Peste 50 de avocați din R. Moldova, dar și alte 11 state au participat la o conferință regională în domeniul azilului. Mai exact, avocații au făcut un schimb de experiență în domeniul asistenței juridice gratuite garantate de stat. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului regional “Inițiativa calității în Sistemele de azil din Europa de Est și Caucazul de Sud”, implementat de UNHCR.
Șeful Biroului Național al Agenției ONU pentru Refugiați, dl Traian Țurcanu, susține că prin evenimentul de la Chișinău, care de altfel este o premieră, organizatorii au încercat să demonstreze buna practică pe care o are R. Moldova în ceea ce privește asigurarea cu asistența juridică a solicitanților de azil, în special în faza judiciară. ”R. Moldova este lider în regiune la acest subiect. Avem Consiliul Național de Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) cu o experiență de 10 ani, care oferă, de cîțiva ani, gratuit, asistență solicitanților de azil și persoanelor apatride.
Reușita reiese și din faptul că există 12 avocați care sunt specializați pe cauze de azil, cu o înaltă calificare, avocați care au primit instruire și pe linia Biroului European de Sprijin în domeniul Azilului, o instituție a Uniunii Europene care oferă și instruire avocaților sau juriștilor care activează în domeniul azilului”.
Traian Țurcanu mai afirmă că pentru Agenția ONU pentru Refugiați, care este specializată în special pe acordarea suportului juridic solicitanților de azil, este important ca ”asistența oferită să fie treptat, dar sigur transferată către autoritățile competente ale statului”. ”Ori, în cazul R. Moldova avem un exemplu de succes în persoana CNAJGS. Încercăm să-l capacităm, să-i oferim posibilități să crească, să-i punem la dispoziție instrumente juridice și bune practici aplicate și la nivel european. Prin intermediul acestora ne dorim să se facă distincție cât se poate de repede și just în privința celor care au nevoie de protecție internațională și trebuie să fie recunoscuți ca atare și cei care nu au nevoie de protecție, ca să fie ulterior trimiși cu demnitate înapoi acasă”, este de părere șeful Biroului UNHCR Moldova.
Trebuie spus că asistența juridică pentru solicitanții de azil se oferă nu doar prin intermediul statului, ci și prin intermediul parteneriatelor pe care le are Agenția ONU pentru Refugiați cu sectorul asociativ. ”Am invitat mai mulți juriști, avocați, pentru ca să creăm o platformă de informare și de schimb de opinii pentru ca specialiștii să cunoască mai bine care sunt dificultățile, care sunt evoluțiile și să utilizeze această platformă ca să afle care sunt cele mai bune practici”.
”Un element novator, prezentat la conferința regională, este proiectul privind mecanismul de asigurare a calității asistenței juridice garantate de stat. Este un mecanism elaborat cu ajutorul UNHCR. Am contractat un grup de experți ca să îl elaboreze, în premieră pentru R.Moldova. Acest proiect va veni să ajute avocații care gestionează dosare de azil să-și îmbunătățească calitatea serviciilor pe care le oferă”, conchide Traian Țurcanu.
”Este necesar să învățăm bunele practici ale țărilor din regiune pentru a le adapta realității din R. Moldova”
La conferința regională de la Chișinău a fost prezent și dl Lilian Darii, directorul executiv al CNAJGS, instituție care oferă asistență gratuită persoanelor care au solicitat protecție.
”Evenimentul a fost un bun prilej pentru R. Moldova de a-și prezenta propriul model de acordare a asistenței juridice garantate de stat, în general, dar și de acordare a asistenței juridice, în mod special refugiaților și solicitanților de azil. Totodată, a fost un bun prilej de a împărtăși propria experiență, dar și de a afla care este starea de lucruri în acest domeniu, în alte state. Acest schimb de informații este unul foarte bun întrucât reprezentanții țărilor participante sunt interesați să-și îmbunătățească mecanismul de acordare a asistenței refugiaților și solicitanților de azil”, susține Lilian Darii.
Directorul executiv al CNAJGS vorbește despre importanța experienței altor state din regiune în domeniul azilului.
”În mod special avem nevoie de a învăța bunele practici ale țărilor din regiune, pentru a le adapta ulterior realității din țara noastră. Să fim pregătiți să facem față eventualelor necesități într-un volum mai mare. Chiar dacă avem un număr nu foarte mare al refugiaților, comparativ cu alte state, trebuie să fim pregătiți să intervenim oricând și să acordăm asistența necesară”, consideră Lilian Darii.
În prezent, există o colaborare foarte bună între CNAJGS, Centrul de Drept al Avocaților, Biroul Migrație și Azil și UNHCR Moldova în ceea ce privește acordarea asistenței juridice solicitanților de azil, refugiaților și persoanelor apatride.
”Datorită eforturilor conjugate în cadrul acestui parteneriat, putem vorbi și chiar avem ce prezenta colegilor din străinătate. Suntem cointeresați să ne dezvoltăm în acest domeniu și să îmbunătățim mecanismul pe care îl avem. Putem spune cu certitudine că actuala legislație și mecanismele pe care le avem, nu împiedică nici un cetățean străin sau un apatrid, fie el refugiat sau solicitant de azil, să acceseze serviciile de asistență juridică garantată de stat. Ori, legea privind asistența juridică garantată de stat spune că cetățenii străini și apatrizii au în egală măsură dreptul la această asistență.
”Așa cum funcționează sistemul de asistență juridică garantată de stat el poate aduce beneficii atât refugiaților, cât și solicitanților de azil, fără a impune cheltuieli sau alte resurse suplimentare. Asta ne bucură mult pentru că dă dovadă că sistemul de asistență este unul eficient”, subliniază directorul executiv al CNAJGS.
”Avem nevoie de avocați informați și documentați pentru a soluționa pozitiv cazurile de azil”
Reprezentanta Centrului de Drept al Avocaților, Natalia Poștaru, coordonator de proiect, responsabilă de programe în domeniul azilului al UNHCR vine cu mai multe criterii de care ar trebui să țină cont avocații atunci când prestează servicii. ”Comunicarea cu beneficiarii este destul de importantă pentru că ei vin din alt mediu, din altă cultură. O altă recomandare pentru avocați este să studieze normele și să se documenteze asupra situației din țara de origine a solicitantului de azil. Dacă nu cunoști problemele din țara de origine, încălcările drepturilor omului care sunt admise, atunci nu ai cum să te implici pentru a soluționa un caz sau altul în instanța de judecată și să-i aperi interesul sau să-i explici judecătorului de ce solicitantul de azil riscă repercusiuni grave la întoarcerea în țara de origine. Avocatul trebuie să aibă un anumit număr de ore de specializare pentru ca să presteze servicii de calitate”.
”Avocații au și un ghid pentru a le facilita munca. Am încercat să sistematizăm aspectele legale unde intervine avocatul. Atunci când avocatul are un caz de azil, să știe ce prevederi sunt utile ca să apere interesele solicitanților de azil. Avem avocați specializați în domeniul azilului și persoanelor apatride, dar până acum nu există un mecanism sau instrumente prin care aceștia să-și îmbunătățească abilitățile”, spune coordonatorul de proiect la Centrul de Drept al Avocaților, partener de implementare al UNHCR.
Experiența obținută la conferința de la Chișinău, importantă pentru Ucraina
Printre participanții conferinței regionale de la Chișinău a fost și Irina Bondarenco, șefa Departamentului de Asistență Juridică a Ministerului Justiției din Ucraina. Aflăm că, mai bine de doi ani, în Ucraina este acordată asistența juridică garantată de stat refugiaților și solicitanților de azil.
”În Ucraina există în jur de cinci mii de avocați care oferă asistență juridică garantată de stat în dosare civile. Avem trei regiuni unde sunt concentrați refugiați, cei mai mulți fiind în Odesa. Aceștia sunt în mare parte veniți din Siria, Afganistan, Nigeria, Somalia, Georgia. Ajung în Ucraina din cauza conflictelor armate, politice sau religioase.”
”Conferința regională, desfășurată la Chișinău, este importantă pentru că avem nevoie de experiența altor state privind accesul la serviciile juridice garantate de stat. Spre exemplu, am aflat că în Slovenia, pe lângă avocați specializați în domeniul azilului, există și consultanți, viitori juriști, preocupați de problemele refugiaților sau a solicitanților de azil. De la bun început, ei sunt implicați în tot procesul în instanța de judecată și pot participă la fiecare etapă, atunci când este analizat un dosar. Vorbim aici de colectarea documentelor, traducerea, etc. Aici este nevoie să cunoști nu doar actele normative, dar trebuie să cunoști neapărat informații și despre țara de origine, sursele de informații, ce materiale pot ajuta avocații sau juriștii pentru a demonstra în instanță că această persoană are dreptul la protecție internațională. Experiența obținută aici va fi împărtășită colegilor avocați din Ucraina care se ocupă de cazurile refugiaților”, dă asigurări Irina Bondarenco.
La conferința regională de la Chișinău au mai participat avocați din Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia si Herzegovina, Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Tadjikistan, și Rusia.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter