Chișinău, Moldova – 20 iunie 2024 – Ziua Mondială a Refugiaților 2024 a fost marcată printr-un eveniment de celebrare a solidarității și sprijinului Republicii Moldova față de refugiați. În timp ce numărul persoanelor strămutate forțat a atins niveluri fără precedent din cauza conflictelor globale, a instabilității politice și a provocărilor economice, – 120 de milioane la nivel global – angajamentul Republicii Moldova de a primi refugiați s-a remarcat ca un simbol de speranță și compasiune.
Evenimentul cu tema „Mulțumim, Moldova”, a avut loc la Digital Park din Chișinău. Acesta a evidențiat bunele practici, precum și experiențele diferiților actori implicați în răspunsul la situația refugiaților. În special, evenimentul a onorat poporul moldovean și curajul refugiaților care au găsit siguranță și o comunitate primitoare în Moldova. Reunind structuri guvernamentale, organizații neguvernamentale, organizații internaționale și naționale, sectorul privat, ambasadori, reprezentanți ai mass-media, refugiați și persoane interesate de problemele refugiaților, evenimentul a încurajat un dialog privind sprijinul acordat refugiaților.
Evenimentul a oferit trei paneluri de discuție. Primul panel, „Dincolo de frontiere: primele zile”, a reflectat asupra primelor luni de răspuns la situația refugiaților, analizând modul în care a fost asigurat accesul la teritoriu și la serviciile esențiale. Al doilea panel, ” Dezvoltarea potențialului, dedicat incluziunii refugiaților”, a abordat includerea refugiaților în școli, la locul de muncă, în sistemul de sănătate și în societate. Cel de-al treilea panel, „De la străini la vecini, consolidarea coeziunii sociale”, a împărtășit experiențe comunitare, subliniind procesul de incluziune și impactul acestuia asupra vieții de zi cu zi.
Julia Zenchenko, șefa a Female Support Force și reprezentantă a comunității de refugiați, și-a exprimat recunoștința pentur poporul moldovean: „Acest război îngrozitor m-a făcut să-mi părăsesc casa, însă m-a făcut să cunosc Moldova și oamenii săi. Ceea ce am găsit aici ne-a dat speranță și ne-a făcut să ne simțim cu adevărat bineveniți. În numele comunității de refugiați, vreau să vă spun că și noi avem inimile deschise pentru dumneavoastră”.
Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat: „În timpul unei vizite recente la Kiev, am petrecut nopți în adăposturi din cauza raidurilor aeriene. Nu puteam să nu mă gândesc la colegii mei din Ucraina care lucrează în astfel de condiții, făcându-și constant griji pentru propriile familii. Această experiență m-a convins și mai mult că trebuie să ne prețuim pacea și să ne amintim că aceasta se datorează Ucrainei. Putem răspunde reciproc lucrând pentru refugiați, integrându-i în societatea noastră și asigurându-ne că se simt bineveniți.”
Evenimentul a premiat, de asemenea, acoperirea jurnalistică excepțională a subiectelor legate de refugiați, subliniind importanța mass-mediei în creșterea nivelului de conștientizare a problemelor sociale. Din cele 29 de lucrări prezentate, trei finaliști au fost premiați: Tatiana Beghiu de la Moldova.org pentru „Bohodara vrea acasă”, Alina Mikhalkina de la Newsmaker.md pentru „Fugind de arme. Cum ajung din Ucraina în Moldova bărbații care nu vor să lupte” și Eugenia Apostu de la Radio Europa Liberă Moldova pentru „Campion al Ucrainei la para powerlifting, refugiat la Chișinău”.
„Moldova a stabilit un standard exemplar de solidaritate cu refugiații. De Ziua Mondială a Refugiaților, recunoaștem ospitalitatea de care dă dovadă poporul moldovean și solidaritatea care permite refugiaților să trăiască cu demnitate” a comentat Bertrand Blanc, Reprezentantul a.i. al UNHCR în Republica Moldova.
Evenimentul a celebrat sprijinul remarcabil al Moldovei pentru refugiați și rezistența comunității de refugiați. Împreună, preconizăm o lume în care refugiații nu numai că sunt bineveniți, dar sunt incluși pe deplin în toate aspectele vieții.
Pentru întrebări, vă rugăm să contactați:
Monica Vazquez
[email protected]
Ofițer Relații Externe al UNHCR
Chișinău, Republica Moldova
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter