Războiul din Ucraina a continuat să devasteze viețile a milioane de oameni pe tot parcursul anului 2023, provocând strămutarea a peste 6 milioane de persoane în afara țării. Dintre aceștia, 1,4 milioane de refugiați din Ucraina au tranzitat Republica Moldova în căutarea siguranței. Unii dintre cei mai vulnerabili refugiați din Ucraina trăiesc în prezent în Republica Moldova, unde țara i-a primit cu căldură în comunitățile, casele și inimile sale. UNHCR, în parteneriat cu autoritățile centrale și locale din Moldova, agențiile ONU, organizațiile umanitare, societatea civilă, sectorul privat, donatorii și refugiații au avansat cu hotărâre pentru a institui în mod colectiv un mediu care să atenueze impactul strămutării forțate și al apatridiei, ajutând în același timp persoanele să găsească soluții durabile.
În 2023, UNHCR s-a implicat pentru a facilitaînscrierea refugiaților în regimul de protecție temporară, implementat de Guvernul Republicii Moldova la începutul anului. În strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Migrație, UNHCR și-a extins eforturile de sensibilizare pentru a asigura refugiații cu informații esențiale, consolidând capacitățile naționale în domeniul azilului și al pregătirii pentru situații de urgență, cu scopul de a promova un mediu de protecție în țară. De asemenea, în căutarea perseverentăde a oferi soluții viabile, UNHCR a continuat să ofere asistență juridică pentru refugiați și apatrizi, facilitând naturalizarea în Moldova sau transferul în țări terțe. Pentru a se asigura că refugiații au acces sigur și demn în țară, UNHCR și partenerii săi au sprijinit autoritățile de frontieră din Moldova și au efectuat monitorizarea protecției.
În același timp, UNHCR, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și partenerii săi, a continuat să sprijine formarea profesională și consilierea profesională, dând persoanelor posibilitatea de a-și îmbunătățicapacitățile de integrare profesională și de a deveni autonome. Totodată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul UNHCR, a continuat să găzduiască refugiați în centrele de cazare pentru refugiați, îmbunătățind condițiile, reglementând operațiunile și punând în aplicare o strategie pe termen lung axată pe sprijinirea celor mai vulnerabili și pe facilitarea integrării și a autonomiei refugiaților. Colaborarea s-a mai extinsși la sprijinirea moldovenilor vulnerabili prin consolidarea serviciilor sociale naționale, inclusiv prin sprijinirea asistenților sociali, a grădinițelor publice și a spațiilor de îngrijire a copiilor din țară. În 2023, UNHCR, în colaborare cu autoritățile moldovenești și partenerii umanitari, a continuat să sprijine includerea femeilor și copiilor refugiați în sistemele naționale de combatere a violenței în bază de gen (VBG) și, respectiv, de protecție a copiilor.
De asemenea, UNHCR a continuat să ofere asistență financiarăpersoanelor strămutate forțat din Ucraina pentru a le acoperi nevoile de bază într-un mod demn și pentru a stimula economia locală. În plus, UNHCR a extins asistența financiară suplimentară pe timp de iarnă pentru a asigura bunăstarea persoanelor aflate în pericol și afectate în timpul sezonului rece.
Implicarea comunității și coeziunea socială au rămas în centrul activităților UNHCR în 2023. UNHCR a desfășurat diverse inițiative menite să responsabilizeze refugiații și să asigure implicarea lor semnificativă în procesele decizionale care le vor afecta viața. UNHCR a îmbunătățit aceste activități prin încurajarea colaborării dintre organizațiile refugiaților și cele ale comunității gazdă prin intermediul platformei Forumul comunitar. Pe parcursul anului 2023, am extins rețeaua noastră de Centre de Sprijin Comunitar (CSC) pentru a le permite refugiaților și moldovenilor locali să acceseze o varietate de servicii și pentru a crea spațiul pentru o interacțiune socială și culturală productivă între comunități.
În continuarea intervențiilor inovatoare, UNHCR a colaborat cu Ministerul Culturii pentru a organiza evenimente culturale, expoziții, ateliere de lucru și activități educaționale. Aceste inițiative au fost proiectate pentru a promova dialogul intercultural, pentru a încuraja integrarea culturală și pentru a asigura incluziunea socială în rândul refugiaților și solicitanților de azil. Prin artă, muzică și coregrafie, UNHCR a vizat să țese o tapiserie vibrantă de experiențe comune. În plus, UNHCR a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova pentru a spori implicarea și sensibilizarea studenților cu privire la nevoile solicitanților de azil, refugiaților și apatrizilor. Această colaborare strategică a urmărit să cultive empatia și înțelegerea și să doteze viitorii apărători ai drepturilor omului, lucrători umanitari și jurnaliști moldoveni cu perspective valoroase în domeniul umanitar.
În 2023, UNHCR a făcut pași fermi de-a lungul tranziție spre incluziune pentru 2024-2026, pentru a promova colaborarea, complementaritatea și împărțirea sarcinilor cu actorii din domeniul dezvoltării, cum ar fi PNUD, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional.
Deoarece UNHCR își menține angajamentul față de misiunea sa, aceste inițiative contribuie în mod colectiv la eforturile noastre continue de a crea un mediu mai stabil și mai sigur pentru cei afectați de strămutare și apatridie.
UNHCR este recunoscător pentru colaborarea Guvernului Republicii Moldova, pentru toate eforturile comune depuse de partenerii UNHCR și pentru generozitatea donatorilor internaționali care au susținut programul UNHCR în Republica Moldova.
UNHCR recunoaște, de asemenea, puterea și rezistența inspirată a comunității de refugiați din această țară. Implicarea, și participarea refugiaților în programele UNHCR prin participare activă și feedback ne-au ajutat să ne adaptăm mai bine activitatea la nevoile oamenilor pe care îi ajutăm și cu care lucrăm.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter