru refugiați, inclusiv pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Până în prezent, 300 de refugiați HIV-pozitivi au beneficiat de terapie antiretrovirală, iar alte 8 000 de persoane au accesat servicii integrate care includ prevenirea și tratamentul HIV, sănătate mintală și suport psihosocial. Cu sprijinul UNAIDS și UNHCR, ONG-urile locale au jucat un rol esențial în acest răspuns, contribuind la asigurarea continuității tratamentului.
„Moldova demonstrează o solidaritate exemplară față de refugiații din Ucraina. Este esențial să continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura accesul la servicii de sănătate de calitate, care să răspundă nevoilor specifice ale acestor grupuri vulnerabile”, a subliniat Svetlana Ciobanu, directoarea ONG «Pas cu Pas», Cahul.
Conferința va include experți și practicieni din Ucraina, România, Polonia și Germania, contribuind la o perspectivă regională cuprinzătoare asupra răspunsului la HIV pentru refugiați și persoane strămutate intern. Prin încurajarea implicării active a părților interesate din regiune, Chișinăul devine un centru-cheie pentru promovarea accesului la servicii medicale esențiale și protejarea drepturilor fundamentale ale celor mai vulnerabili.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter