Reprezentantul Regional UNHCR pentru Europa Centrală a salutat realizările țării privind constituirea sistemului național de azil. Legea privind azilul a fost elaborateă cu participarea UNHCR și a societății civile și a intrat în vigoare în martie 2009.
“UNHCR apreciază realizările Republicii Moldova în domeniul legislației naționale privind azilul și apatridia, care sînt pe deplin în conformitate cu standardele internaționale,” a spus Montserrat Feixas Vihé, Șeful Reprezentanței Regionale pentru Europa Centrală cu sediul în Budapesta, Ungaria. Biroul supraveghează nouă operațiuni ale UNHCR în nouă țări, inclusiv Moldova. Ea a vizitat Republica Moldova în perioada 18-20 iulie 2017.
Aceste comentarii au fost făcute în urma întrevederii cu Daniela Morari, viceministrul Afacerior Externe și Integrării Europene, la care au discutat privind căile de îmbunătățire în continuare a sistemului de azil în Moldova și situația refugiaților și solicitanților de azil. Ea a fost însoțită de Traian Țurcanu, Șeful Biroului Național UNHCR în Republica Moldova.
“UNHCR dorește să lucreze în continuare în strînsă colaborare cu guvernul Moldovei și cu societatea civilă în Moldova, iar anul acesta este marcată aniversarea a 15-a de la aderarea la Convenția din 1951 privind statutul refugiaților,” a menționat dna Feixas Vihé.
La 30 iunie 2017, în Moldova erau 408 refugiați și 70 silicitanți de azil, mulți din aceștea fiind copii. Ei au fugit în urma conflictelor și persecuției din Siria, Iraq, și Afganistan. Mulți di ei au studii superioare și pot aduce o contribuție enormă societății și economiei locale.
“Refugiații în Moldova dispun de un mare potential pentru integrare, deoarece majoritatea vorbesc limba română or rusă și au familii mixte cu cetățeni ai Moldovei,” a spus Montserrat Feixas Vihé.
Montserrat Feixas Vihé a spus că UNHCR va continua să lucreze cu guvernul și cu societatea civilă pentru a ajuta refugiații și solicitanții de azil în Moldova.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter